Semifreddo z pomarańczą i bezą włoską to deser, który świetnie sprawdzi się jako słodkie lecz lekkie zakończenie letnich kolacji. Semifreddo – czyli dosłownie: “na wpół zmrożony”. Delikatny, przyjemnie orzeźwiający, a przy tym elegancki i zaskakująco prosty! Spróbujcie, bo warto poświęcić mu chwilę uwagi.

Deser przygotować należy w dwóch etapach:
Semifreddo / składniki na 2 porcje:
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 130 gram cukru
- 250 ml śmietany 30%
- 500 gram pomarańczy
- 2 cytryny
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajko, dodajemy dwa żółtka i cukier.
Ubijamy na puszystą masę na parze, a następnie dalej ubijając studzimy. Blendujemy pomarańcze i dodajemy sok z cytryn. Śmietanę ubijamy. Następnie zblendowane pomarańcze raz z ubitą śmietaną mieszamy z masą jajeczną. Gotową masę przekładamy do naczyń i mrozimy.
Beza włoska / składniki na 2 porcje:
- 4 białka
- 250 gram cukru
- 125 ml wody
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy cukier, gotujemy do temp. 120 stopni.
W międzyczasie ubijamy białka na niezbyt sztywną pianę i dodajemy powoli syrop cukrowy, cały czas mieszając, aż do wystygnięcia. Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego. Po udekorowaniu potrawy opalamy palnikiem.
Sprawdź inne włoskie desery!

