Cannoli siciliani to deser, który może przypominać “naszą” rurkę z kremem. Jest to jednak zdecydowanie coś więcej – to esencja Sycylii i deser, który zawojował świat i niejedno podniebienie! Przeczytaj, jak krok po kroku, przygotować całą górę swoich pysznych cannoli.
Duma Sycylii
Sycylijskie cannoli siciliani są dumą tej wspaniałej wyspy. Wraz z pierożkami cassatelle, nugatami torrone, cassatą, ciasteczkami migdałowymi czy granitą … należą do najbardziej lubianych deserów na świecie. Na Sycylii raczej zbudujemy masę, niż rzeźbę 😉
Cannoli najczęściej podawane są jako desery, którymi można delektować się w ich oryginalnym wydaniu. Smażone na głębokim tłuszczu rurki ze specjalnego ciasta, wypełnione są pyszną ricottą z dodatkami czekolady, pistacji lub owoców kandyzowanych. Przyciągają uwagę w piętrząc się w cukierniach sycylijskich miast lub podczas wydarzeń plenerowych, sprzedawane są jako słodki street food. Najsmaczniejsze są jeśli wypełnia się je słodkim nadzieniem zaraz przed podaniem. Kruchutka rurka łamie się pod zębami, a nadzienie rozpływa się w ustach!
Sekrety
Jak wszystkie regionalne przepisy kulinarne, także w przypadku sycylijskich cannoli istnieją sekrety i wersje, które różnią się w zależności od miasta lub rodziny. Są tacy, którzy decydują się na dodanie marsali do ciasta, tak jak my w przepisie poniżej. Inni zamiast tego używają aromatu z kawą lub cynamonem. Jednak krem ricotta prawie zawsze jest wzbogacony kawałkami czekolady, a gotowe cannoli są często przyozdobione posiekanymi pistacjami, kawałkami czekolady lub kandyzowanymi owocami. Krótko mówiąc, jesteśmy rozpieszczani wyborem, a więc możemy się cieszyć tym pysznym deserem tak jak mamy ochotę. Podstawowa zasada jest jedna: cannoli muszą być wypełnione nadzieniem po brzegi!
Przepis na cannoli siciliani
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 25 g cukru
- 30 g masła
- 100 ml octu winnego białego
- 60 ml wina marsala
- 1 jajko
Nadzienie:
- 500 g ricotty
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
- 50 g czekolady deserowej
Do smażenia:
- Olej rzepakowy do smażenia 1.5 litra
- Metalowe rurki, specjalnie do cannoli (do kupienia w internecie)
Wykonanie:
Ciasto:
Suche składniki na ciasto połącz, następnie dodaj składniki mokre, zagnieć ciasto i odstaw na 60 min.
Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 mm i wytnij okrągłą formą o średnicy 10-12 cm.
Wycięte ciasto zawijaj na metalową formę niezbyt ściśle i smaż w głębokim tłuszczu w temp. 120 stopni (jeśli zbyt mocno owiniemy ciasto wokół rurki, po upieczeniu będzie trudno je ściągnąć. Może się przy okazji uszkodzić.)
Następnie ściągnij ciasto z foremki i dosmaż je w oleju.
Po wystudzeniu wypełnij kremem z ricotty i posyp cukrem pudrem
Krem:
Ricottę odsącz, przetrzyj przez sito, dodaj cukier, posiekaną czekoladę, aromat waniliowy, całość wymieszaj i przełóż do rękawa cukierniczego.
Nadziewaj kremem rurki, następnie oprósz je cukrem pudrem, a końcówki z kremem obsyp pokruszonymi pistacjami lub kandyzowaną skórką pomarańczową.
W artykule pisaliśmy o włoskim street foodzie. Na naszym blogu znajdziesz więcej tekstów o tej tematyce:
- Przepis na arancini – popularne danie street food we Włoszech
- Przepis na piadina romagnola – inne street food’owe danie
- O włoskim street foodzie – najpopularniejsze potrawy i zdjęcie foodtrucków (piękne…!)
Zapraszamy do komentowania!
Potrzebujesz dobrych, włoskich produktów? Odwiedź nasz e-sklep.
Pingback: Struffoli napoletani - słodkości Boże Narodzenie i karnawał - Bosko-Włosko
To chyba najlepszy przepis na cannoli jaki udało mi się znaleźć, pycha!
Super! Bardzo się cieszę 🙂 Wyszły bez problemów?
Szkoda ze w przepisie jest pomyłka i 100 ml octu zamiast 10….
W przepisie nie ma błędu. Ma być 100 ml octu 🙂
W prawdziwym cannoli masa aż niejako wylewa się poza ciasto i jest chłodna dlatego nie wycieknie. U Ciebie jest na styk.Nie daje się skórki pomarańczowej. Psuje smak rurki i kremu.
Do MK Jadłam cannoli przygotowane przez Sycylijczyka. W rurce była zimna ricotta waniliowa ( była chłodzona 24h ) i na niej i na serku przy końcach właśnie długie cieniutkie serpentynki z kandyzowanej skórki pomarańczowej. Było przepyszne. Rozmawialiśmy z autorem za pośrednictwem jego żony Polki i opowiadał dokładnie jak to się robi, więc nie rozumiem dlaczego twierdzisz, że skórki się nie daje, mimo że Sycylijczykiem nie jesteś.
Robiłam wczoraj, wyszły mi troszkę za grube . Miałam problem z wyjęciem rurek w trakcie pieczenia ale pożyczyłam od męża wygięte obcęgi i nimi wyciągałam – szło gładko 🙂
Rurki pyszne , jednak po nocy w lodowce już nie tak chrupiące . Krem według mnie trochę rzadki , ale może musi taki być … ricotty używałam może 2x w życiu 🙂
Na większą imprezkę zrobie jeszcze, żeby wszystkie poszły tego samego dnia 🙂
Aaa- i zamiast octu winnego dodałam jabłkowego bo taki miałam . Chyba to im nie zaszkodziło 🙂
Ps. Dziękuję za przepisa
Cieszę się, że podjęłaś to wyzwanie! 🙂 Naprawdę trudno zrobić te rurki samemu, szczególnie pierwszy raz. Gratuluję 🙂 W razie czego, następnym razem rurki bez wypełnienia przechowuj w szczelnym pojemniku. Nadziewanie krótko przed podaniem. Pozdrowienia!