Cannoli siciliani – rozkosz dla podniebienia z Sycylii

Cannoli siciliani to deser, który może przypominać “naszą” rurkę z kremem. Jest to jednak zdecydowanie coś więcej – to esencja Sycylii i deser, który zawojował świat i niejedno podniebienie! Przeczytaj, jak krok po kroku, przygotować całą górę swoich pysznych cannoli.

Cannoli siciliani
Cannoli siciliani

Duma Sycylii

Sycylijskie cannoli siciliani są dumą tej wspaniałej wyspy. Wraz z pierożkami cassatelle, nugatami torrone, cassatą, ciasteczkami migdałowymi czy granitą … należą do najbardziej lubianych deserów na świecie. Na Sycylii raczej zbudujemy masę, niż rzeźbę 😉

Cannoli najczęściej podawane są jako desery, którymi można delektować się w ich oryginalnym wydaniu. Smażone na głębokim tłuszczu rurki ze specjalnego ciasta, wypełnione są pyszną ricottą z dodatkami czekolady, pistacji lub owoców kandyzowanych. Przyciągają uwagę w piętrząc się w cukierniach sycylijskich miast lub podczas wydarzeń plenerowych, sprzedawane są jako słodki street food. Najsmaczniejsze są jeśli wypełnia się je słodkim nadzieniem zaraz przed podaniem. Kruchutka rurka łamie się pod zębami, a nadzienie rozpływa się w ustach!

Sekrety

Jak wszystkie regionalne przepisy kulinarne, także w przypadku sycylijskich cannoli istnieją sekrety i wersje, które różnią się w zależności od miasta lub rodziny. Są tacy, którzy decydują się na dodanie marsali do ciasta, tak jak my w przepisie poniżej. Inni zamiast tego używają aromatu z kawą lub cynamonem. Jednak krem ​​ricotta prawie zawsze jest wzbogacony kawałkami czekolady, a gotowe cannoli są często przyozdobione posiekanymi pistacjami, kawałkami czekolady lub kandyzowanymi owocami. Krótko mówiąc, jesteśmy rozpieszczani wyborem, a więc możemy się cieszyć tym pysznym deserem tak jak mamy ochotę. Podstawowa zasada jest jedna: cannoli muszą być wypełnione nadzieniem po brzegi!

Upieczone rurki
Upieczone rurki

Przepis na cannoli siciliani

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 30 g masła
  • 100 ml octu winnego białego
  • 60 ml wina marsala
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 500 g ricotty
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • 50 g czekolady deserowej

Do smażenia:

  • Olej rzepakowy do smażenia 1.5 litra
  • Metalowe rurki, specjalnie do cannoli (do kupienia w internecie)

Wykonanie:

Ciasto:

Suche składniki na ciasto połącz, następnie dodaj składniki mokre, zagnieć ciasto i odstaw na 60 min.

Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 mm i wytnij okrągłą formą o średnicy 10-12 cm.

Wycięte ciasto zawijaj na metalową formę niezbyt ściśle i smaż w głębokim tłuszczu w temp. 120 stopni (jeśli zbyt mocno owiniemy ciasto wokół rurki, po upieczeniu będzie trudno je ściągnąć. Może się przy okazji uszkodzić.)

Następnie ściągnij ciasto z foremki i dosmaż je w oleju.

Po wystudzeniu wypełnij kremem z ricotty i posyp cukrem pudrem

Krem:

Ricottę odsącz, przetrzyj przez sito, dodaj cukier, posiekaną czekoladę, aromat waniliowy, całość wymieszaj i przełóż do rękawa cukierniczego.

Nadziewaj kremem rurki, następnie oprósz je cukrem pudrem, a końcówki z kremem obsyp pokruszonymi pistacjami lub kandyzowaną skórką pomarańczową.

Pierwszy raz upieczone rurki podczas warsztatów
Pierwszy rurki podczas warsztatów

W artykule pisaliśmy o włoskim street foodzie. Na naszym blogu znajdziesz więcej tekstów o tej tematyce:

  • Przepis na arancini – popularne danie street food we Włoszech
  • Przepis na piadina romagnola – inne street food’owe danie
  • O włoskim street foodzie – najpopularniejsze potrawy i zdjęcie foodtrucków (piękne…!)

Zapraszamy do komentowania!
Potrzebujesz dobrych, włoskich produktów? Odwiedź nasz e-sklep.

9 thoughts on “Cannoli siciliani – rozkosz dla podniebienia z Sycylii

  1. Pingback: Struffoli napoletani - słodkości Boże Narodzenie i karnawał - Bosko-Włosko

  2. Rozczarowana Reply

    Szkoda ze w przepisie jest pomyłka i 100 ml octu zamiast 10….

  3. Mk Reply

    W prawdziwym cannoli masa aż niejako wylewa się poza ciasto i jest chłodna dlatego nie wycieknie. U Ciebie jest na styk.Nie daje się skórki pomarańczowej. Psuje smak rurki i kremu.

  4. Anja Reply

    Do MK Jadłam cannoli przygotowane przez Sycylijczyka. W rurce była zimna ricotta waniliowa ( była chłodzona 24h ) i na niej i na serku przy końcach właśnie długie cieniutkie serpentynki z kandyzowanej skórki pomarańczowej. Było przepyszne. Rozmawialiśmy z autorem za pośrednictwem jego żony Polki i opowiadał dokładnie jak to się robi, więc nie rozumiem dlaczego twierdzisz, że skórki się nie daje, mimo że Sycylijczykiem nie jesteś.

  5. Aga Reply

    Robiłam wczoraj, wyszły mi troszkę za grube . Miałam problem z wyjęciem rurek w trakcie pieczenia ale pożyczyłam od męża wygięte obcęgi i nimi wyciągałam – szło gładko 🙂
    Rurki pyszne , jednak po nocy w lodowce już nie tak chrupiące . Krem według mnie trochę rzadki , ale może musi taki być … ricotty używałam może 2x w życiu 🙂
    Na większą imprezkę zrobie jeszcze, żeby wszystkie poszły tego samego dnia 🙂
    Aaa- i zamiast octu winnego dodałam jabłkowego bo taki miałam . Chyba to im nie zaszkodziło 🙂
    Ps. Dziękuję za przepisa

    • Bosko-Włosko Post authorReply

      Cieszę się, że podjęłaś to wyzwanie! 🙂 Naprawdę trudno zrobić te rurki samemu, szczególnie pierwszy raz. Gratuluję 🙂 W razie czego, następnym razem rurki bez wypełnienia przechowuj w szczelnym pojemniku. Nadziewanie krótko przed podaniem. Pozdrowienia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *