Kuchnia włoska kocha proste połączenia, prawdziwe smaki ogrodu, dojrzałe w słońcu warzywa, aromatyczne zioła i dobrą oliwę. Dziś mam dla Was autorski przepis szefowej Karoliny Lenart, która na codzień mieszka i pracuje w przepięknej willi Selva, malowniczo położonej na zielonych zboczach toskańskich wzniesień.
Przyrządźcie pyszną i prostą Pasta alla Selva – domowy makaron z sosem ziołowym, i zainspirujcie się włoskim życiem na wsi, gdzie życie toczy się powoli i zgodnie z porami roku.
Przepis na Pasta alla Selva – domowy makaron z sosem ziołowym
(Dla 4 osób)
Składniki na ciasto na domowy makaron
- 400 g mąki (00: tej lub tej lub semoliny)
- 4 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- woda
Połącz mąkę i sól na kuchennym blacie lub stolnicy.
Zrób dziurę pośrodku mąki i umieść w niej jajka i oliwę z oliwek. Pracując od środka, powoli wymieszaj mąkę z jajkiem i olejem. Gdy się połączą, zacznij formować w kulkę, używając czubków palców. Jeśli jest zbyt sucho, dodaj trochę wody. Lepiej dodać jej mniej niż za dużo.
Gdy wszystkie składniki się połączą, uformuj ciasto w kulkę i ugniataj przez 10 minut. Aby dobrze ugnieść, odpychaj kulkę ciasta od siebie tylną częścią dłoni, a następnie w kierunku do siebie – palcami. Zagniataj, aż ciasto stanie się elastyczne i sprężyste w dotyku.
Następnie, ostrym nożem podziel ciasto na pół. Wałkiem do ciasta rozwałkuj każdą połówkę, aż do uzyskania równomiernej, dość cienkiej grubości.
W tym momencie ciasto można pokroić na paski na przykład na tagliatelle lub maccheroni, użyć na lasagne, pokroić w kwadraty na ravioli lub koła cappelli del prete.
Do tego przepisu, pokrójmy ciasto na tagliatelle o grubości ok 0,6-1 cm.
Gotuj w osolonej wodzie dosłownie kilka minut! Świeży makaron gotuje się szybciej niż suszony, więc pilnuj go, żeby się nie rozgotował.
Oto przepis na szybki i zdrowy sos ziołowy:
- 6 do 8 łyżek oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- pęczek ziół ogrodowych takich jak: tymianek, rozmaryn, szałwia, bazylia, natka pietruszki, koperek – co tylko masz!
- 2 pomidory
- trochę białego wina
- skórka z cytryny
- sól i pieprz
- opcjonalne i bardzo sezonowo – dzikie szparagi (150gr)
- tarty parmezan do podania
Na rozgrzanej oliwie najpierw umieść posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażaj 5 minut.
Dodaj zioła, rozdrobione pomidory i białe wino.
Mieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut, aż wino trochę odparuje.
Dopraw solą i pieprzem
Na koniec dodaj skórkę z cytryny.
Połącz z makaronem, posyp sokiem z cytryny.
Na koniec posyp dużą ilością sera!
Wypróbuj także przepis na spaghetti alla carbonara i raviolo con uovo