Pasta alla Selva – domowy makaron z sosem ziołowym, z toskańskiej willi

Kuchnia włoska kocha proste połączenia, prawdziwe smaki ogrodu, dojrzałe w słońcu warzywa, aromatyczne zioła i dobrą oliwę. Dziś mam dla Was autorski przepis szefowej Karoliny Lenart, która na codzień mieszka i pracuje w przepięknej willi Selva, malowniczo położonej na zielonych zboczach toskańskich wzniesień.

Przyrządźcie pyszną i prostą Pasta alla Selva – domowy makaron z sosem ziołowym, i zainspirujcie się włoskim życiem na wsi, gdzie życie toczy się powoli i zgodnie z porami roku.

Domowy makaron - Pasta alla Selva
Domowy makaron – Pasta alla Selva

Przepis na Pasta alla Selva – domowy makaron z sosem ziołowym

(Dla 4 osób)

Składniki na ciasto na domowy makaron

Połącz mąkę i sól na kuchennym blacie lub stolnicy.
Zrób dziurę pośrodku mąki i umieść w niej jajka i oliwę z oliwek. Pracując od środka, powoli wymieszaj mąkę z jajkiem i olejem. Gdy się połączą, zacznij formować w kulkę, używając czubków palców. Jeśli jest zbyt sucho, dodaj trochę wody. Lepiej dodać jej mniej niż za dużo.

Gdy wszystkie składniki się połączą, uformuj ciasto w kulkę i ugniataj przez 10 minut. Aby dobrze ugnieść, odpychaj kulkę ciasta od siebie tylną częścią dłoni, a następnie w kierunku do siebie – palcami. Zagniataj, aż ciasto stanie się elastyczne i sprężyste w dotyku.

Następnie, ostrym nożem podziel ciasto na pół. Wałkiem do ciasta rozwałkuj każdą połówkę, aż do uzyskania równomiernej, dość cienkiej grubości.

W tym momencie ciasto można pokroić na paski na przykład na tagliatelle lub maccheroni, użyć na lasagne, pokroić w kwadraty na ravioli lub koła cappelli del prete.

Do tego przepisu, pokrójmy ciasto na tagliatelle o grubości ok 0,6-1 cm.

Gotuj w osolonej wodzie dosłownie kilka minut! Świeży makaron gotuje się szybciej niż suszony, więc pilnuj go, żeby się nie rozgotował.

tagliatelle
tagliatelle

Oto przepis na szybki i zdrowy sos ziołowy:

  • 6 do 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek ziół ogrodowych takich jak: tymianek, rozmaryn, szałwia, bazylia, natka pietruszki, koperek – co tylko masz!
  • 2 pomidory
  • trochę białego wina
  • skórka z cytryny
  • sól i pieprz
  • opcjonalne i bardzo sezonowo – dzikie szparagi (150gr)
  • tarty parmezan do podania
Ogrodowe zioła
Ogrodowe zioła

Na rozgrzanej oliwie najpierw umieść posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażaj 5 minut.
Dodaj zioła, rozdrobione pomidory i białe wino.
Mieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut, aż wino trochę odparuje.
Dopraw solą i pieprzem
Na koniec dodaj skórkę z cytryny.
Połącz z makaronem, posyp sokiem z cytryny.
Na koniec posyp dużą ilością sera!

Szefowa kuchni Karolina Lenart
Szefowa kuchni Karolina Lenart

Wypróbuj także przepis na spaghetti alla carbonara i raviolo con uovo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *