Raviolo con uovo, czyli przepis na “rubaszny pieróg” z żółtkiem i ricottą

Jeżeli jakieś danie można nazwać “zmysłowym”, to na pewno jest nim raviolo con uovo, czyli raviolo z płynnym żółtkiem. Po przekrojeniu, z wnętrza pełnego farszu z ricotty, wydobywa się ciepła, kremowa lawa z żółtka. Na to danie trzeba mieć odpowiedni nastrój i czas, by móc się nim w pełni delektować i smakować każdy kęs.

Raviolo con uovo
Raviolo con uovo

Raviolo con uovo różni się od tradycyjnych ravioli tym, że jest znacznie większe. Musi zmieścić we swoim wnętrzu nie tylko farsz ricotty, ale także całe żółtko jajka kurzego. Wymaga pewnej wprawy, ale czas spędzony w kuchni przy przygotowaniu tej dość wykwintnej i efektownej potrawy, na pewno zostanie wynagrodzony przez pełne uwielbienia spojrzenia domowników. Przeczytaj przepis, który pochodzi z naszych warsztatów z Tomaszem Sienickim, i spróbuj przyrządzić w domu swoje własne raviolo con uovo. To świetne wyzwanie dla każdego miłośnika kuchni włoskiej.

Składniki na 2 porcje:

  • 6 jaj
  • 200 g semoliny, np. tej
  • 200 g mąki 00, np. tej
  • 200 g ziemniaków
  • 200 g ricotty
  • 200 g szpinaku
  • 50 g masła
  • 50 g parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża szałwia
  • sól, pieprz 

Przygotowanie:

Łączymy semolinę z mąką 00, dodajemy sól, łyżkę wody oraz dwa jajka, zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Ziemniaki gotujemy, przecieramy. Szpinak blanszujemy, odsączamy i szatkujemy. Przetarte ziemniaki łączymy ze szpinakiem i ricottą.

Ciasto wałkujemy, najlepiej za pomocą maszynki do makaronu (przystawka wałkująca) i wycinamy krążki. Na środek każdego krążka wykładamy farsz i robimy w nim wgłębienie, w którym delikatnie umieszczamy żółtko i zamykamy drugim krążkiem. Formując raviolo sklejamy brzegi ciasta.

Gotujemy w osolonej wodzie – ok. 2 minut od wypłynięcia.

Na patelnię dodajemy masło oraz trzy liście szałwii, czekamy aż masło nabierze lekko brązowego koloru, dodajemy raviolo i obtaczamy masłem.

Serwujemy posypując raviolo startym parmezanem.

 

Do tego dania proponuję przystawkę pełną warzyw, w postaci pysznej, sycylijskiej caponaty.

Raviolo con uovo - photo by proste kolory (prostekolory.com)
Raviolo con uovo – photo by proste kolory (prostekolory.com)

One thought on “Raviolo con uovo, czyli przepis na “rubaszny pieróg” z żółtkiem i ricottą

  1. Pingback: Pasta alla Selva - domowy makaron z sosem ziołowym, z toskańskiej willi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *