BLOG

Najbliższe warsztaty kulinarne Bosko-Włosko

Jak najlepiej poznać kuchnię włoską? Oczywiście na naszych warsztatach kulinarnych, które prowadzą szefowie kuchni, smakosze, miłośnicy włoskiego gotowania! Sprawdź nasze aktualne warsztaty! Dowiedz się więcej! Napisz lub zadzwoń: warsztaty@bosko-wlosko.pl, tel. …

peperonata

Peperonata – przepis na lato

Peperonata to bardzo smaczna, letnia przystawka, idealna jako dodatek do delikatnych mięs lub ryb. Papryka jest kochana na całym półwyspie apenińskim, a sposób przygotowania tego dania delikatnie różni się w …

Taralli - włoska przekąska

Taralli – przekąska z południa Włoch

Taralli pochodzą z południa Włoch, ale doczekały się swoich wersji również w innych regionach. Występują w opcji słonej, ale też słodkiej. Często porównuje się je do polskich obwarzanków, chociaż są …

Przepis na risotto z marakują

Musisz dać mu szansę. Risotto i marakuja to połączenie, które może podbić Twoje podniebienie! Na zdjęciu autora przepisu – Tomasza Sienickiego – przez jasną kolorystykę, prezentuje się dość niepozornie, ale …

Ocet balsamiczny – na dobre zdrowie!

Naturalne właściwości i wartości odżywcze octu balsamicznego od wieków doceniane są we Włoszech, skąd pochodzi, ale nie tylko. Tylko kilka kropli wystarczy, by prosta potrawa zyskała wyjątkowy smak. Liczy się …

Wiosna w gaju oliwnym Tenute Fierro

Na jakość rzemieślniczej oliwy z oliwek, takiej jak np. Tenute Fierro, włoski rolnik pracuje przez większą część w roku. Chociaż do zbiorów jeszcze daleko, to właśnie wiosną wykonuje się zabiegi, …