Polacy kochają zupy! Jemy je cały rok, ale jesienią i zimą mają szczególne znaczenie w naszym menu. Czym byłby obiad bez rozgrzewającej zupy? Mamy ich mnóstwo w repertuarze kuchni polskiej. Dobrych pomysłów nigdy za wiele, dlatego jestem pewna, że ten włoski przepis na kremową zupę z ziemniaków – vellutata di patate e cozze, z dodatkiem małży, Wam się spodoba.
Krem z ziemniaków i małży, czyli vellutata di patate e cozze, to pyszne i delikatne danie, idealne nawet przy bardziej wyjątkowych okazjach. Świetnie rozgrzeje jesienią i zimą! Dodatek małży nadaje tej klasycznej zupie wyjątkowego aromatu i sprawia, że “zwykła” zupa ziemniaczana zyskuje i staje się naprawdę ciekawa. Warto postarać się o świeże małże (nie mrożone i nie pasteryzowane). Z takich przygotujesz pyszny sos, którym udekorujesz zupę. Dodatek ten, to przysłowiowa “wisienka na torcie”, więc zależy nam, by smakował obłędnie.
Składniki, porcja na 4 osoby:
- 700 ml wody
- 500 g ziemniaków
- 50 g szalotki
- oliwa z oliwek
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- świeży rozmaryn
- małże np. śródziemnomorskie (świeże)
Wykonanie
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Szalotkę pokrój w plasterki.
Podsmaż i skrop oliwą extra vergine, dodaj rozmaryn, a następnie wodę. Gotuj, aż ziemniaki zmiękną. Zmiksuj przy użyciu blendera ręcznego.
Na osobną patelnię dodaj trochę oliwy extra vergine i rozgnieciony ząbek czosnku. Rozgrzej patelnię z oliwą.
Dodaj oczyszczone małże i przykryj pokrywką. Po otwarciu muszli, gotuj przez chwilę. Następnie wyjmij małże z muszelki i zredukuj sos.
Dodaj małże z powstałym sosem do zupy. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Wypróbuj również inną, pyszną zupę na jesienno-zimowe dni!
🙂