Vellutata di patate e cozze – zupa ziemniaczana z małżami

Polacy kochają zupy! Jemy je cały rok, ale jesienią i zimą mają szczególne znaczenie w naszym menu. Czym byłby obiad bez rozgrzewającej zupy? Mamy ich mnóstwo w repertuarze kuchni polskiej. Dobrych pomysłów nigdy za wiele, dlatego jestem pewna, że ten włoski przepis na kremową zupę z ziemniaków – vellutata di patate e cozze, z dodatkiem małży, Wam się spodoba.

Zupa ziemniaczana z małżami - vellutata di patate e cozze
Zupa ziemniaczana z małżami – vellutata di patate e cozze

Krem z ziemniaków i małży, czyli vellutata di patate e cozze, to pyszne i delikatne danie, idealne nawet przy bardziej wyjątkowych okazjach. Świetnie rozgrzeje jesienią i zimą! Dodatek małży nadaje tej klasycznej zupie wyjątkowego aromatu i sprawia, że “zwykła” zupa ziemniaczana zyskuje i staje się naprawdę ciekawa. Warto postarać się o świeże małże (nie mrożone i nie pasteryzowane). Z takich przygotujesz pyszny sos, którym udekorujesz zupę. Dodatek ten, to przysłowiowa “wisienka na torcie”, więc zależy nam, by smakował obłędnie.

Składniki, porcja na 4 osoby:

  • 700 ml wody
  • 500 g ziemniaków
  • 50 g szalotki
  • oliwa z oliwek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • świeży rozmaryn
  • małże np. śródziemnomorskie (świeże)

Wykonanie

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Szalotkę pokrój w plasterki.

Podsmaż i skrop oliwą extra vergine, dodaj rozmaryn, a następnie wodę. Gotuj, aż ziemniaki zmiękną. Zmiksuj przy użyciu blendera ręcznego.

Na osobną patelnię dodaj trochę oliwy extra vergine i rozgnieciony ząbek czosnku. Rozgrzej patelnię z oliwą.

Dodaj oczyszczone małże i przykryj pokrywką. Po otwarciu muszli, gotuj przez chwilę. Następnie wyjmij małże z muszelki i zredukuj sos.

Dodaj małże z powstałym sosem do zupy. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Małże śródziemnomorskie po ugotowaniu

Wypróbuj również inną, pyszną zupę na jesienno-zimowe dni!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *