Klasyczny sos boloński – ragù bolognese
Wszyscy znamy sos boloński. Znamy i w większości na pewno kochamy. Kto nie zjadłby lasagne czy tagliatelle w towarzystwie bolognese? Ja jestem zawsze gotowa i pierwsza przy stole, gdy czuję …
Wszyscy znamy sos boloński. Znamy i w większości na pewno kochamy. Kto nie zjadłby lasagne czy tagliatelle w towarzystwie bolognese? Ja jestem zawsze gotowa i pierwsza przy stole, gdy czuję …
Artykuł gościnny redakcji DueCappucci – bloga prowadzonego przez pasjonatów Włoch, smakoszy i podróżników, którzy każdą wolną chwilę spędzają w pięknej Italii, a w dzisiejszym artykule dzielą się swoimi doświadczeniami. Mieszańcy …
Jesień otwiera przed nami kulinarne możliwości, o których trochę zapomnieliśmy przez lato. Sięgnijmy po dynie, buraki, gruszki albo… jabłka. Dopóki nie wypróbowałam tego przepisu na jesienne risotto sama, nie byłam …
Każdy, kto zna mnie i Bosko-Włosko, wie, że staram się zaopatrzać moich Klientów w jak najlepsze produkty kuchni włoskiej. Często sama ich szukam u włoskich producentów, a czasami to one …
Pizza, pasta i polenta. To chyba najczęstsze, co przychodzi nam do głowy, gdy myślimy o włoskich specjałach. Mimo to, polenta to dość rzadko wykorzystywane danie, gdy mamy je sobie przyrządzić …
Peperonata to bardzo smaczna, letnia przystawka, idealna jako dodatek do delikatnych mięs lub ryb. Papryka jest kochana na całym półwyspie apenińskim, a sposób przygotowania tego dania delikatnie różni się w …
Biancomangiare to deser pochodzący z Sycylii. Historia wskazuje na jego arabskie pochodzenie. Arabowie, razem z deserem, przywieźli na Sycylię migdały i cukier. Niektóre receptury mówią, że można zastąpić mleko migdałowe …
Artykuł gościnny Agnieszki Jasińskiej – pasjonatki gotowania, fotografii kulinarnej, prowadzącej warsztaty kulinarne, autorki bloga Kulinarne Nawigacje. Kto nigdy nie zatopił rąk w przygotowaniu tych cudnych poduszeczek z charakterystycznymi rowkami? Gnocchi …
Taralli pochodzą z południa Włoch, ale doczekały się swoich wersji również w innych regionach. Występują w opcji słonej, ale też słodkiej. Często porównuje się je do polskich obwarzanków, chociaż są …
Risotto i marakuja to połączenie, które może podbić Twoje podniebienie! Musisz dać mu szansę. Na zdjęciu autora przepisu – Tomasza Sienickiego – przez jasną kolorystykę, prezentuje się dość niepozornie, ale …