Jesień otwiera przed nami kulinarne możliwości, o których trochę zapomnieliśmy przez lato. Sięgnijmy po dynie, buraki, gruszki albo… jabłka. Dopóki nie wypróbowałam tego przepisu na jesienne risotto sama, nie byłam pewna, czy potrafię sobie wyobrazić jabłka i ryż w wytrawnym połączeniu. Okazało się to świetny pomysł, szczególnie na dodatek do pieczonej gęsi lub kaczki. Przed nami święta 1. i 11. listopada. Może wykorzystasz ten pomysł na jesienne risotto podczas rodzinnych spotkań? Ciekawe, co na to babcia…
…moja była zadowolona z eksperymentu. A jak wiadomo, babcie niekoniecznie kochają takie sytuacje, kiedy zamiast ziemniaczków są “jakieś tam wynalazki”. To jesienne risotto bardzo nam wszystkim zasmakowało i od kilku lat, co roku, przypominam o nim sobie właśnie w listopadzie. Pieczona kaczka na 11. listopada smakuje wybornie właśnie w tym zestawieniu.
Przeczytaj, jak je przyrządzić, krok po kroku!
Przygotuj składniki na jesienne risotto:
dla 4 osób
- 320 g ryżu arborio lub carnaroli
- 2 twarde jabłka
- 1-2 szalotki
- bulion warzywny (ok. 1 litra, ale lepiej być przygotowanym na więcej)
- 100 ml białego wytrawnego wino
- 50 g masła do ryżu + odrobina do jabłek
- 50 g Parmezanu
- czarny pieprz
- 1/2 cytryny
- rozmaryn
Sposób przygotowania, krok po kroku:
By przygotować jesienne risotto z jabłkami i rozmarynem, zacznij od podgrzania bulionu.
Obierz jabłka i pokrój w duże kostki. By zapobiec ciemnieniu, skrop sokiem z cytryny. Następnie posiekaj szalotkę.
Na patelnię włóż połowę masła (drugą połowę trzymaj w lodówce) i rozpuść je na rozgrzanej patelni. Najpierw zeszklij szalotkę, aż zmięknie. Od czasu do czasu mieszaj, żeby się nie przypaliła. Wsyp na patelnię surowy ryż i podsmażaj go przez kilka minut, często mieszając.
Podlej winem i poczekaj aż alkohol wyparuje. Teraz, raz za razem, wlewaj chochelkę bulionu do ryżu, mieszaj od czasu do czasu i czekaj, aż ryż wchłonie cały płyn. Pamiętaj, że kolejną chochelkę bulionu wlewasz dopiero, gdy poprzednia już została wchłonięta przez ryż. Nie odchodź od patelni, trzeba cały czas mieć ją ma oku i w razie czego zamieszać całość.
Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę masła i podsmaż pokrojone jabłka, tak by trochę zmiękły i zarumieniły się (trochę! nie chcemy, żeby rozpadły się w ryżu). Pod koniec gotowania ryżu, dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj całość. Gotuj jeszcze kilka minut Ryż gotuje się do poziomu al dente około 20 minut.
Gdy uznasz, że ryż jest już ugotowany, wyłącz ogień pod patelnią o dodaj drugą połowę zimnego masła i rozmaryn. Posyp startym parmezanem całą powierzchnię i przykryj pokrywką. Danie właśnie nabiera tej niesamowitej kremowości… Nie przeszkadzaj mu przez ok 1 minutę.
Na koniec wymieszaj risotto jeszcze raz.
Twoje jesienne risotto z jabłkami i rozmarynem jest już gotowe! Podawaj je od razu po przyrządzeniu.
TIP
Risotto można przechować w lodówce 1-2 dni. Najlepiej zjeść je od razu. Nie nadaje się do zamrażania.
Jeśli risotto zjesz np. dopiero po kilku godzinach od przygotowania, przełóż je do naczynia żaroodpornego i posyp Parmezanem, a następnie włóż do rozgrzanego piekarnika (180 st.) i piecz przez kilka minut.
Więcej
Dowiedz się więcej o zasadach przygotowania perfekcyjnego risotto.
Wypróbuj przepis na risotto z marakują lub na risotto z gorgonzolą i szczypiorkiem.
Odwiedź nasz sklep online!