Risotto i marakuja to połączenie, które może podbić Twoje podniebienie! Musisz dać mu szansę. Na zdjęciu autora przepisu – Tomasza Sienickiego – przez jasną kolorystykę, prezentuje się dość niepozornie, ale wierz mi, wszystkie składniki tak się ze sobą łączą, że “efekt wow” jest gwarantowany! Sprawdź jak łatwo jest je przygotować!
Marakuja w risotto?
Risotto z marakują przygotowywaliśmy na jednych z naszych warsztatów kuchni włoskiej, które organizowaliśmy w tym roku dla wszystkich fanów gotowania z Katowic i okolic. Temat risotto często wraca do warsztatowego menu, ale w wersji “na słodko” jeszcze go nie przerabialiśmy. Marakuja stała się gwiazdą tego dania.
Autorem przepisu jest szef kuchni restauracji Bistro Mojego Brata w Zawierciu – Tomasz Sienicki, który prowadzi również profil na facebooku pod nazwą Kulinarny Splin. Nie wchodźcie na tą stronę głodni! Gdy przygotowaliśmy to risotto na warsztatach kulinarnych, kubki smakowe wszystkich uczestników (i moje!) zostały dosłownie oczarowane!
Niektórym ta receptura może przypominać ryż na mleku – nie dla wszystkich ukochane danie z dzieciństwa… Ale niezależnie od kulinarnych doświadczeń, wszystkim bardzo smakuje. Ciekawa jestem Twojej opinii!
Przeczytaj przepis, a jeśli masz jakieś pytania, zadaj je w komentarzu.
Składniki na 2 osoby:
- 100 g ryżu do risotto, np. takiego
- 2 szkl. półsłodkiego lub słodkiego, białego wina
- 1 laska wanilii
- 20 g cukru
- Cytryna
- Sól
- 200 ml słodkiej śmietany kremówki np. 34%
- 1 owoc marakui
Wykonanie:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy ryż i chwilę podsmażamy. Zalewamy stopniowo winem i gotujemy aż do odparowania.
Dodajemy cukier i ziarenka wanilii, odrobinę soku z cytryny i szczyptę soli. Następnie zalewamy słodką śmietaną i redukujemy.
Gdy ryż będzie miękki, wykładamy na talerz i dodajemy na wierzch miąższ marakui.
Warsztaty kuchni włoskiej
Kolejne warsztaty planujemy już po wakacjach. Jeśli chciałbyś do nas dołączyć, śledź naszego facebooka lub stronę internetową. Tam najszybciej dowiesz się o naszych kulinarnych wydarzeniach.
Pingback: Biancomangiare - przepis na biały krem z Sycylii - Bosko-Włosko
Pingback: Jesienne risotto z jabłkami i rozmarynem - Bosko-Włosko