Risotto to jedno z tych włoskich dań, które w większości bardzo lubimy jeść, ale stosunkowo często unikamy ich samodzielnego przygotowania. Przekonanie, że to trudne danie, które powinno się jadać tylko w restauracjach, staramy się przezwyciężać na naszych warsztatach. Dzisiejszy przepis na risotto, który także pochodzi z jednego z kursów, jest bardzo dobrą propozycją, na przykład w przypadku…. nagłych gości. To danie szybkie, efektowne i bardzo smaczne! Zapraszam do spróbowania swoich sił. Efekt z pewnością zachęci do dalszych kulinarnych eksperymentów.
Dobra wiadomość jest taka, że lista składników do przygotowania risotto z gorgonzolą jest krótka. Prawdopodobnie wybierzesz się do sklepu jedynie po świeże sery i szczypiorek. To pyszne danie, które jest w sam raz na wiosenny obiad z rodziną lub przyjaciółmi, czeka aż zaserwujesz je w swoim wykonaniu. Kuchnia włoska nie znosi samotności, a kocha wspólne posiłki przy jak największym stole. Poznajcie więc przepis na risotto i do dzieła!
Składniki na 2 porcje:
- 200 gram ryżu carnaroli lub arborio
- 1 litr bulionu
- 2 szalotki
- 200 ml białego wina
- 100 g parmezanu
- 50 g masła
- 1 pęczek szczypiorku
- 50 g gorgonzoli piccante
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Przepis na risotto:
Na patelnię wylewamy łyżkę oliwy z oliwek (np. tej) i do jeszcze zimnej i nierozgrzanej, dodajemy drobno pokrojoną szalotkę, po czym lekko solimy. Szalotkę delikatnie szklimy i dodajemy ryż smażąc go do momentu, aż nabierze białej barwy. Dodajemy całe wino i delikatnie mieszamy do momentu odparowania alkoholu i wchłonięcia wina przez ziarna ryżu. Następnie dodajemy bulion etapami, tak, by jego całość także została wchłonięta przez ziarna. Gdy ryż jest już półtwardy – al dente, dodajemy starty parmezan, zimne masło oraz połowę gorgonzoli. Gdy sery i masło się rozpuszczą, dodajemy drobno pokrojony szczypiorek, dosalamy w razie potrzeby, dodajemy pieprzu i serwujemy na półpłaskich talerzach. Na koniec, risotto posypujemy świeżo pokrojonym szczypiorkiem i pozostałą gorgonzolą oraz polewamy niewielką ilością oliwy.
Sprawdź aktualne warsztaty kuchni włoskiej organizowane przez Bosko-Włosko!
Pingback: 10 zasad włoskiego risotto - Bosko-Włosko
Pingback: Jesienne risotto z jabłkami i rozmarynem - Bosko-Włosko