Przepis na risotto ze szczypiorkiem i gorgonzolą

Risotto to jedno z tych włoskich dań, które w większości bardzo lubimy jeść, ale stosunkowo często unikamy ich samodzielnego przygotowania. Przekonanie, że to trudne danie, które powinno się jadać tylko w restauracjach, staramy się przezwyciężać na naszych warsztatach. Dzisiejszy przepis na risotto, który także pochodzi z jednego z kursów, jest bardzo dobrą propozycją, na przykład w przypadku…. nagłych gości. To danie szybkie, efektowne i bardzo smaczne! Zapraszam do spróbowania swoich sił. Efekt z pewnością zachęci do dalszych kulinarnych eksperymentów.

Risotto z gorgonzolą i szczypiorkiem
Risotto z gorgonzolą i szczypiorkiem

Dobra wiadomość jest taka, że lista składników do przygotowania risotto z gorgonzolą jest krótka. Prawdopodobnie wybierzesz się do sklepu jedynie po świeże sery i szczypiorek. To pyszne danie, które jest w sam raz na wiosenny obiad z rodziną lub przyjaciółmi, czeka aż zaserwujesz je w swoim wykonaniu. Kuchnia włoska nie znosi samotności, a kocha wspólne posiłki przy jak największym stole. Poznajcie więc przepis na risotto i do dzieła!

Składniki na 2 porcje:

  • 200 gram ryżu carnaroli lub arborio
  • 1 litr bulionu
  • 2 szalotki
  • 200 ml białego wina
  • 100 g parmezanu
  • 50 g masła
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 50 g gorgonzoli piccante
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przepis na risotto:

Na patelnię wylewamy łyżkę oliwy z oliwek (np. tej) i do jeszcze zimnej i nierozgrzanej, dodajemy drobno pokrojoną szalotkę, po czym lekko solimy. Szalotkę delikatnie szklimy i dodajemy ryż smażąc go do momentu, aż nabierze białej barwy. Dodajemy całe wino i delikatnie mieszamy do momentu odparowania alkoholu i wchłonięcia wina przez ziarna ryżu. Następnie dodajemy bulion etapami, tak, by jego całość także została wchłonięta przez ziarna. Gdy ryż jest już półtwardy – al dente, dodajemy starty parmezan, zimne masło oraz połowę gorgonzoli. Gdy sery i masło się rozpuszczą, dodajemy drobno pokrojony szczypiorek, dosalamy w razie potrzeby, dodajemy pieprzu i serwujemy na półpłaskich talerzach. Na koniec, risotto posypujemy świeżo pokrojonym szczypiorkiem i pozostałą gorgonzolą oraz polewamy niewielką ilością oliwy.

Sprawdź aktualne warsztaty kuchni włoskiej organizowane przez Bosko-Włosko!

2 thoughts on “Przepis na risotto ze szczypiorkiem i gorgonzolą

  1. Pingback: 10 zasad włoskiego risotto - Bosko-Włosko

  2. Pingback: Jesienne risotto z jabłkami i rozmarynem - Bosko-Włosko

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *