Struffoli napoletani – słodkości Boże Narodzenie i karnawał

Struffoli to typowy deser tradycji neapolitańskiej, a jego receptura jest przygotowywana w różnych regionach Włoch. Przygotowuje się go często na Boże Narodzenie i w czasie karnawału. Wieniec lub kopczyk kruchych kuleczek z kolorową posypką pięknie ozdobi stół. To proste, choć odrobinę czasochłonne danie. Mimo to, spróbuj przyrządzić struffoli w swojej kuchni.

Struffoli napoletani
Struffoli napoletani

Struffoli z kuchni Neapolu

Neapolitańskie struffoli to bardzo charakterystyczny deser: miękkie, małe kulki słodkiego ciasta smażone, nasączone miodem, a na koniec przyozdobione kandyzowanymi owocami i kolorowymi posypkami. Całość tworzy słodki kopczyk szczęścia 🙂

Struffoli są również obecne w innych regionach Włoch, ale znajdziemy je pod innymi nazwami: w Taranto nazywane są „sannacchiudere”, na Sardynii „giggeri”, w Lecce „purcedduzzi” (co oznacza smażone świnie) – takie nazwy spotkamy w Apulii. Inne nazwy na jakie możemy trafić w Abruzji, Molise, Kalabrii czy w Bazilikacie to „cicerchiata” czy „cicerata”.

Pochodzenie

Historycy kulinarni wskazują, że struffoli pochodzi z Grecji. Słowo „struffolo” nie tylko pochodzi od greckiego „stróngylos”, co oznacza „okrągły kształt”, ale w kuchni greckiej istnieje podobne danie, loukoumades, czyli słodkie naleśniki przygotowywane jak struffoli.

Przepis na struffoli napoletani

Aby przygotować struffoli, zacznij od przygotowania ciasta, któremu po wyrobieniu pozwól odpocząć pół godziny w lodówce. Następnie z ciasta uformuj cienkie wałeczki, które musisz pokroić na 1 cm kawałki.

Kolejnym krokiem jest usmażenie kawałków ciasta na głębokim oleju i odsączenie. Finałem jest otoczenie chrupiących kuleczek w ciepłym miodzie z cukrem waniliowym i owocami kandyzowanymi. Na koniec wystarczy uformować kopczyk lub wieniec i obsypać go kolorową posypką. Dokładny opis poniżej!

Składniki na ciasto:

  • Mąka „00” 300 g, polecam
  • Jajka 2 szt
  • Masło 60 g
  • Cukier 20 g
  • Rum 15 ml
  • Skórka z ½ pomarańczy
  • Olej słonecznikowy 500 ml
  • Miód akacjowy lub wielokwiatowy 200 g
  • Owoce kandyzowane 20 g
  • Posypka kolorowa 10 g
  • Cukier waniliowy

Wykonanie:

Przygotuj ciasto o przypominające nasze ciasto kruche. Dość szybko, bez zbędnego ogrzewania składników dłońmi, zagnieć ciasto z mąki, jaj, masła, cukru, rumu i skórki pomarańczowej. Połącz wszystkie składniki i zawiń w folię spożywczą. Odłóż do lodówki na ok. 30 min. Jeśli ciasto poleży w lodówce dłużej, lub długo dłużej, nie wpłynie to ostateczny sukces wykonania 🙂

Struffoli napoletani
Struffoli napoletani

Następnie, z ciasta odkrój kawałek i rozwałkuj dłońmi wałeczki o średnicy ok. 1 cm. Pokrój wałeczek na kawałki ok 1 cm. Gdy całe ciasto zostanie już pokrojone, partiami usmaż kuleczki na głębokim oleju, a potem odsącz na papierze kuchennym. Smaż, aż ciasto nabierze rumianego koloru. Uwaga na temperaturę oleju, żeby kuleczki nie przyrumieniły się zbyt mocno. Gdy usmażone kulki będą stygnąć, Ty zajmij się przygotowaniem miodowej glazury.

Upieczone struffoli
Upieczone struffoli

Rozgrzej miód wraz z cukrem waniliowym. Kontroluj płomień – miód nie powinien rozgrzać się zbyt mocno. Następnie wrzuć do miodu kandyzowane owoce, a potem kulki usmażonego ciasta. Dobrze wymieszaj zawartość garnka, tak żeby miód „okleił” dokładnie wszystkie kulki ciasta. Rób to z wyczuciem, aż miód zacznie się redukować – musi okleić ciasto i częściowo w nie wchłonąć. Gdy to będzie “ten moment”, zauważysz, że miód zaczyna się delikatnie (i apetycznie) ciągnąć. Wyłóż wszystko na talerz i uformuj kształt, np. kopczyka lub wieńca. Posyp kolorową posypką.

Struffoli w miodzie
Struffoli w miodzie
Struffoli napoletani
Struffoli napoletani

Struffoli przygotowywaliśmy podczas naszych warsztatów z szefem kuchni Carlo Bognolo. Jeśli jesteś z Katowic lub okolic, zapraszamy Cię serdecznie do wspólnego gotowania! Aktualną listę warsztatów znajdziesz tutaj.

Sprawdź więcej przepisów na wspaniałe włoskie desery:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *