Najbliższe warsztaty kulinarne Bosko-Włosko

Jak najlepiej poznać kuchnię włoską? Oczywiście na naszych warsztatach kulinarnych, które prowadzą szefowie kuchni, smakosze, miłośnicy włoskiego gotowania!

Sprawdź nasze aktualne warsztaty!

photo by proste kolory (prostekolory.com)

Dowiedz się więcej! Napisz lub zadzwoń: warsztaty@bosko-wlosko.pl, tel. 506 80 90 22


Najbliższe warsztaty i degustacje:

Degustacja win włoskich: “Toskania w kieliszku i na talerzu”

28 września, g. 19:00 | Pepita Tapas & Wine | Katowice, ul. Gliwicka

Do którego zakątka Włoch tym razem wybierzemy się “winnym” szlakiem?
Czeka na nas wspaniała Toskania, która swoją długą historią uprawy winorośli i produkcji win, zdobyła międzynarodowe uznanie i… skradła niejedno serce!
Będziemy degustować 5 win, do których zostanie podanych 5 przystawek.

W naszym menu znajdą się:

👉 WINA
1. Vermentino
Delikatne białe wino z nutami kwiatów, delikatnych przypraw i tropikalnych owoców.

2. Malvasia
Świeże, lekkie, aromatyczne, wino zrobione z jednego z najstarszych szczepów świata.

3. Sangiovese bianco
Białe wino zrobione z czerwonych winogron najbardziej znanego włoskiego szczepu – sangiovese. Cytrusowa ciekawostka.

4. Chianti
Toskańska klasyka, wino idealne do kuchni włoskiej, czerwone, owocowe, lekko przyprawowe.

5. Vin santo
Słodkie wino, które najczęściej pije się do toskańskich ciasteczek.

👉 PRZYSTAWKI
1. Crostini z pesto
2. Lampredotto
3. Ribollita
4. Tagliatelle al cinghiale
5. Cantuccini

👉 INFORMACJE I ZAPISY
DATA: 28 września 2019 r, godz. 19:00-21:00
MIEJSCE: Pepita Tapas & Wine Bar, ul. Gliwicka, Katowice
CENA: 129 zł/os.
ZAPISY: warsztaty@bosko-wlosko.pl, tel. 506 80 90 22; Ilość miejsc jest ograniczona i decyduje kolejność zgłoszeń.
PROWADZENIE: degustację poprowadzi sommelier Paulina Woźniak.

Minimalna liczba uczestników to 12 osób. Zapisy trwają do 23 września 2019 r.

Fot. Pepita Tapas & Wine Bar


Włoskie warsztaty kulinarno-fotograficzne “GotuJEMY i fotografuJEMY”

12 października, g. 11:00 | Pole do Popisu | Katowice , ul. Batorego 3a, Studio kulinarne “Pole do popisu”

Jemy także oczami, prawda? Dlatego włoskie warsztaty kulinarno-fotograficzne – “GotuJEMY i fotografuJEMY”, to propozycja dla amatorów gotowania i fotografowania jedzenia w pięknej aranżacji, z wykorzystaniem Waszych smartfonów!
Warsztat jest skierowany do osób, które kochają włoską kuchnię i chcą nauczyć się podstaw fotografii kulinarnej.

✔ Pokażemy Wam jak dobierać tło i elementy dekoracyjne do dań. Udowodnimy jak ważne są kolory i koło barw. To wszystko po to, by zdjęcia były jeszcze bardziej smaczne i “do zjedzenia”!

✔ Nasza prowadząca – Agnieszka Jasińska, zaplanowała już pyszne, włoskie menu, które po przygotowaniu pod jej czujnym okiem, zostanie przez uczestników sfotografowane. Wystarczy mieć ze sobą smartfon z dość dobrym aparatem i dobry humor.

👉 MENU
1. Pasta fresca con foglie fresche – domowy makaron ze świeżymi, sprasowanymi liśćmi,
2. Pasta fresca alla puttanesca – świeży makaron “niegrzecznej dziewczyny”,
3. Piadina con prosciutto – chlebek drożdżowy zapiekany z szynką prosciutto.

👉 PROWADZĄCY
Warsztaty poprowadzi Agnieszka Jasińska – Kulinarne Nawigacje – Finalistka Hell`s Kitchen. Absolwentka międzynarodowych kursów kulinarnych. Kucharz i trener w gastronomii . Miłośniczka sezonowych produktów i smacznej kuchni. Pasjonatka tradycyjnych przepisów, które przygotowuje w nowoczesnym i zaskakującym wydaniu. Fotograf kulinarny współpracujący z magazynami o tematyce kulinarno-podróżniczej.

👉 INFORMACJE I ZAPISY
DATA: 12 października 2019 r., godz. 11:00-14:00
MIEJSCE: ul. Batorego 3a, Katowice (Studio kulinarne “Pole do popisu”)
CENA: 195 zł/os.
ZAPISY: napisz na adres warsztaty@bosko-wlosko.pl (informacje: tel. 506 80 90 22); Ilość miejsc jest ograniczona i decyduje kolejność zgłoszeń. Minimalna liczba uczestników to 12 osób. Zapisy trwają do 7 października.
REGULAMIN warsztatów znajduje się w Notatkach na naszym profilu FB.


Włoska Akademia Kulinarna dla dzieci 2019/2020

WŁOSKA AKADEMIA KULINARNA to zajęcia stworzone z myślą o dzieciach i młodzieży l. 7-15, dla których kuchnia to nie tylko jedno z pomieszczeń w domu, ale też miejsce, w którym można kreatywnie i ciekawie spędzić czas..

Twoje dziecko kocha zabawę w kuchni? Połącz przyjemne z pożytecznym i zapisz je na wyjątkowe zajęcia dodatkowe!

Podczas naszych zajęć, które będą odbywać się cyklicznie przez cały rok szkolny, prowadząca – Agnieszka Jasińska, pokaże, jak przygotować wiele ciekawych i zdrowych dań, w większości inspirowanych niezwykle smaczną i kolorową kuchnią włoską.

👉 HARMONOGRAM ZAJĘĆ
Zaplanowaliśmy w sumie 5 poniedziałkowych warsztatów, o następującej tematyce:
✔ 7 października, g. 17:00 – “Przekąski na party!” : https://tiny.pl/t1px2 lub opis poniżej.
✔ 2 grudnia, g. 17:00 – “Świąteczne słodkości”
✔ 3 lutego, g. 17:00 – “Śniadanie z jajem”
✔ 6 kwietnia, g. 17:00 – “Niech żyje czekolada!”
✔ 1 czerwca, g. 17:00 – “Warzywa z ogródka”

👉 JAK DZIAŁA AKADEMIA?
✔ Możesz zapisać dziecko na wszystkie z góry zaplanowane warsztaty i uzyskać rabat 10% (w przypadku, gdy zapisane dziecko nie będzie mogło przyjść na któryś warsztat, może przyjść ktoś w jego zastępstwie).
✔ Możesz zapisać dziecko na pojedynczy temat warsztatów (jednak gwarancję uczestnictwa posiadają osoby z abonamentem).
✔ Tematy są znane wcześniej, a menu konkretnych warsztatów jest podawane w dniu poprzedniego spotkania. Wtedy też rozpoczynamy zapisy i publikujemy osobne wydarzenie. Menu pierwszych warsztatów podamy 3 września.
✔ Linki do wszystkich wydarzeń sukcesywnie będziemy podawać w miejscu, które właśnie czytasz 🙂

👉 PROWADZĄCA
Agnieszka Jasińska – Kulinarne Nawigacje – Finalistka Hell`s Kitchen. Absolwentka międzynarodowych kursów kulinarnych. Kucharz i trener w gastronomii . Miłośniczka sezonowych produktów i smacznej kuchni. Pasjonatka tradycyjnych przepisów, które przygotowuje w nowoczesnym i zaskakującym wydaniu. Fotograf kulinarny współpracujący z magazynami o tematyce kulinarno-podróżniczej.
Podczas warsztatów Agnieszka będzie omawiała potrawy i produkty, z których zostaną one przygotowane, ich właściwości i sposób przygotowania. Poruszane również będą podstawy zasad zdrowego odżywiania, technik kulinarnych i wiedzy ogólnej na temat gastronomii.

👉 DYPLOMY, CZAS TRWANIA, WIEK, ILOŚĆ MIEJSC
Po ukończeniu każdego warsztatu dzieci otrzymają dyplom.
Proponowany wiek dzieci: 7-15 lat
Czas trwania: 3h
Ilość miejsc: 16
Cena: 145 zł/os./warsztat ; pakiet 5 warsztatów: 135 zł/os./warsztat = 675 zł.
Gotowanie w małych grupach.

👉 MASZ PYTANIA?
Zadzwoń: 506 80 90 22
Napisz: warsztaty@bosko-wlosko.pl lub messenger na naszym facebooku.

Włoska Akademia Kulinarna dla dzieci 2019/2020
Temat #1
“Przekąski na party!”

Oto, co dzieci przygotują “na rozgrzewkę”, pod czujnym okiem prowadzącej, Agnieszki Jasińskiej:
🍕Pizza Neapolitańska – kto nie kocha pizzy? Nauczymy, jak zrobić dobre ciasto na pizzę i powiemy więcej o składnikach.
🍝Spaghetti Bolognese – bardzo lubiane przez dzieci (i dorosłych!). My dodatkowo pokażemy, jak przemycić w nim mnóstwo witamin!
🍮 Panna cotta z malinami – jeśli deser to tylko delikatna, nie za słodka panna cotta 🙂

Brzmi pysznie, prawda? Włoskie klasyki to podstawa!

👉 INFORMACJE I ZAPISY
DATA: 7 października 2019 r., godz. 17:00-20:00
MIEJSCE: ul. Batorego 3a, Katowice (Studio kulinarne “Pole do popisu”)
CENA: 145 zł/os. – jeśli kupujesz pojedynczy bilet lub 135 zł/os. – jeśli kupujesz pakiet 5 biletów na wszystkie wydarzenia.
ZAPISY: napisz na adres warsztaty@bosko-wlosko.pl (informacje: tel. 506 80 90 22); Ilość miejsc jest ograniczona i decyduje kolejność zgłoszeń. Minimalna liczba uczestników to 12 osób. Zapisy trwają do 2 października.
REGULAMIN warsztatów znajduje się w Notatkach na naszym profilu FB.

👉 PROWADZĄCA
Agnieszka Jasińska – Kulinarne Nawigacje

✔ Informacje na temat całego cyklu spotkań znajdziesz tutaj: https://www.facebook.com/events/2402829110039582/ lub powyżej

✔ Następne warsztaty:
2 grudnia, g. 17:00 – “Świąteczne słodkości” 🎄🎄🎄
Zapisz się już teraz: warsztaty@bosko-wlosko.pl, tel. 506 80 90 22


Do tej pory odbyły się następujące warsztaty i pokazy kulinarne:

  • 16 maja 2019 r.: Warsztaty “Pasta Fresca” – prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 27 kwietnie 2019 r.: Degustacja wina i przekąsek: “Południe Włoch w kieliszku i na talerzu” – prowadzenie: Paulina Woźniak
  • 26 marca 2019 r.: Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 16 marca 2019 r.: Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 23 lutego 2019 r.: Degustacja wina i przekąsek: “Włochy w kieliszku i na talerzu” – prowadzenie: Paulina Woźniak
  • 24 stycznia 2019 r.: Warsztaty “Appetito per l’Italia”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 4 grudnia 2018 r.: Warsztaty “Buon Appetito!”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 2 października 2018 r. : Warsztaty “Obiad jak u włoskiej babci”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 30 września 2018 r.: Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Valerio Cusmai
  • 12 września 2018 r.: Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 22 maja 2017 r. : Warsztaty “Primavera Italiana”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 26 marca 2018 r.: Warsztaty “Buona pizza – dla dzieci”, prowadzenie: Michał Byrczek
  • 19 marca 2018 r.: Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 16 lutego 2018 r. : Warsztaty “Kolacja Romea i Julii”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 24 stycznia 2018 r.: Warsztaty “Buona pizza”, prowadzenie: Carlo Bognolo i Patryk Krysta
  • 23 stycznia 2018 r.: Warsztaty “Buona pizza”, prowadzenie: Carlo Bognolo i Patryk Krysta
  • 18 listopada 2017 r. : Warsztaty “L’autunno Italiano”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 30-31 listopada 2017 r. : Warsztaty zamknięte “Dwudniowe warsztaty kuchni włoskiej dla branży”, prowadzenie: Bartek Kieżun
  • 21 października 2017 r. : Warsztaty “Bambini in cucina”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 30 września 2017 r. : Warsztaty “Przedłużamy lato – bakłażany i cukinie w kuchni włoskiej”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 12 września 2017 r.:  Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 14 czerwca 2017 r.:  Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 5 czerwca 2017 r.:  Warsztaty dla dzieci “Bambini in cucina”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 13 maja 2017 r.: Pokaz kulinarny dla BioBazaru “Kuchnia południa Włoch według Kasi i Valerio”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 9 kwietnia 2017 r.:  Warsztaty dla dzieci “Bambini in cucina”, prowadzenie: Marta Raj
  • 20 marca 2017 r. : Warsztaty “Primavera Italiana”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 11 lutego 2017 r.: Warsztaty “Toskania: romantycznie i pysznie”, prowadzenie: Karolina Lenart
  • 16 lutego 2017 r.: Warsztaty “Toskania: romantycznie i pysznie”, prowadzenie: Karolina Lenart
  • 26 stycznia 2017 r.: Warsztaty “Sycylisjki street food i kuchnia domowa”, prowadzenie: Adriana Vinciguerra i Luigi
  • 20 grudnia 2016 r.: Warsztaty “Boże Narodzenie w Apulii”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 10 grudnia 2016 r.:Warsztaty “Boże Narodzenie w Apulii”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 31 maja 2016 r.: Warsztaty “Kocham pizzę!”, prowadzenie: pizzaiolo Roberto Scarpino
  • 14 maja 2016 r.: Warsztaty “Obalamy mity kuchni włoskiej”, prowadzenie: Chef Cesare Candido
  • 13 lutego 2016 r.: Warsztaty “Włochy od kuchni”, prowadzenie: Chef Edoarado Mallozzi
  • 5 stycznia 2016 r.: Pokaz kulinarny“Prawdziwa kuchnia włoska”,  prowadzenie: Chef Edoardo Mallozzi

2 thoughts on “Najbliższe warsztaty kulinarne Bosko-Włosko

  1. Gosia Reply

    Byłam na warsztatach z Bożego Narodzenia w Apulii! Było super!!! Atmosfera wspaniała, przyjazna i pyszne jedzonko. Polecam jeśli ktoś lubi się trochę pobawić przy “garach”!

  2. Pingback: Polenta pasticciata - zapiekana polenta z dodatkami - Bosko-Włosko

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *