Najbliższe warsztaty kulinarne Bosko-Włosko

Jak najlepiej poznać kuchnię włoską? Oczywiście na naszych warsztatach kulinarnych, które prowadzą szefowie kuchni, smakosze, miłośnicy włoskiego gotowania!

Sprawdź nasze aktualne warsztaty!

photo by proste kolory (prostekolory.com)

Dowiedz się więcej! Napisz lub zadzwoń: warsztaty@bosko-wlosko.pl, tel. 506 80 90 22


Najbliższe warsztaty i degustacje:


“Pasta fresca – domowy makaron po włosku”
– warsztaty kulinarne z Nico Palladini

26 października 2024 | sobota | 11:00-14:00
Studio kulinarne “Przystanek 11”, ul. Paderewskiego 11 | Zabrze

WARSZTATY KUCHNI WŁOSKIEJ:
“Pasta fresca – czyli domowe makarony po włosku” z Nico Palladini
Ten warsztat to obowiązkowa pozycja dla każdego fana kuchni włoskiej, który chce poznać tajniki włoskiego makaronu “własnej produkcji”!

Podczas tego kulinarnego spotkania dowiecie się jak od A do Z przygotować zupełnie różne, trzy rodzaje makaronów.
Zobaczcie, jakie menu dla Was przygotowaliśmy:
⭐ MENU
1) RAVIOLI CAPRESI – bazylia, mozzarella i pomidory, to nierozłączne trio o wykwintnych śródziemnomorskich smakach. Tradycyjna Caprese tym razem w wersji Ravioli.
2) FETTUCCINE NERE CON LE COZZE – świeży czarny makaron jajeczny na naszym talerzu w bukiecie małży, pietruszki i wina.
3) LASAGNE AI 4 FORMAGGI – kremowa i smaczna zapiekanka makaronowa, pyszne pierwsze danie idealne na rodzinny obiad, niedziele czy ważne święta.
⭐ PROWADZĄCY
Nico Palladini – urodzony w Rzymie. W Polsce mieszka od 13 lat. Od lat z pasją zajmuje się kuchnią swojego kraju, a od 2012 roku wszystkich tajników kuchni włoskiej uczy tu w Polsce. Początkowo współpracował z Republiką Słoneczną w Poznaniu, następnie przeniósł się do Warszawy i z dużym sukcesem rozpoczął współpracę z Instytutem Sztuki Kulinarnej / Skład Bananów. Współpracuje również z Włoska Akademia Kulinarną, ze Studiem Kulinarnym Cookiness we Wrocławiu i wielu innych.
Miłośnicy Bel Paese będą mieli okazję poznać nie tylko techniki stosowane w kuchni, ale także wszelkie ciekawostki związane z kuchnią regionalną i związanymi z nią legendami.
Jego pasja są również wina, od 2023 roku jest certyfikowanym sommelier.
Prowadzi warsztaty z klasycznej kuchni włoskiej, z regionalnej, warsztaty z połączeniem potraw i wina. Z wielkim sukcesem prowadzi od kilku lat warsztaty “domowe makarony”, uwielbia też kuchnię śródziemnomorską, uczy, jak przygotować pizzę i focaccię.
⭐ INFORMACJE I ZAPISY
DATA: 26 października 2024 r., godz. 11:00-14:00 (sobota)
MIEJSCE:ul. ul. Paderewskiego 11, Zabrze (Studio kulinarne “Przystanek 11”)
CENA: 300 zł/os.
ZAPISY: napisz na adres: warsztaty@bosko-wlosko.pl i podaj imię i nazwisko uczestnika (informacje: tel. 506 80 90 22); Ilość miejsc jest ograniczona i decyduje kolejność zgłoszeń. Minimalna liczba uczestników to 12 osób.
Zapisy trwają do 20 października (decyduje kolejność wpłat).

“Pizza Party”
– warsztaty kulinarne z Karlito

28 września 2024 | sobota | 11:00-14:00
Studio kulinarne “Przystanek 11”, ul. Paderewskiego 11 | Zabrze

/brak miejsc/

Historia pizzy zaczyna się w starożytności, kiedy to różne
starożytne kultury przygotowywały proste podpłomyki z kilkoma
dodatkami.
Prekursorem pizzy była prawdopodobnie focaccia, podpłomyk
znany Rzymianom jako „panis focacius”, do którego następnie
dorzucano dodatki. Nowoczesna pizza wyewoluowała z tego typu
dań na płaskie pieczywo w Neapolu we Włoszech w XVIII lub na
początku XIX wieku.
Podczas naszych warsztatów skupimy się na nauce przygotowania ciasta, sosu, formowania i wypiekaniu gotowych placków z dodatkami. Czeka na Was dużo dobrej zabawy i praktycznej wiedzy! 😃
⭐ Menu:
🍹 Aperol Spritz – wspólnie przygotujemy kultowy już napój; w wersji klasycznej lub bezalkohlowej.
🍕 Pizza Margherita Napoletana
Autentyczna Pizza Margherita to absolutna KRÓLOWA pizzy – delikatna, ale bogata i aromatyczna; oryginalna receptura wykorzystuje bazę neapolitańską i jest zwieńczona 4 wysokiej jakości składnikami..
🍕 Pizza Diavola
Diavola to odmiana włoskiej pizzy tradycyjnie polana sosem pomidorowym, serem mozzarella, pikantnym salami i ostrymi papryczkami chili.
🍕 Pizza prosciutto, rucola e granna padano
To klasyczna pizza margherita, na którą zaraz po ugotowaniu dodaje się pokrojoną w plastry szynkę, świeżą rukolę i starty parmezan.
🍕 Pizza Bianca z mortadellą i pistacjami
Pizza inna niż wszystkie. Idealne połączenie sosu z ricotty, mortadeli i pistacji.
⭐ PROWADZĄCY 👨‍🍳
Karlito – Pasjonat i miłośnik kuchni włoskiej oraz śródziemnomorskiej, z pochodzenia pół Włoch, pół Belg, przyciąga ludzi swoja niesamowitą energią i charyzmą. Swoje kulinarne doświadczenia zbierał na całym świecie, od prowadzenia własnej restauracji nad morzem w Wietnamie po pracę jako szef kuchni czy Food Manager w różnych lokalizacjach takich jak Włochy, Hiszpania, Francja, Grecja, Belgia… Zainspirowany licznymi podróżami, obecnie chętnie dzieli się swoją kulinarną pasją, prowadząc warsztaty pod marką Karlito’s Way.
⭐ INFORMACJE I ZAPISY
DATA: 28 września 2024 r., godz. 11:00-14:00 (sobota)
MIEJSCE: ul. ul. Paderewskiego 11, Zabrze (Studio kulinarne “Przystanek 11”)
CENA: 300 zł/os.
ZAPISY: napisz na adres: warsztaty@bosko-wlosko.pl i podaj imię i nazwisko uczestnika (informacje: tel. 506 80 90 22); Ilość miejsc jest ograniczona i decyduje kolejność zgłoszeń. Minimalna liczba uczestników to 12 osób.
Zapisy trwają do 20 września (decyduje kolejność wpłat).

“Włoskie wakacje – czyli kuchnia włoska pełna warzyw i słońca”
– warsztaty kulinarne z Nico Palladini

31 sierpnia 2024 | sobota | 11:00-14:00
Studio kulinarne “Przystanek 11”, ul. Paderewskiego 11 | Zabrze

/brak miejsc/

WARSZTATY KUCHNI WŁOSKIEJ: “Włoskie wakacje – czyli kuchnia pełna warzyw i słońca ” z Nico Palladini
Specjalny, wakacyjny warsztat, w którym będą królować warzywa, ciekawe smaki, orzeźwienie i włoskie opowieści 🙂
Oto menu, które dla Was przygotowaliśmy:
⭐ MENU
1) Gnocco Fritto z grillowanymi warzywami i serem stracchino – wytrawne gnocco prosto z Emilii Romanii w bukiecie grillowanych warzyw z serem stracchino.
2) Caponata siciliana – sycylijski specjał warzywny z bakłażana, pomidorów i selera naciowego z dodatkiem zielonych oliwek i kaparów.
3) Coppa variegata al limone con frutti di bosco – przepyszny pucharek z kremem cytrynowym na bazie mascarpone i owocami leśnymi.
⭐ PROWADZĄCY 👨‍🍳
Nico Palladini – urodzony w Rzymie. W Polsce mieszka od 13 lat. Od lat z pasją zajmuje się kuchnią swojego kraju, a od 2012 roku wszystkich tajników kuchni włoskiej uczy tu w Polsce. Początkowo współpracował z Republiką Słoneczną w Poznaniu, następnie przeniósł się do Warszawy i z dużym sukcesem rozpoczął współpracę z Instytutem Sztuki Kulinarnej / Skład Bananów. Współpracuje również z Włoska Akademia Kulinarną, ze Studiem Kulinarnym Cookiness we Wrocławiu i wielu innych.
Miłośnicy Bel Paese będą mieli okazję poznać nie tylko techniki stosowane w kuchni, ale także wszelkie ciekawostki związane z kuchnią regionalną i związanymi z nią legendami.
Jego pasja są również wina, od 2023 roku jest certyfikowanym sommelier.
Prowadzi warsztaty z klasycznej kuchni włoskiej, z regionalnej, warsztaty z połączeniem potraw i wina. Z wielkim sukcesem prowadzi od kilku lat warsztaty “domowe makarony”, uwielbia też kuchnię śródziemnomorską, uczy, jak przygotować pizzę i focaccię.
⭐ INFORMACJE I ZAPISY
DATA: 31 sierpnia 2024 r., godz. 11:00-14:00 (sobota)
MIEJSCE:ul. ul. Paderewskiego 11, Zabrze (Studio kulinarne “Przystanek 11”)
CENA: 300 zł/os.
ZAPISY: napisz na adres: warsztaty@bosko-wlosko.pl i podaj imię i nazwisko uczestnika (informacje: tel. 506 80 90 22); Ilość miejsc jest ograniczona i decyduje kolejność zgłoszeń. Minimalna liczba uczestników to 12 osób.
Zapisy trwają do 25 sierpnia (decyduje kolejność wpłat).

Do tej pory odbyły się następujące warsztaty i pokazy kulinarne:

  • 19 czerwca.2024 r.: Warsztaty zamknięte – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 11 maja 2024 r.: Warsztaty “Bari e Salento – kuchnia Apulii” – prowadzenie: Nicola Palladini
  • 27 kwietnia 2024 r.: Warsztaty “Pizza Party” – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 13 kwietnia 2024 r.: Warsztaty “Bari e Salento – kuchnia Apulii” – prowadzenie: Nicola Palladini
  • 9 marca 2024 r.: Warsztaty “Cucina romana – kuchnia rzymska” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 17 lutego 2024 r.: Warsztaty “Pizza Party” – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 12 grudnia 2023 r.: Warsztaty zamknięte – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 30 listopada 2023 r.: Warsztaty zamknięte – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 25 listopada 2023 r.: Warsztaty “Pizza Party” – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 14 października 2023 r.: Warsztaty “Cucina romana – kuchnia rzymska” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 30 września 2023 r. Warsztaty “Pasta e risotto bar” – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 16 września 2023 r. Warsztaty “Pasta e risotto bar” – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 15 września 2023 r. Warsztaty zamknięte – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 29 sierpnia 2023 r.: Warsztaty zamknięte – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 26 sierpnia 2023 r.: Warsztaty zamknięte/wieczór panieński – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 27 maja 2023 r.: Warsztaty “Włoskie makarony” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 25 marca 2023 r.: Warsztaty “Gotujemy i fotografujemy” – prowadzenie: Agnieszka Jasińska
  • 14 stycznia 2023 r.: Warsztaty “Buona Pizza” – prowadzenie: Agnieszka Jasińska
  • 24 listopada 2022 r.: Degustacja win “Wstęp do świata win włoskich” – prowadzenie: Anna Pławecka
  • 15 października 2022 r.: Warsztaty “Kuchnia sycylijska” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 28 maja 2022 r.: Warsztaty“Gotujemy i mówimy po włosku” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 23 kwietnia 2022 r.: Warsztaty “Gotujemy po włosku: pizza i calzone” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 22 stycznia 2022 r.: Warsztaty “Kuchnia włoska bez mięsa 2” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 26 września 2020 r.: Warsztaty “Kuchnia włoska bez mięsa” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 10 września 2020 r.: Warsztaty “Buona pizza” – prowadzenie: Agnieszka Jasińska
  • 8 września 2020 r.: Warsztaty “Buona pizza” – prowadzenie: Agnieszka Jasińska
  • 15 lutego 2020 r.: Warsztaty “Kolacja Romea i Julii” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 6 grudnia 2019 r.: Degustacja wina i przekąsek “Włoskie święta w kieliszku i na talerzu” – prowadzenie: Paulina Woźniak
  • 29 listopada 2019 r.: Warsztaty zamknięte – prowadzenie: Agnieszka Jasińska
  • 25 listopada 2019 r.: Warsztaty “Smaki Wenecji” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 12 października 2019 r.: Warsztaty kulinarno-fotograficzne “GotuJEMY i fotografuJEMY” – prowadzenie: Agnieszka Jasińska
  • 28 września 2019 r.: Degustacja win i przekąsek: “Toskania w kieliszku i na talerzu” – prowadzenie: Paulina Woźniak
  • 16 maja 2019 r.: Warsztaty “Pasta Fresca” – prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 27 kwietnie 2019 r.: Degustacja wina i przekąsek: “Południe Włoch w kieliszku i na talerzu” – prowadzenie: Paulina Woźniak
  • 26 marca 2019 r.: Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 16 marca 2019 r.: Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 23 lutego 2019 r.: Degustacja wina i przekąsek: “Włochy w kieliszku i na talerzu” – prowadzenie: Paulina Woźniak
  • 24 stycznia 2019 r.: Warsztaty “Appetito per l’Italia”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 4 grudnia 2018 r.: Warsztaty “Buon Appetito!”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 2 października 2018 r. : Warsztaty “Obiad jak u włoskiej babci”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 30 września 2018 r.: Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Valerio Cusmai
  • 12 września 2018 r.: Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 22 maja 2017 r. : Warsztaty “Primavera Italiana”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 26 marca 2018 r.: Warsztaty “Buona pizza – dla dzieci”, prowadzenie: Michał Byrczek
  • 19 marca 2018 r.: Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 16 lutego 2018 r. : Warsztaty “Kolacja Romea i Julii”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 24 stycznia 2018 r.: Warsztaty “Buona pizza”, prowadzenie: Carlo Bognolo i Patryk Krysta
  • 23 stycznia 2018 r.: Warsztaty “Buona pizza”, prowadzenie: Carlo Bognolo i Patryk Krysta
  • 18 listopada 2017 r. : Warsztaty “L’autunno Italiano”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 30-31 listopada 2017 r. : Warsztaty zamknięte “Dwudniowe warsztaty kuchni włoskiej dla branży”, prowadzenie: Bartek Kieżun
  • 21 października 2017 r. : Warsztaty “Bambini in cucina”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 30 września 2017 r. : Warsztaty “Przedłużamy lato – bakłażany i cukinie w kuchni włoskiej”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 12 września 2017 r.:  Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 14 czerwca 2017 r.:  Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 5 czerwca 2017 r.:  Warsztaty dla dzieci “Bambini in cucina”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 13 maja 2017 r.: Pokaz kulinarny dla BioBazaru “Kuchnia południa Włoch według Kasi i Valerio”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 9 kwietnia 2017 r.:  Warsztaty dla dzieci “Bambini in cucina”, prowadzenie: Marta Raj
  • 20 marca 2017 r. : Warsztaty “Primavera Italiana”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 11 lutego 2017 r.: Warsztaty “Toskania: romantycznie i pysznie”, prowadzenie: Karolina Lenart
  • 16 lutego 2017 r.: Warsztaty “Toskania: romantycznie i pysznie”, prowadzenie: Karolina Lenart
  • 26 stycznia 2017 r.: Warsztaty “Sycylisjki street food i kuchnia domowa”, prowadzenie: Adriana Vinciguerra i Luigi
  • 20 grudnia 2016 r.: Warsztaty “Boże Narodzenie w Apulii”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 10 grudnia 2016 r.:Warsztaty “Boże Narodzenie w Apulii”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 31 maja 2016 r.: Warsztaty “Kocham pizzę!”, prowadzenie: pizzaiolo Roberto Scarpino
  • 14 maja 2016 r.: Warsztaty “Obalamy mity kuchni włoskiej”, prowadzenie: Chef Cesare Candido
  • 13 lutego 2016 r.: Warsztaty “Włochy od kuchni”, prowadzenie: Chef Edoarado Mallozzi
  • 5 stycznia 2016 r.: Pokaz kulinarny“Prawdziwa kuchnia włoska”,  prowadzenie: Chef Edoardo Mallozzi

4 thoughts on “Najbliższe warsztaty kulinarne Bosko-Włosko

  1. Gosia Reply

    Byłam na warsztatach z Bożego Narodzenia w Apulii! Było super!!! Atmosfera wspaniała, przyjazna i pyszne jedzonko. Polecam jeśli ktoś lubi się trochę pobawić przy “garach”!

  2. Pingback: Polenta pasticciata - zapiekana polenta z dodatkami - Bosko-Włosko

  3. Pingback: Przepis na risotto z marakują

  4. Pingback: Struffoli napoletani - słodkości Boże Narodzenie i karnawał - Bosko-Włosko

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *