Najbliższe warsztaty kulinarne Bosko-Włosko

Jak najlepiej poznać kuchnię włoską? Oczywiście na naszych warsztatach kulinarnych, które prowadzą szefowie kuchni, smakosze, miłośnicy włoskiego gotowania!

Sprawdź nasze aktualne warsztaty!

photo by proste kolory (prostekolory.com)

Dowiedz się więcej! Napisz lub zadzwoń: warsztaty@bosko-wlosko.pl, tel. 506 80 90 22


Najbliższe warsztaty i degustacje:


“Pasqua”
– warsztaty kulinarne z Nico Palladini

12 kwietnia 2025 | sobota | 16:00-19:00 – BRAK MIEJSC

Studio kulinarne “Przystanek 11”, ul. Paderewskiego 11 | Zabrze

Wielkanoc we Włoszech to czas radości, rodzinnych spotkań i wyjątkowych smaków. Podczas tych warsztatów odkryjesz sekrety tradycyjnych świątecznych potraw i poczujesz prawdziwy klimat włoskiej Pasqua. Dołącz do nas i przenieś włoskie tradycje na swój wielkanocny stół!
Zobaczcie, jakie menu dla Was przygotowaliśmy:
⭐ MENU
1) Pasqualine – tradycyjne chrupiące rustici wielkanocne z jajkiem i szpinakiem, zamknięte w złocistym cieście.
2)  Risotto agli asparagi, mascarpone e fragrante prosciutto – aksamitne risotto ze szparagami, podane na chrupiących chipsach z dojrzewającej szynki.
3) Pastiera napoletana alle mandorle e crema pasticcera – neapolitańska pastiera w szybkiej wersji, z dodatkiem aromatycznych migdałów i słynnego włoskiego kremu pasticcera.
Podczas warsztatów poznasz sekrety autentycznej kuchni włoskiej, nauczysz się pracować z tradycyjnymi składnikami i poczujesz prawdziwą atmosferę świąt Pasqua. To doskonała okazja, by wzbogacić swoje kulinarne umiejętności i wprowadzić odrobinę włoskiego słońca na swój wielkanocny stół!
⭐ PROWADZĄCY 👨‍🍳
Nico Palladini – urodzony w Rzymie. W Polsce mieszka od 13 lat. Od lat z pasją zajmuje się kuchnią swojego kraju, a od 2012 roku wszystkich tajników kuchni włoskiej uczy tu w Polsce. Początkowo współpracował z Republiką Słoneczną w Poznaniu, następnie przeniósł się do Warszawy i z dużym sukcesem rozpoczął współpracę z Instytutem Sztuki Kulinarnej / Skład Bananów. Współpracuje również z Włoska Akademia Kulinarną, ze Studiem Kulinarnym Cookiness we Wrocławiu i wielu innych.
Miłośnicy Bel Paese będą mieli okazję poznać nie tylko techniki stosowane w kuchni, ale także wszelkie ciekawostki związane z kuchnią regionalną i związanymi z nią legendami.
Jego pasja są również wina, od 2023 roku jest certyfikowanym sommelier.
Prowadzi warsztaty z klasycznej kuchni włoskiej, z regionalnej, warsztaty z połączeniem potraw i wina. Z wielkim sukcesem prowadzi od kilku lat warsztaty “domowe makarony”, uwielbia też kuchnię śródziemnomorską, uczy, jak przygotować pizzę i focaccię.
⭐ INFORMACJE I ZAPISY
DATA: 12 kwietnia 2025 r., godz. 16:00-19:00 (sobota)
MIEJSCE:ul. ul. Paderewskiego 11, Zabrze (Studio kulinarne “Przystanek 11”)
CENA: 320 zł/os.
ZAPISY: napisz na adres: warsztaty@bosko-wlosko.pl i podaj imię i nazwisko uczestnika (informacje: tel. 506 80 90 22); Ilość miejsc jest ograniczona i decyduje kolejność zgłoszeń.
Minimalna liczba uczestników to 12 osób.

Zapisy trwają do 5 kwietnia (decyduje kolejność wpłat).

“Pizza Maestro”
– warsztaty kulinarne z Nico Palladini


31 maja 2025 | sobota | 11:00-14:00 

Studio kulinarne “Przystanek 11”, ul. Paderewskiego 11 | Zabrze

Historia pizzy zaczyna się w starożytności, kiedy to różne
starożytne kultury przygotowywały proste podpłomyki z kilkoma
dodatkami.
Prekursorem pizzy była prawdopodobnie focaccia, podpłomyk
znany Rzymianom jako „panis focacius”, do którego następnie
dorzucano dodatki. Nowoczesna pizza wyewoluowała z tego typu dań na płaskie pieczywo w Neapolu we Włoszech w XVIII lub na początku XIX wieku.
Podczaj tych warsztatów poznacie 3 rodzaje ciasta na pizzę i 3 jej rodzaje:
⭐ Menu:
🍕 Pizza fritta (smażona) – tradycyjna z regionu Kampania. Rodzaj street foodowego małego calzone z nadzieniem z burraty i mortadeli

🍕 Pizza Napoletana – każdy marzy, aby poznać sekrety przygotowania tej wyjątkowej wersji pizzy. Serwowana będzie z sosem pomidorowym, mozzarellą di Bufala, oliwą i bazylią.
🍕 Pizza con le patate alla Romana – ciasto ciut inne niż do neapolitańskiej, ale tu królują składniki – gotowane ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki, mozzarella, oliwa, rozmaryn, guanciale.
⭐ PROWADZĄCY 👨‍🍳
Nico Palladini – urodzony w Rzymie. W Polsce mieszka od 13 lat. Od lat z pasją zajmuje się kuchnią swojego kraju, a od 2012 roku wszystkich tajników kuchni włoskiej uczy tu w Polsce. Początkowo współpracował z Republiką Słoneczną w Poznaniu, następnie przeniósł się do Warszawy i z dużym sukcesem rozpoczął współpracę z Instytutem Sztuki Kulinarnej / Skład Bananów. Współpracuje również z Włoska Akademia Kulinarną, ze Studiem Kulinarnym Cookiness we Wrocławiu i wielu innych.
Miłośnicy Bel Paese będą mieli okazję poznać nie tylko techniki stosowane w kuchni, ale także wszelkie ciekawostki związane z kuchnią regionalną i związanymi z nią legendami.
Jego pasja są również wina, od 2023 roku jest certyfikowanym sommelier.
Prowadzi warsztaty z klasycznej kuchni włoskiej, z regionalnej, warsztaty z połączeniem potraw i wina. Z wielkim sukcesem prowadzi od kilku lat warsztaty “domowe makarony”, uwielbia też kuchnię śródziemnomorską, uczy, jak przygotować pizzę i focaccię.
⭐ INFORMACJE I ZAPISY
DATA: 31 maja 2025 r., godz. 11:00-14:00 (sobota)
MIEJSCE: ul. ul. Paderewskiego 11, Zabrze (Studio kulinarne “Przystanek 11”)
CENA: 320 zł/os.
ZAPISY: napisz na adres: warsztaty@bosko-wlosko.pl i podaj imię i nazwisko uczestnika (informacje: tel. 506 80 90 22); Ilość miejsc jest ograniczona i decyduje kolejność zgłoszeń. Minimalna liczba uczestników to 12 osób.
Zapisy trwają do 23 maja (decyduje kolejność wpłat).

“Pistacjowe smaki Italii”
– warsztaty kulinarne z Nico Palladini


7 czerwca 2025 | sobota | 11:00-14:00 

Studio kulinarne “Przystanek 11”, ul. Paderewskiego 11 | Zabrze

Kochasz pistacje? A czy wiesz, że we włoskiej kuchni są prawdziwymi gwiazdami? 🌿✨
Te zielone skarby szturmem podbiły kulinarne trendy i serca smakoszy. A gdy połączymy je z klasycznymi włoskimi przepisami… efekt będzie po prostu obłędny!
Razem z Waszym ulubionym Rzymianinem, Nico Palladinim, zapraszamy na wyjątkową podróż po pistacjowych smakach Italii. Będzie aromatycznie, intensywnie i absolutnie przepysznie! 🇮🇹
⭐ Menu:

✨ Rustico z mortadellą, burratą i pistacjami – chrupiące ciasto, kremowa burrata, aromatyczna mortadela i chrupiące pistacje. Włoska harmonia smaków w najlepszym wydaniu!
✨ Pstrąg łososiowy w skorupie pistacjowej z dressingiem – soczysta ryba otulona chrupiącą, aromatyczną panierką z pistacji. Delikatność i orzechowa nuta w perfekcyjnym duecie!
✨ Tiramisù pistacjowe – kremowe, delikatne i pełne aromatu pistacji. Włoski klasyk w nowej, orzechowej odsłonie!
⭐ PROWADZĄCY 👨‍🍳
Nico Palladini – urodzony w Rzymie. W Polsce mieszka od 13 lat. Od lat z pasją zajmuje się kuchnią swojego kraju, a od 2012 roku wszystkich tajników kuchni włoskiej uczy tu w Polsce. Początkowo współpracował z Republiką Słoneczną w Poznaniu, następnie przeniósł się do Warszawy i z dużym sukcesem rozpoczął współpracę z Instytutem Sztuki Kulinarnej / Skład Bananów. Współpracuje również z Włoska Akademia Kulinarną, ze Studiem Kulinarnym Cookiness we Wrocławiu i wielu innych.
Miłośnicy Bel Paese będą mieli okazję poznać nie tylko techniki stosowane w kuchni, ale także wszelkie ciekawostki związane z kuchnią regionalną i związanymi z nią legendami.
Jego pasja są również wina, od 2023 roku jest certyfikowanym sommelier.
Prowadzi warsztaty z klasycznej kuchni włoskiej, z regionalnej, warsztaty z połączeniem potraw i wina. Z wielkim sukcesem prowadzi od kilku lat warsztaty “domowe makarony”, uwielbia też kuchnię śródziemnomorską, uczy, jak przygotować pizzę i focaccię.
⭐ INFORMACJE I ZAPISY
DATA: 7 czerwca 2025 r., godz. 11:00-14:00 (sobota)
MIEJSCE: ul. ul. Paderewskiego 11, Zabrze (Studio kulinarne “Przystanek 11”)
CENA: 330 zł/os.
ZAPISY: napisz na adres: warsztaty@bosko-wlosko.pl i podaj imię i nazwisko uczestnika (informacje: tel. 506 80 90 22); Ilość miejsc jest ograniczona i decyduje kolejność zgłoszeń. Minimalna liczba uczestników to 12 osób.
Zapisy trwają do 31 maja (decyduje kolejność wpłat).

Do tej pory odbyły się następujące warsztaty i pokazy kulinarne:

  • 8 marca 2025 r.: Warsztaty “Festa della Donna” – prowadzenie: Nico Palladini
  • 1 marca 2025 r.: Warsztaty “Kulinarny rejs po Wenecji” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 15 lutego 2025 r.: Warsztaty “Pizza Party” – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 1 lutego 2025 r.: Warsztaty “Pizza Party” – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 17 stycznia 2025: Warsztaty zamknięte – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 17 grudnia 2024 r. Warsztaty zamknięte – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 13 grudnia 2024 r. Warsztaty zamknięte – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 11 grudnia 2024 r. Warsztaty zamknięte – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 7 grudnia 2024 r.: Warsztaty “Natale Italiano” prowadzenie: Nico Palladini
  • 6 grudnia 2024 r.: Warsztaty zamknięte “Natale Italiano” prowadzenie: Nico Palladini
  • 29 października 2024 r.: Warsztaty zamknięte – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 26 października 2024 r.: Warsztaty “Pasta fresca” – prowadzenie: Nico Palladini
  • 28 września 2024 r.: Warsztaty “Pizza Party” – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 31 sierpnia 2024 r.: Warsztaty “Włoskie wakacje” – prowadzenie: Nicola Palladini
  • 19 czerwca 2024 r.: Warsztaty zamknięte – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 11 maja 2024 r.: Warsztaty “Bari e Salento – kuchnia Apulii” – prowadzenie: Nicola Palladini
  • 27 kwietnia 2024 r.: Warsztaty “Pizza Party” – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 13 kwietnia 2024 r.: Warsztaty “Bari e Salento – kuchnia Apulii” – prowadzenie: Nicola Palladini
  • 9 marca 2024 r.: Warsztaty “Cucina romana – kuchnia rzymska” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 17 lutego 2024 r.: Warsztaty “Pizza Party” – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 12 grudnia 2023 r.: Warsztaty zamknięte – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 30 listopada 2023 r.: Warsztaty zamknięte – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 25 listopada 2023 r.: Warsztaty “Pizza Party” – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 14 października 2023 r.: Warsztaty “Cucina romana – kuchnia rzymska” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 30 września 2023 r. Warsztaty “Pasta e risotto bar” – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 16 września 2023 r. Warsztaty “Pasta e risotto bar” – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 15 września 2023 r. Warsztaty zamknięte – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 29 sierpnia 2023 r.: Warsztaty zamknięte – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 26 sierpnia 2023 r.: Warsztaty zamknięte/wieczór panieński – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 27 maja 2023 r.: Warsztaty “Włoskie makarony” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 25 marca 2023 r.: Warsztaty “Gotujemy i fotografujemy” – prowadzenie: Agnieszka Jasińska
  • 14 stycznia 2023 r.: Warsztaty “Buona Pizza” – prowadzenie: Agnieszka Jasińska
  • 24 listopada 2022 r.: Degustacja win “Wstęp do świata win włoskich” – prowadzenie: Anna Pławecka
  • 15 października 2022 r.: Warsztaty “Kuchnia sycylijska” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 28 maja 2022 r.: Warsztaty“Gotujemy i mówimy po włosku” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 23 kwietnia 2022 r.: Warsztaty “Gotujemy po włosku: pizza i calzone” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 22 stycznia 2022 r.: Warsztaty “Kuchnia włoska bez mięsa 2” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 26 września 2020 r.: Warsztaty “Kuchnia włoska bez mięsa” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 10 września 2020 r.: Warsztaty “Buona pizza” – prowadzenie: Agnieszka Jasińska
  • 8 września 2020 r.: Warsztaty “Buona pizza” – prowadzenie: Agnieszka Jasińska
  • 15 lutego 2020 r.: Warsztaty “Kolacja Romea i Julii” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 6 grudnia 2019 r.: Degustacja wina i przekąsek “Włoskie święta w kieliszku i na talerzu” – prowadzenie: Paulina Woźniak
  • 29 listopada 2019 r.: Warsztaty zamknięte – prowadzenie: Agnieszka Jasińska
  • 25 listopada 2019 r.: Warsztaty “Smaki Wenecji” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 12 października 2019 r.: Warsztaty kulinarno-fotograficzne “GotuJEMY i fotografuJEMY” – prowadzenie: Agnieszka Jasińska
  • 28 września 2019 r.: Degustacja win i przekąsek: “Toskania w kieliszku i na talerzu” – prowadzenie: Paulina Woźniak
  • 16 maja 2019 r.: Warsztaty “Pasta Fresca” – prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 27 kwietnie 2019 r.: Degustacja wina i przekąsek: “Południe Włoch w kieliszku i na talerzu” – prowadzenie: Paulina Woźniak
  • 26 marca 2019 r.: Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 16 marca 2019 r.: Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 23 lutego 2019 r.: Degustacja wina i przekąsek: “Włochy w kieliszku i na talerzu” – prowadzenie: Paulina Woźniak
  • 24 stycznia 2019 r.: Warsztaty “Appetito per l’Italia”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 4 grudnia 2018 r.: Warsztaty “Buon Appetito!”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 2 października 2018 r. : Warsztaty “Obiad jak u włoskiej babci”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 30 września 2018 r.: Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Valerio Cusmai
  • 12 września 2018 r.: Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 22 maja 2017 r. : Warsztaty “Primavera Italiana”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 26 marca 2018 r.: Warsztaty “Buona pizza – dla dzieci”, prowadzenie: Michał Byrczek
  • 19 marca 2018 r.: Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 16 lutego 2018 r. : Warsztaty “Kolacja Romea i Julii”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 24 stycznia 2018 r.: Warsztaty “Buona pizza”, prowadzenie: Carlo Bognolo i Patryk Krysta
  • 23 stycznia 2018 r.: Warsztaty “Buona pizza”, prowadzenie: Carlo Bognolo i Patryk Krysta
  • 18 listopada 2017 r. : Warsztaty “L’autunno Italiano”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 30-31 listopada 2017 r. : Warsztaty zamknięte “Dwudniowe warsztaty kuchni włoskiej dla branży”, prowadzenie: Bartek Kieżun
  • 21 października 2017 r. : Warsztaty “Bambini in cucina”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 30 września 2017 r. : Warsztaty “Przedłużamy lato – bakłażany i cukinie w kuchni włoskiej”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 12 września 2017 r.:  Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 14 czerwca 2017 r.:  Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 5 czerwca 2017 r.:  Warsztaty dla dzieci “Bambini in cucina”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 13 maja 2017 r.: Pokaz kulinarny dla BioBazaru “Kuchnia południa Włoch według Kasi i Valerio”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 9 kwietnia 2017 r.:  Warsztaty dla dzieci “Bambini in cucina”, prowadzenie: Marta Raj
  • 20 marca 2017 r. : Warsztaty “Primavera Italiana”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 11 lutego 2017 r.: Warsztaty “Toskania: romantycznie i pysznie”, prowadzenie: Karolina Lenart
  • 16 lutego 2017 r.: Warsztaty “Toskania: romantycznie i pysznie”, prowadzenie: Karolina Lenart
  • 26 stycznia 2017 r.: Warsztaty “Sycylisjki street food i kuchnia domowa”, prowadzenie: Adriana Vinciguerra i Luigi
  • 20 grudnia 2016 r.: Warsztaty “Boże Narodzenie w Apulii”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 10 grudnia 2016 r.:Warsztaty “Boże Narodzenie w Apulii”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 31 maja 2016 r.: Warsztaty “Kocham pizzę!”, prowadzenie: pizzaiolo Roberto Scarpino
  • 14 maja 2016 r.: Warsztaty “Obalamy mity kuchni włoskiej”, prowadzenie: Chef Cesare Candido
  • 13 lutego 2016 r.: Warsztaty “Włochy od kuchni”, prowadzenie: Chef Edoarado Mallozzi
  • 5 stycznia 2016 r.: Pokaz kulinarny“Prawdziwa kuchnia włoska”,  prowadzenie: Chef Edoardo Mallozzi

4 thoughts on “Najbliższe warsztaty kulinarne Bosko-Włosko

  1. Gosia Reply

    Byłam na warsztatach z Bożego Narodzenia w Apulii! Było super!!! Atmosfera wspaniała, przyjazna i pyszne jedzonko. Polecam jeśli ktoś lubi się trochę pobawić przy “garach”!

  2. Pingback: Polenta pasticciata - zapiekana polenta z dodatkami - Bosko-Włosko

  3. Pingback: Przepis na risotto z marakują

  4. Pingback: Struffoli napoletani - słodkości Boże Narodzenie i karnawał - Bosko-Włosko

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *