Najbliższe warsztaty kulinarne Bosko-Włosko

Jak najlepiej poznać kuchnię włoską? Oczywiście na naszych warsztatach kulinarnych, które prowadzą szefowie kuchni, smakosze, miłośnicy włoskiego gotowania!

Sprawdź nasze aktualne warsztaty!

photo by proste kolory (prostekolory.com)

Dowiedz się więcej! Napisz lub zadzwoń: warsztaty@bosko-wlosko.pl, tel. 506 80 90 22


Najbliższe warsztaty i degustacje:

Warsztaty kulinarne “Smaki Wenecji”

UWAGA – zmiana terminu z 20.11 na 25.11

25 listopada, g. 18:00 | Katowice , ul. Batorego 3a | Studio kulinarne “Pole do popisu”

Listopadowe warsztaty poświęcimy kuchni włoskiej inspirowanej weneckimi smakami.
Poprowadzi je Wenecjanin z pochodzenia, wychowany w Piemoncie, szef kuchni Carlo Bognolo. (więcej o prowadzącym niżej).

⭐ Na warsztatach przygotujemy przystawkę, danie główne i deser:
1) ZUCCA IN SAOR, con aceto di vino, cipolla uvetta sultanina e pinoli – marynowana dynia z octem winnym, cebulą, rodzynkami i orzeszkami pinii.

2) CRESPELLE gratinate con mozzarella, basilico, e salsa di pomodoro – zapiekane naleśniki z mozzarellą, bazylią i sosem pomidorowym.

3) FREGOLATA con zabaione tiepido al vino Marsala – kruche ciasto z ciepłym zabaione i winem Marsala.

PROWADZĄCY 
Carlo Bognolo – aktualnie szef kuchni w restauracji La Tavola w Katowicach. Pochodzi z Wenecji, wychowywał się w Piemoncie. Tam kończył szkołę gastronomiczną. Swoja 36-letnią karierę rozpoczął w małych rodzinnych trattoriach i tawernach, jako pomocnik znanych szefów kuchni. Pracę kontynuował w restauracjach nagradzanych gwiazdkami Michelin oraz Gault&Millau. Jest członkiem Włoskiej Federacji Szefów Kuchni FIC. Współpracuje z Chef Team w Wenecji.
Zapiszcie się na warsztaty i poznajcie szefa Carlo osobiście.

INFORMACJE I ZAPISY
DATA: 20 listopada 2019 r., godz. 18:00-21:00
MIEJSCE: ul. Batorego 3a, Katowice (Studio kulinarne “Pole do popisu”)
CENA: 195 zł/os.
ZAPISY: napisz na adres warsztaty@bosko-wlosko.pl i podaj imię i nazwisko uczestnika (informacje: tel. 506 80 90 22); Ilość miejsc jest ograniczona i decyduje kolejność zgłoszeń. Minimalna liczba uczestników to 12 osób. Zapisy trwają do 15 listopada.
REGULAMIN warsztatów znajduje się w Notatkach na naszym profilu FB.


Degustacja win “Włoskie Święta w kieliszku i na talerzu”

6 grudnia, g. 19:00 | Katowice , ul. Gliwicka | Pepita Tapas&Wine Bar

Zapraszamy na wyjątkowy wieczór degustacyjny, którego tematem tym razem będą Włoskie Święta! Spotkamy się w piątek 6 grudnia – w Mikołajki.

Czym byłoby dobre wino bez świetnego jedzenia – i na odwrót?
Lepiej nie ryzykować, dlatego będziemy próbować pięciu win, do których zostanie podanych pięć odpowiednio dopasowanych przystawek.

W naszym menu znajdą się:

⭐  WINA 
1. Roero arnais
2. Vermentino
3. Sangiovese rosato
4. Merlot
5. Bonarda

PRZYSTAWKI 
1. Oliwki jumbo faszerowane
2. Crostini z pesto z pomidorów
3. Tortellini in brodo (Tortellini w rosole)
4. Makaron z cielęciną
5. Cantuccini

INFORMACJE I ZAPISY
DATA: 6 grudnia 2019 r, godz. 19:00-21:00
MIEJSCE: Pepita Tapas & Wine Bar, ul. Gliwicka, Katowice
CENA: 129 zł/os.
ZAPISY: warsztaty@bosko-wlosko.pl, tel. 506 80 90 22; Ilość miejsc jest ograniczona i decyduje kolejność zgłoszeń.
PROWADZENIE: sommelier Paulina Woźniak.

Minimalna liczba uczestników to 12 osób. Zapisy trwają do 3 grudnia 2019 r.


Do tej pory odbyły się następujące warsztaty i pokazy kulinarne:

  • 12 października 2019 r.: Warsztaty kulinarno-fotograficzne “GotuJEMY i fotografuJEMY”
  • 28 września 2019 r.: Degustacja win i przekąsek: “Toskania w kieliszku i na talerzu” – prowadzenie: Paulina Woźniak
  • 16 maja 2019 r.: Warsztaty “Pasta Fresca” – prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 27 kwietnie 2019 r.: Degustacja wina i przekąsek: “Południe Włoch w kieliszku i na talerzu” – prowadzenie: Paulina Woźniak
  • 26 marca 2019 r.: Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 16 marca 2019 r.: Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 23 lutego 2019 r.: Degustacja wina i przekąsek: “Włochy w kieliszku i na talerzu” – prowadzenie: Paulina Woźniak
  • 24 stycznia 2019 r.: Warsztaty “Appetito per l’Italia”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 4 grudnia 2018 r.: Warsztaty “Buon Appetito!”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 2 października 2018 r. : Warsztaty “Obiad jak u włoskiej babci”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 30 września 2018 r.: Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Valerio Cusmai
  • 12 września 2018 r.: Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 22 maja 2017 r. : Warsztaty “Primavera Italiana”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 26 marca 2018 r.: Warsztaty “Buona pizza – dla dzieci”, prowadzenie: Michał Byrczek
  • 19 marca 2018 r.: Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 16 lutego 2018 r. : Warsztaty “Kolacja Romea i Julii”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 24 stycznia 2018 r.: Warsztaty “Buona pizza”, prowadzenie: Carlo Bognolo i Patryk Krysta
  • 23 stycznia 2018 r.: Warsztaty “Buona pizza”, prowadzenie: Carlo Bognolo i Patryk Krysta
  • 18 listopada 2017 r. : Warsztaty “L’autunno Italiano”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 30-31 listopada 2017 r. : Warsztaty zamknięte “Dwudniowe warsztaty kuchni włoskiej dla branży”, prowadzenie: Bartek Kieżun
  • 21 października 2017 r. : Warsztaty “Bambini in cucina”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 30 września 2017 r. : Warsztaty “Przedłużamy lato – bakłażany i cukinie w kuchni włoskiej”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 12 września 2017 r.:  Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 14 czerwca 2017 r.:  Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 5 czerwca 2017 r.:  Warsztaty dla dzieci “Bambini in cucina”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 13 maja 2017 r.: Pokaz kulinarny dla BioBazaru “Kuchnia południa Włoch według Kasi i Valerio”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 9 kwietnia 2017 r.:  Warsztaty dla dzieci “Bambini in cucina”, prowadzenie: Marta Raj
  • 20 marca 2017 r. : Warsztaty “Primavera Italiana”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 11 lutego 2017 r.: Warsztaty “Toskania: romantycznie i pysznie”, prowadzenie: Karolina Lenart
  • 16 lutego 2017 r.: Warsztaty “Toskania: romantycznie i pysznie”, prowadzenie: Karolina Lenart
  • 26 stycznia 2017 r.: Warsztaty “Sycylisjki street food i kuchnia domowa”, prowadzenie: Adriana Vinciguerra i Luigi
  • 20 grudnia 2016 r.: Warsztaty “Boże Narodzenie w Apulii”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 10 grudnia 2016 r.:Warsztaty “Boże Narodzenie w Apulii”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 31 maja 2016 r.: Warsztaty “Kocham pizzę!”, prowadzenie: pizzaiolo Roberto Scarpino
  • 14 maja 2016 r.: Warsztaty “Obalamy mity kuchni włoskiej”, prowadzenie: Chef Cesare Candido
  • 13 lutego 2016 r.: Warsztaty “Włochy od kuchni”, prowadzenie: Chef Edoarado Mallozzi
  • 5 stycznia 2016 r.: Pokaz kulinarny“Prawdziwa kuchnia włoska”,  prowadzenie: Chef Edoardo Mallozzi

3 thoughts on “Najbliższe warsztaty kulinarne Bosko-Włosko

  1. Gosia Reply

    Byłam na warsztatach z Bożego Narodzenia w Apulii! Było super!!! Atmosfera wspaniała, przyjazna i pyszne jedzonko. Polecam jeśli ktoś lubi się trochę pobawić przy “garach”!

  2. Pingback: Polenta pasticciata - zapiekana polenta z dodatkami - Bosko-Włosko

  3. Pingback: Przepis na risotto z marakują

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *