Najbliższe warsztaty kulinarne Bosko-Włosko

Jak najlepiej poznać kuchnię włoską? Oczywiście na naszych warsztatach kulinarnych, które prowadzą szefowie kuchni, smakosze, miłośnicy włoskiego gotowania!

Sprawdź nasze aktualne warsztaty!

photo by proste kolory (prostekolory.com)

Dowiedz się więcej! Napisz lub zadzwoń: warsztaty@bosko-wlosko.pl, tel. 506 80 90 22


Najbliższe warsztaty i degustacje:


“Festa della Donne”
– warsztaty kulinarne z Nico Palladini

8 marca 2025 | sobota | 11:00-14:00
Studio kulinarne “Przystanek 11”, ul. Paderewskiego 11 | Zabrze

“Festa della Donna – czyli dzień kobiet po włosku” z Nico Palladini
Zapraszamy na wyjątkowe warsztaty kulinarne “Festa della Donna”, inspirowane włoską tradycją świętowania Dnia Kobiet! To niezapomniane spotkanie dedykowane wszystkim, którzy pragną poznać tajniki włoskiej kuchni i uczcić kobiecość w atmosferze radości, relaksu i smaku.
Zobaczcie, jakie menu dla Was przygotowaliśmy:
⭐ MENU
1) Ravioli rosa con cuore di gorgonzola e sugo di pomodorini – różowe ravioli ręcznie robione z sercem delikatnym serowym i podane w sosie ze świeżych pomidorków w winie
2) Gamberi in salsa di pistacchi e burrata – na kremowej burracie aromatyczne krewetki królują w pesto pistacjowych i nutką cytrusów
3) Tortine cremose Mimosa – symbol święta kobiet jest kwiat mimosa. Nasz deser będzie inspirowany kwiatem aby móc się rozkoszować kremowym wnętrzem naszej cupcake.
⭐ PROWADZĄCY 👨‍🍳
Nico Palladini – urodzony w Rzymie. W Polsce mieszka od 13 lat. Od lat z pasją zajmuje się kuchnią swojego kraju, a od 2012 roku wszystkich tajników kuchni włoskiej uczy tu w Polsce. Początkowo współpracował z Republiką Słoneczną w Poznaniu, następnie przeniósł się do Warszawy i z dużym sukcesem rozpoczął współpracę z Instytutem Sztuki Kulinarnej / Skład Bananów. Współpracuje również z Włoska Akademia Kulinarną, ze Studiem Kulinarnym Cookiness we Wrocławiu i wielu innych.
Miłośnicy Bel Paese będą mieli okazję poznać nie tylko techniki stosowane w kuchni, ale także wszelkie ciekawostki związane z kuchnią regionalną i związanymi z nią legendami.
Jego pasja są również wina, od 2023 roku jest certyfikowanym sommelier.
Prowadzi warsztaty z klasycznej kuchni włoskiej, z regionalnej, warsztaty z połączeniem potraw i wina. Z wielkim sukcesem prowadzi od kilku lat warsztaty “domowe makarony”, uwielbia też kuchnię śródziemnomorską, uczy, jak przygotować pizzę i focaccię.
⭐ INFORMACJE I ZAPISY
DATA: 8 marca 2025 r., godz. 11:00-14:00 (sobota)
MIEJSCE:ul. ul. Paderewskiego 11, Zabrze (Studio kulinarne “Przystanek 11”)
CENA: 320 zł/os.
ZAPISY: napisz na adres: warsztaty@bosko-wlosko.pl i podaj imię i nazwisko uczestnika (informacje: tel. 506 80 90 22); Ilość miejsc jest ograniczona i decyduje kolejność zgłoszeń.
Minimalna liczba uczestników to 12 osób.
Zapisy trwają do 1 marca (decyduje kolejność wpłat).

“Kulinarny rejs po Wenecji”
– warsztaty kulinarne z Carlo Bognolo

1 marca 2025 | sobota | 11:00-14:00
Studio kulinarne “Przystanek 11”, ul. Paderewskiego 11 | Zabrze

Zapraszamy na wyjątkowe warsztaty kulinarne, podczas których pod okiem Carlo Bognolo, szefa kuchni restauracji La Tavola, odkryjemy smaki Wenecji! Carlo, Wenecjanin z pochodzenia, jest także wiceprezesem Włoskiej Federacji Szefów Kuchni (F.I.C.) – prawdziwy autorytet w swojej dziedzinie.
⭐ Wspólnie przygotujemy dania wprost z Veneto:
🍴 Mozzarella in carrozza – klasyczną przystawkę, która rozpływa się w ustach.
🍴 Risotto con radicchio e gorgonzola – kremowe risotto z nutą goryczki i wyrazistym serem.
🍴 Frittelle veneziane di carnevale – tradycyjny deser, który przeniesie nas w karnawałowy klimat Wenecji.
To warsztaty pełne pasji, smaku i opowieści o włoskiej kulturze kulinarnej – prawdziwa uczta dla zmysłów!
⭐ PROWADZĄCY
Carlo Bognolo – aktualnie szef kuchni w restauracji La Tavola w Katowicach. Pochodzi z Wenecji, wychowywał się w Piemoncie. Tam kończył szkołę gastronomiczną. Swoją 40-letnią karierę rozpoczął w małych rodzinnych trattoriach i tawernach, jako pomocnik znanych szefów kuchni. Pracę kontynuował w restauracjach nagradzanych gwiazdkami Michelin oraz Gault&Millau. Jest wiceprezesem Włoskiej Federacji Szefów Kuchni FIC. Współpracuje z Chef Team w Wenecji.
Zapiszcie się na warsztaty i poznajcie szefa Carlo osobiście 🙂
⭐ INFORMACJE I ZAPISY
DATA: 18 stycznia 2025 r., godz. 11:00-14:00 (sobota)
MIEJSCE:ul. ul. Paderewskiego 11, Zabrze (Studio kulinarne “Przystanek 11”)
CENA: 320 zł/os.
ZAPISY: napisz na adres: warsztaty@bosko-wlosko.pl i podaj imię i nazwisko uczestnika (informacje: tel. 506 80 90 22); Ilość miejsc jest ograniczona i decyduje kolejność zgłoszeń. Minimalna liczba uczestników to 12 osób.
Zapisy trwają do 10 stycznia (decyduje kolejność wpłat).

“Pizza Party”
– warsztaty kulinarne z Karlito

1 lutego 2025 | sobota | 11:00-14:00 –  1 MIEJCE
15 lutego 2025 | sobota | 11:00-14:00 – DOSTĘPNE

Studio kulinarne “Przystanek 11”, ul. Paderewskiego 11 | Zabrze

Historia pizzy zaczyna się w starożytności, kiedy to różne starożytne kultury przygotowywały proste podpłomyki z kilkoma dodatkami.
Prekursorem pizzy była prawdopodobnie focaccia, podpłomyk znany Rzymianom jako „panis focacius”, do którego następnie dorzucano dodatki. Nowoczesna pizza wyewoluowała z tego typu dań na płaskie pieczywo w Neapolu we Włoszech w XVIII lub na początku XIX wieku.
Podczas naszych warsztatów skupimy się na nauce przygotowania ciasta, sosu, formowania i wypiekaniu gotowych placków z dodatkami. Czeka na Was dużo dobrej zabawy i praktycznej wiedzy! 😃
⭐ Menu:
🍕 Pizza Margherita Napoletana
Autentyczna Pizza Margherita to absolutna KRÓLOWA pizzy – delikatna, ale bogata i aromatyczna; oryginalna receptura wykorzystuje bazę neapolitańską i jest zwieńczona 4 wysokiej jakości składnikami..
🍕 Pizza Diavola
Diavola to odmiana włoskiej pizzy tradycyjnie polana sosem pomidorowym, serem mozzarella, pikantnym salami i ostrymi papryczkami chili.
🍕 Pizza prosciutto, rucola e granna padano
To klasyczna pizza margherita, na którą zaraz po ugotowaniu dodaje się pokrojoną w plastry szynkę, świeżą rukolę i starty parmezan.
🍕 Pizza Bianca z mortadellą i pistacjami
Pizza inna niż wszystkie. Idealne połączenie sosu z ricotty, mortadeli i pistacji.
⭐ PROWADZĄCY 👨‍🍳
Karlito – Pasjonat i miłośnik kuchni włoskiej oraz śródziemnomorskiej, z pochodzenia pół Włoch, pół Belg, przyciąga ludzi swoja niesamowitą energią i charyzmą. Swoje kulinarne doświadczenia zbierał na całym świecie, od prowadzenia własnej restauracji nad morzem w Wietnamie po pracę jako szef kuchni czy Food Manager w różnych lokalizacjach takich jak Włochy, Hiszpania, Francja, Grecja, Belgia… Zainspirowany licznymi podróżami, obecnie chętnie dzieli się swoją kulinarną pasją, prowadząc warsztaty pod marką Karlito’s Way.
⭐ INFORMACJE I ZAPISY
DATA: 1 lutego 2025 r. / 15 lutego 2025 godz. 11:00-14:00 (sobota) 
MIEJSCE: ul. ul. Paderewskiego 11, Zabrze (Studio kulinarne “Przystanek 11”)
CENA: 300 zł/os.
ZAPISY: napisz na adres: warsztaty@bosko-wlosko.pl i podaj imię i nazwisko uczestnika (informacje: tel. 506 80 90 22); Ilość miejsc jest ograniczona i decyduje kolejność zgłoszeń. Minimalna liczba uczestników to 12 osób.
Zapisy trwają do 20 stycznia / 5 lutego (decyduje kolejność wpłat).

Do tej pory odbyły się następujące warsztaty i pokazy kulinarne:

  • 17 grudnia 2024 r. Warsztaty zamknięte – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 13 grudnia 2024 r. Warsztaty zamknięte – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 11 grudnia 2024 r. Warsztaty zamknięte – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 7 grudnia 2024 r.: Warsztaty “Natale Italiano” prowadzenie: Nico Palladini
  • 6 grudnia 2024 r.: Warsztaty zamknięte “Natale Italiano” prowadzenie: Nico Palladini
  • 29 października 2024 r.: Warsztaty zamknięte – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 26 października 2024 r.: Warsztaty “Pasta fresca” – prowadzenie: Nico Palladini
  • 28 września 2024 r.: Warsztaty “Pizza Party” – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 31 sierpnia 2024 r.: Warsztaty “Włoskie wakacje” – prowadzenie: Nicola Palladini
  • 19 czerwca 2024 r.: Warsztaty zamknięte – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 11 maja 2024 r.: Warsztaty “Bari e Salento – kuchnia Apulii” – prowadzenie: Nicola Palladini
  • 27 kwietnia 2024 r.: Warsztaty “Pizza Party” – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 13 kwietnia 2024 r.: Warsztaty “Bari e Salento – kuchnia Apulii” – prowadzenie: Nicola Palladini
  • 9 marca 2024 r.: Warsztaty “Cucina romana – kuchnia rzymska” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 17 lutego 2024 r.: Warsztaty “Pizza Party” – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 12 grudnia 2023 r.: Warsztaty zamknięte – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 30 listopada 2023 r.: Warsztaty zamknięte – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 25 listopada 2023 r.: Warsztaty “Pizza Party” – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 14 października 2023 r.: Warsztaty “Cucina romana – kuchnia rzymska” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 30 września 2023 r. Warsztaty “Pasta e risotto bar” – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 16 września 2023 r. Warsztaty “Pasta e risotto bar” – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 15 września 2023 r. Warsztaty zamknięte – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 29 sierpnia 2023 r.: Warsztaty zamknięte – prowadzenie: Karlito’s Way
  • 26 sierpnia 2023 r.: Warsztaty zamknięte/wieczór panieński – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 27 maja 2023 r.: Warsztaty “Włoskie makarony” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 25 marca 2023 r.: Warsztaty “Gotujemy i fotografujemy” – prowadzenie: Agnieszka Jasińska
  • 14 stycznia 2023 r.: Warsztaty “Buona Pizza” – prowadzenie: Agnieszka Jasińska
  • 24 listopada 2022 r.: Degustacja win “Wstęp do świata win włoskich” – prowadzenie: Anna Pławecka
  • 15 października 2022 r.: Warsztaty “Kuchnia sycylijska” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 28 maja 2022 r.: Warsztaty“Gotujemy i mówimy po włosku” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 23 kwietnia 2022 r.: Warsztaty “Gotujemy po włosku: pizza i calzone” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 22 stycznia 2022 r.: Warsztaty “Kuchnia włoska bez mięsa 2” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 26 września 2020 r.: Warsztaty “Kuchnia włoska bez mięsa” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 10 września 2020 r.: Warsztaty “Buona pizza” – prowadzenie: Agnieszka Jasińska
  • 8 września 2020 r.: Warsztaty “Buona pizza” – prowadzenie: Agnieszka Jasińska
  • 15 lutego 2020 r.: Warsztaty “Kolacja Romea i Julii” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 6 grudnia 2019 r.: Degustacja wina i przekąsek “Włoskie święta w kieliszku i na talerzu” – prowadzenie: Paulina Woźniak
  • 29 listopada 2019 r.: Warsztaty zamknięte – prowadzenie: Agnieszka Jasińska
  • 25 listopada 2019 r.: Warsztaty “Smaki Wenecji” – prowadzenie: Carlo Bognolo
  • 12 października 2019 r.: Warsztaty kulinarno-fotograficzne “GotuJEMY i fotografuJEMY” – prowadzenie: Agnieszka Jasińska
  • 28 września 2019 r.: Degustacja win i przekąsek: “Toskania w kieliszku i na talerzu” – prowadzenie: Paulina Woźniak
  • 16 maja 2019 r.: Warsztaty “Pasta Fresca” – prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 27 kwietnie 2019 r.: Degustacja wina i przekąsek: “Południe Włoch w kieliszku i na talerzu” – prowadzenie: Paulina Woźniak
  • 26 marca 2019 r.: Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 16 marca 2019 r.: Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 23 lutego 2019 r.: Degustacja wina i przekąsek: “Włochy w kieliszku i na talerzu” – prowadzenie: Paulina Woźniak
  • 24 stycznia 2019 r.: Warsztaty “Appetito per l’Italia”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 4 grudnia 2018 r.: Warsztaty “Buon Appetito!”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 2 października 2018 r. : Warsztaty “Obiad jak u włoskiej babci”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 30 września 2018 r.: Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Valerio Cusmai
  • 12 września 2018 r.: Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 22 maja 2017 r. : Warsztaty “Primavera Italiana”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 26 marca 2018 r.: Warsztaty “Buona pizza – dla dzieci”, prowadzenie: Michał Byrczek
  • 19 marca 2018 r.: Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 16 lutego 2018 r. : Warsztaty “Kolacja Romea i Julii”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 24 stycznia 2018 r.: Warsztaty “Buona pizza”, prowadzenie: Carlo Bognolo i Patryk Krysta
  • 23 stycznia 2018 r.: Warsztaty “Buona pizza”, prowadzenie: Carlo Bognolo i Patryk Krysta
  • 18 listopada 2017 r. : Warsztaty “L’autunno Italiano”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 30-31 listopada 2017 r. : Warsztaty zamknięte “Dwudniowe warsztaty kuchni włoskiej dla branży”, prowadzenie: Bartek Kieżun
  • 21 października 2017 r. : Warsztaty “Bambini in cucina”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 30 września 2017 r. : Warsztaty “Przedłużamy lato – bakłażany i cukinie w kuchni włoskiej”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 12 września 2017 r.:  Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 14 czerwca 2017 r.:  Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 5 czerwca 2017 r.:  Warsztaty dla dzieci “Bambini in cucina”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 13 maja 2017 r.: Pokaz kulinarny dla BioBazaru “Kuchnia południa Włoch według Kasi i Valerio”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 9 kwietnia 2017 r.:  Warsztaty dla dzieci “Bambini in cucina”, prowadzenie: Marta Raj
  • 20 marca 2017 r. : Warsztaty “Primavera Italiana”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 11 lutego 2017 r.: Warsztaty “Toskania: romantycznie i pysznie”, prowadzenie: Karolina Lenart
  • 16 lutego 2017 r.: Warsztaty “Toskania: romantycznie i pysznie”, prowadzenie: Karolina Lenart
  • 26 stycznia 2017 r.: Warsztaty “Sycylisjki street food i kuchnia domowa”, prowadzenie: Adriana Vinciguerra i Luigi
  • 20 grudnia 2016 r.: Warsztaty “Boże Narodzenie w Apulii”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 10 grudnia 2016 r.:Warsztaty “Boże Narodzenie w Apulii”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 31 maja 2016 r.: Warsztaty “Kocham pizzę!”, prowadzenie: pizzaiolo Roberto Scarpino
  • 14 maja 2016 r.: Warsztaty “Obalamy mity kuchni włoskiej”, prowadzenie: Chef Cesare Candido
  • 13 lutego 2016 r.: Warsztaty “Włochy od kuchni”, prowadzenie: Chef Edoarado Mallozzi
  • 5 stycznia 2016 r.: Pokaz kulinarny“Prawdziwa kuchnia włoska”,  prowadzenie: Chef Edoardo Mallozzi

4 thoughts on “Najbliższe warsztaty kulinarne Bosko-Włosko

  1. Gosia Reply

    Byłam na warsztatach z Bożego Narodzenia w Apulii! Było super!!! Atmosfera wspaniała, przyjazna i pyszne jedzonko. Polecam jeśli ktoś lubi się trochę pobawić przy “garach”!

  2. Pingback: Polenta pasticciata - zapiekana polenta z dodatkami - Bosko-Włosko

  3. Pingback: Przepis na risotto z marakują

  4. Pingback: Struffoli napoletani - słodkości Boże Narodzenie i karnawał - Bosko-Włosko

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *