Polenta pasticciata – przepis na zapiekaną polentę z prosciutto, mozzarellą i oliwkami

Pizza, pasta i polenta. To chyba najczęstsze, co przychodzi nam do głowy, gdy myślimy o włoskich specjałach. Mimo to, polenta to dość rzadko wykorzystywane danie, gdy mamy je sobie przyrządzić sami. Jest proste, ale dość specyficzne: łatwo je przypalić i wtedy jest niejadalne. Łatwo je też zbyt słabo doprawić i wtedy jest okropnie mdłe. Chcecie jednak zdjąć z niego ten “zły urok” i podjąć wyzwanie “smacznej polenty”? Zapraszam do wykorzystania przepisu z naszych warsztatów.

Polenta pasticciata
Polenta pasticciata

Przepis na włoskie danie z polenty

Czym tak właściwie jest ta żółta i miękka masa, którą widzieliście pewnie w już w formie podobnej do ziemniaczanego puree, zapiekanej albo grillowanej? Polenta to włoski specjał, szczególnie popularny na południu płw. apenińskiego. Gotuje się ją z mąki kukurydzianej. Jest często wykorzystywana jako dodatek do mięs, ryb, sosów, przekąsek i zup. Sama w sobie ma smak neutralny, wręcz mdły. Natomiast po odpowiednim doprawieniu i okraszeniu dodatkami, staje się bardzo pożywnym i smacznym zamiennikiem ziemniaków, klusek lub ryżu. Jest idealna szczególnie na chłodne, jesienno-zimowe wieczory.

Polenta szczególnie lubi sery: np. parmezan, grana padano, mozzarellę. Świetnie komponuje się też z dobrymi wędlinami, np. prosciutto crudo, salame lub spianatą piccante. Uwielbia też sos pomidorowy i różnego rodzaju ragu, poza tym kapary, oliwki, czerwoną cebulę, anchois, rukolę. Jest w czym wybierać.

Sposobów podawania polenty jest kilka. Popularną formą podania jest coś co chcę Wam zaproponować w tym artykule: ugotowaną polentę przekłada się do niskiego naczynia i studzi. Po pewnym czasie, gdy stężeje kroi się ją na prostokąty. Możemy je następnie albo zgrillować z obu stron i na talerzu przełożyć dodatkami, albo prostokąty ułożyć na blasze, położyć na nie dodatki i zapiec do czasu, aż ser apetycznie rozpuści się.

Poniżej przepis na polentę na sposób drugi. Wybierzcie ulubione dodatki i do dzieła!

Polenta przed zapieczeniem z dodatkami
Polenta przed zapieczeniem z dodatkami

Składniki:

  • 200 g polenty (instant lun zwykła)
  • 50 g startego parmezanu
  • Łyżka masła
  • Sól
  • Woda

Dodatki:

  • Szynka parmeńska
  • Mozzarella (1 kulka)
  • Oliwki (12 szt.), polecam takie, są pyszne i delikatnie pikantne
  • Opcjonalne dodatki: czerwona cebula, kapary, pomidorki koktajlowe, anchois, rukola.

Wykonanie:

Polentę ugotować zgodnie z instrukcją producenta. W przypadku polenty instant będzie to kilka minut, a w przypadku tradycyjnej polenty – ok 50-60 minut. Pod koniec gotowania dodaj sól, masło i starty parmezan. Wylej ugotowaną masę do naczynia wyłożonego folią spożywczą, na grubość ok. 1,5 cm.

Ugotowaną polentę przełóż do naczynia żaroodpornego.
Ugotowaną polentę przełóż do naczynia żaroodpornego.

Poczekaj aż masa zastygnie i wystudzi się. Następnie pokrój ją na prostokąty.

Obłóż prostokąty z polenty szynką, oliwkami i mozzarellą a następnie zapiecz w temperaturze ok. 180 st. (do rozpuszczenia sera).

Modyfikuj dodatki według własnego uznania i smaku.


Z polenty można wykonać też pyszne gnocchi alla romagnola. Takie gnocchi z pewnością nie przypominają tych lub tych! Przepis wkrótce!

Przepis autorstwa szefa kuchni Tomasz Sienickiego, który poprowadził jednej z naszych warsztatów kuchni włoskiej. Najbliższe warsztaty Bosko-Włosko w Katowicach znajdziesz tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *