Pizza, pasta i polenta. To chyba najczęstsze, co przychodzi nam do głowy, gdy myślimy o włoskich specjałach. Mimo to, polenta to dość rzadko wykorzystywane danie, gdy mamy je sobie przyrządzić sami. Jest proste, ale dość specyficzne: łatwo je przypalić i wtedy jest niejadalne. Łatwo je też zbyt słabo doprawić i wtedy jest okropnie mdłe. Chcecie jednak zdjąć z niego ten “zły urok” i podjąć wyzwanie “smacznej polenty”? Zapraszam do wykorzystania przepisu z naszych warsztatów kuchni włoskiej.
Przepis na włoskie danie z polenty
Czym tak właściwie jest ta żółta i miękka masa, którą widzieliście pewnie w już w formie podobnej do ziemniaczanego puree, zapiekanej albo grillowanej? Polenta to włoski specjał, szczególnie popularny na południu płw. apenińskiego. Gotuje się ją z mąki kukurydzianej. Jest często wykorzystywana jako dodatek do mięs, ryb, sosów, przekąsek i zup. Sama w sobie ma smak neutralny, wręcz mdły. Natomiast po odpowiednim doprawieniu i okraszeniu dodatkami, staje się bardzo pożywnym i smacznym zamiennikiem ziemniaków, klusek lub ryżu. Jest idealna szczególnie na chłodne, jesienno-zimowe wieczory.
Polenta szczególnie lubi sery: np. parmezan, grana padano, mozzarellę. Świetnie komponuje się też z dobrymi wędlinami, np. prosciutto crudo, salame lub spianatą piccante. Uwielbia też sos pomidorowy i różnego rodzaju ragu, poza tym kapary, oliwki, czerwoną cebulę, anchois, rukolę. Jest w czym wybierać.
Sposoby na polentę
Sposobów podawania polenty jest kilka. Popularną formą podania jest coś co chcę Wam zaproponować w tym artykule: ugotowaną polentę przekłada się do niskiego naczynia i studzi. Po pewnym czasie, gdy stężeje kroi się ją na prostokąty. Możemy je następnie albo zgrillować z obu stron i na talerzu przełożyć dodatkami, albo prostokąty ułożyć na blasze, położyć na nie dodatki i zapiec do czasu, aż ser apetycznie rozpuści się.
Poniżej przepis na polentę na sposób drugi. Wybierzcie ulubione dodatki i do dzieła!
Polenta Pasticciata – składniki:
- 200 g polenty (instant lub zwykła)
- 50 g startego parmezanu
- Łyżka masła
- Sól
- Woda
Dodatki:
- Szynka parmeńska
- Mozzarella (1 kulka)
- Oliwki (12 szt.), polecam takie, są pyszne i delikatnie pikantne
- Opcjonalne dodatki: czerwona cebula, kapary, pomidorki koktajlowe, anchois, rukola.
Wykonanie:
Polentę ugotować zgodnie z instrukcją producenta. W przypadku polenty instant będzie to kilka minut, a w przypadku tradycyjnej polenty – ok 50-60 minut. Pod koniec gotowania dodaj sól, masło i starty parmezan. Wylej ugotowaną masę do naczynia wyłożonego folią spożywczą, na grubość ok. 1,5 cm.
Poczekaj aż masa zastygnie i wystudzi się. Następnie pokrój ją na prostokąty.
Obłóż prostokąty z polenty szynką, oliwkami i mozzarellą a następnie zapiecz w temperaturze ok. 180 st. (do rozpuszczenia sera).
Modyfikuj dodatki według własnego uznania i smaku.
Z polenty można wykonać też pyszne gnocchi alla romagnola. Takie gnocchi z pewnością nie przypominają tych lub tych! Przepis wkrótce!
Przepis autorstwa szefa kuchni Tomasz Sienickiego, który poprowadził jednej z naszych warsztatów kuchni włoskiej. Najbliższe warsztaty Bosko-Włosko w Katowicach znajdziesz tutaj.