Gnocchi to rodzaj włoskich kluseczek, składających się z mąki, ziemniaków i w zależności od regionu, także innych dodatków (np. sera, puree warzywnych). Można podawać je z sosami typowymi dla makaronów – np. pomidorowym, grzybowym, czy z pesto. Poznajcie przepis na gnocchi ziemniaczane z sosem grzybowym.
Składniki na 2 porcje gnocchi:
- 300 g ziemniaków
- 100 g mąki 00, np. tej
- 1 małe jajko
- łyżeczka soli
Do robienia gnocchi warto wybrać starsze ziemniaki, które zawierają mniej wody.
Wybierajmy ziemniaki tej samej wielkości, co gwarantuje, że będą ugotowane w tym samym czasie.
Przygotowanie
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie w mundurkach, do miękkości. Następnie obieramy je i przepuszczamy przez praskę lub trzemy na tarce o grubych oczkach. Umieszczamy w misce.
Do ziemniaków dodajemy przesianą mąkę, wbijamy jajko i ugniatamy ciasto, gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe.
Wyrabiamy ciasto dość szybko, przeciwnie do makaronu – im szybciej tym lepiej.
Formujemy wałeczki o średnicy około 2 cm, które następnie kroimy na centymetrowe kawałki.
Używając widelca bądź specjalnego przyrządu do gnocchi robimy w kluseczkach rowki, aby sos mógł je oblepić.
Kluseczki wymagają uważnego gotowania – do dużego garnka z gotującą się, osoloną wodą wrzucamy po parę gnocchi (tak, aby się nie posklejały) a kiedy po 2-3 minutach wypłyną na powierzchnię, trzeba je wyłowić i położyć na podgrzanym talerzu, zanim polejemy je sosem.
Salsa boscaiola / sos grzybowy
Składniki:
- 30 g suszonych prawdziwków – namoczonych w małej ilości wody przez 15 min.
- ½ małej cebula
- 1 ząbek czosnku
- garść rozmarynu i tymianku
- 1 papryczka peperoncino
- gałka muszkatołowa – szczypta
- 1 ½ łyżki masła
- 1 ½ łyżki oliwy, np. tej
- 50 ml białego wytrawnego wina
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Namoczone wcześniej grzyby odsącz – zostawiając połowę wody, pokrój w 1 cm paski.
Na patelnię wrzuć masło i oliwę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę , czosnek przeciśnięty przez praskę, bądź po prostu pokrojony w cienkie listeczki.
Dodaj zioła i peperoncino (mogą być pozostawione w całości bądź drobno posiekane).
Teraz czas na grzyby – smaż je ok 4 min.
Podlej sos winem – pozostaw odkryty na ok 2 min., tak aby alkohol zdążył odparować i dolej wodę z moczenia grzybów.
Przykryj i duś kolejne 8 min. na małym ogniu.
Czas na przyprawy: gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku.
Na koniec dodaj ugotowane gnocchi na patelnię z sosem i wymieszaj, delikatnie podrzucając (delikatnie!).
Podawaj oprószone tartym serem pecornino lub parmezanem.
Autorem przepisu jest Karolina Lenart, która prowadziła nasze warsztaty kulinarne z kuchni Toskanii w lutym 2017 r.
TIP
Przeczytaj rady Agnieszki Jasińskiej na temat przygotowania gnocchi.
jedliśmy oryginalne we Włoszech. Niebo w gębie! Dzięki za przepis, okazuje się to nie być takie trudne 🙂
Większość przepisów kuchni włoskiej jest w zasadzie bardziej efektowna niż pracochłonna. I za to ją tak kocham! 🙂
Pingback: Polenta pasticciata - zapiekana polenta z dodatkami - Bosko-Włosko
Pingback: Gnocchi idealne. Przepis na gnocchi z pesto genovese. - Bosko-Włosko