Biancomangiare to deser pochodzący z Sycylii. Historia wskazuje na jego arabskie pochodzenie. Arabowie, razem z deserem, przywieźli na Sycylię migdały i cukier. Niektóre receptury mówią, że można zastąpić mleko migdałowe krowim. Nie róbcie tego – mleczko migdałowe jest niezbędne i dodaje deserowi pożądanego smaku!
Włoski przepis na delikatny, elegancki i oryginalny deser
Jeśli szukasz nieoczywistego i eleganckiego deseru, to biancomangiare spełnia te warunki. Zaskoczy Twoich gości i ucieszy wszystkich fanów włoskich smaków. Składa się dosłownie z 3 składników, nie licząc dodatków: cukier, mleko migdałowe i skrobia kukurydziana. Brzmi prosto, prawda? Z resztą zaraz się przekonasz…
Biancomangiare – składniki:
- 1 szkl. obranych ze skórki migdałów
- 100 g skrobi kukurydzianej
- 120 g cukru
- pistacje, kandyzowana skórka pomarańczowa i tarta gorzka czekolada – do dekoracji
Biancomangiare – wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania mleczka migdałowego (można użyć gotowego, ale powinno być niesłodzone):
1 szklankę obranych ze skórki migdałów zalej 2 szklankami letniej wody i zostaw na minimum 6 godzin, a najlepiej dłużej.
Potem zmiksuj migdały razem z wodą ok. 3 do 5 minut, a następnie przefiltruj rozdrobnione na papkę migdały przez kilkakrotnie złożoną gazę. Na koniec wyciśnij z pozostałej papki resztę mleczka migdałowego. Dopełnij wodą, by uzyskać 1 litr płynu.
Następnie:
W ok. połowie szklanki mleczka migdałowego rozpuść 100 g skrobi kukurydzianej, a w pozostałym mleku, w niedużym garnku, rozpuść 120 g cukru i powoli podgrzewaj na ogniu. Dodaj rozpuszczoną w szklance skrobię, cały czas mieszkając, aż zacznie gęstnieć. Gdy się zagotuje zdejmij z ognia i lekko przestudź 2- 3 minuty. Rozlej do kokilek, a po ostudzeniu wstaw do lodówki na kilka godzin.
Każdą porcję posyp posiekanymi pistacjami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Na koniec zetrzyj gorzką czekoladę i posyp deser wiórkami.
TIP
Przygotuj dla swoich bliskich kolację tematyczną. Niech wszystkie dania łączy jakiś kolor. Może biały? Deser w tym kolorze właśnie Ci opisałam, a po danie główne odsyłam do przepisu na śnieżnobiałe risotto z marakują.
Po więcej włoskich inspiracji odsyłam na Instagram Bosko-Włosko!
Pingback: Struffoli napoletani - słodkości Boże Narodzenie i karnawał - Bosko-Włosko
Dzień dobry, deser nie wychodzi biały a sanatorium zolty czy to wina użycia maki ziemniaczanej zamaist skrobi ?
Nie robiłam nigdy z czymś innym niż skrobia kukurydziana więc trudno mi powiedzieć jaki bvłby efekt. Ale teoretycznie również powinno być w porządku pod względem koloru.
Proszę napisać, czy migdały na pewno były bez skórki. Jedyne, co mogłoby dać żółtawy kolor, to skórka z migdałów, która po namoczeniu oddaje taki kolor…