Dzisiaj przepis na słodkie “pocałunki”! Baci di dama, czyli “pocałunki kobiety”, to nieduże ciasteczka, które oczywiście swoim wyglądem mają przypominać usta pełne słodyczy… koniecznie wypróbujcie przepis z naszych walentynkowych warsztatów!
Mieliście okazję ich kiedyś spróbować? Baci di dama pochodzą z Tortony w Piemoncie, ale spotkać je można w wielu regionach Włoch. Nie jest do dziwne, bo ich słodyczy ulec jest bardzo łatwo!
Pierwotnie, “pocałunki” były wykonane z orzechów laskowych, które były łatwiejsze do zdobycia i tańsze właśnie w Piemoncie, niż migdały, później wprowadzone do receptury, w celu dopracowania przepisu. Obecnie istnieją jednak wersje i z migdałami, i orzechami laskowymi.
Wypróbuj przepis…, w rezultacie otrzymasz kruche ciasteczka połączone pyszną, gorzką czekoladą. Tak jak prawdziwe buziaki, jeden ciągnie do drugiego!
Składniki na ok 40 pojedynczych ciasteczek:
150 g mąki 00
150 g migdałów bez skórki
110 g cukru
150 g masła
opcjonalnie 5 g proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka z 1 pomarańczy
kropla ekstraktu z wanilii
Nadzienie:
gorzka czekolada
Przygotowanie:
Miksujemy migdały i cukier (migdały można wcześniej uprażyć w piekarniku, 180 st.)
W misce łączymy mąkę, miękkie masło oraz masę migdałową.
Dodajemy sól, wanilię i skórkę z pomarańczy.
Ugniatamy ciasto.
Formujemy małe kulki (6-8 g). Pieczemy przez 20 minut w 160 st.
Czekamy aż ciasteczka wystygną.
Łączymy dwa ciasteczka roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Pingback: Taralli - przekąska z południa Włoch - Bosko-Włosko
Pingback: Przepis na cantucci - włoskie ciasteczka cantucci z migdałami
Pingback: Struffoli napoletani - słodkości Boże Narodzenie i karnawał - Bosko-Włosko