Twoja pierwsza ciabatta – zrób to dobrze

Ciabatta to włoski chleb, pochodzący z regionu Veneto. Ma złotą chrupiącą skórkę na zewnątrz i mięciutki miękisz, pełny pęcherzyków powietrza wewnątrz. Dziś wyjaśniamy jak, krok po kroku, przygotować ciabattę w domu.

Ciabatta
Ciabatta


Ciabatta to typowy rodzaj włoskiego pieczywa chlebowego o płaskim i wydłużonym kształcie. Przypomina swoją formą pantofel, stąd wzięła się jego nazwa.
Ciasto na ciabattę charakteryzuje się wysokim nawodnieniem. Pierwszym etapem jest przygotowanie prefermentu (zaczynu), który dojrzewa przez 6-9 godzin. Następnie wyrabiane jest ciasto właściwe, które również odpoczywa około godzinę. Potem ciasto dzieli się na bochenki i odstawia na kolejne 2-3 godziny.

Czasochłonne? Odrobinę 😉 Zapewniam, że warto nie iść na skróty, ponieważ efekt końcowy Wam wszystko wynagrodzi – pieczywo będzie smaczne i łatwiej strawne.

Historia

Historia ciabatty jest stosunkowo krótka. Przepis narodził się w 1982 r. w prowincji Rovigo, w miejscowości Adria, dzięki eksperymentom piekarza Arnaldo Cavallari oraz Francesco Favaronem. Z regionu Veneto ciabatta rozprzestrzeniła się na cały świat, gdzie najchętniej jest używana do przygotowywania bogatych i pysznych kanapek.

Przepis na ciabattę

Poniższy przepis pochodzi z warsztatów z szefem kuchni Tomaszem Sienickim. O naszych aktualnych warsztatach kuchni włoskiej przeczytasz tutaj.

Składniki na preferment:

300 g mąki pszennej 650
300 ml wody
2 g drożdży świeżych

Składniki na ciasto:

600 g mąki pszennej 650
350 ml wody
10 g cukru
20 g soli
3 g drożdży świeżych

Wykonanie:

Na zaczyn (preferment) łączymy wszystkie składniki i odstawiamy na 6-9 godzin.

Po tym czasie dodajemy do miski cały preferment oraz wszystkie pozostałe składniki, oprócz soli. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub w mikserze planetarnym, a na koniec wyrabiania dodajemy sól i jeszcze parę minut wyrabiamy.

Odstawiamy na 1 godzinę, a następnie dzielimy na 6 części i formujemy ciabatty. Odstawiamy je na kolejne 2-3 godziny, do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni a do piekarnika na górną blachę wlewamy ok. 0,5 litra wody, by powstała para. Przekładamy wyrośnięte ciabatty na blachę i pieczemy ok. 30-40 minut.

 Po upieczeniu przekładamy na kratkę do ostudzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *