Crema pasticciera wyglądem przypomina zwykły budyń śmietankowy, lecz przyjemny cytrynowy aromat zdradza, że to jednak coś innego.
Sprawdź, jak proste jest jego przygotowanie!
Klasyczny, włoski krem cukierniczy
Crema pasticciera to rodzaj kremu, który z łatwością daje się wykorzystywać w przygotowaniu wielu pysznych deserów. Jest niesamowicie uniwersalny, a przy tym pyszny – nawet jako deser sam w sobie, podany np. ze świeżymi owocami lub musem z owoców.
Różnica pomiędzy budyniem a crema pasticciera polega na tym, że w tym przypadku zamiast mąki ziemniaczanej dodaje się mąkę pszenną. W efekcie uzyskujemy konsystencję kremową, a nie kleistą, charakterystyczną dla budyni.
Znajomość receptury tego kremu otwiera wiele cukierniczych możliwości, ponieważ z powodzeniem wykorzystuje się go jako:
- nadzienie pączków Bomboloni,
- nadzienie półkruchych rogalików,
- nadzienie tart i ciasteczek na kruchym cieście,
- przełożenie innych ciast i deserów.
Poznaj oryginalny przepis!
Składniki na 2 osoby (4 miseczki)
- 2 duże żółtka lub 3 małe
- 110 gr cukru
- 45 gr mąki pszennej np. włoskiej mąki typu 00
- 400 ml mleka
- starta skórka z 2 cytryn
- owoce do podania
Wykonanie:
Do żółtek dodajemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie delikatnie dodajemy mąkę pszenną.
Mieszamy znowu do momentu, aż uzyskamy gęstą konsystencję.
Stopniowo dodajemy mleko, aby rozetrzeć wszystkie grudki. Dokładnie i energicznie mieszamy.
Następnie dodajemy startą skórkę z cytryn. Pamiętajmy, aby cytryny wcześniej sparzyć i zetrzeć tylko żółtą część skórki. Ważne jest, aby użyć tarki o jak najdrobniejszych oczkach. W przeciwnym razie, w kremie będą wyczuwalne grudki, a całość nie będzie miała idealnej, kremowej konsystencji.
Na małym ogniu, cały czas mieszając, zagotowujemy krem.
Serwujemy w miseczkach wraz ze świeżymi owocami lub jako baza innych deserów.
Koniecznie sprawdź inne oryginalne włoskie przepisy na przystawki, dania główne i desery!
Zobacz galerię zdjęć z warsztatów kulinarnych, na których przygotowywaliśmy opisany wyżej deser.
Informacje na temat aktualnie organizowanych przez nas warsztatów kulinarnych dostępne są na naszym profilu facebook lub tutaj. Zapraszamy! Dołącz do nas podczas świetnej, kulinarnej zabawy!
Pingback: Pasticciotto leccese - przepis na ciasto z Lecce - Bosko-Włosko
Czy krem od początku ma być na małym ogniu? Czy na koniec po połączeniu wszystkich składników?
Tak, najlepiej od początku na małym ogniu 🙂