Pettole con baccala’ – pączki faszerowane dorszem

Wigilia w Apulii pachnie drożdżowymi pączkami faszerowanymi dorszem, czyli pettole con baccala’. Jak większość prostych potraw, są pyszne i warto ich kiedyś spróbować w swojej kuchni.

pettole con baccala'
pettole con baccala’

Tradycja

Pettole con baccala’ do kuleczki z ciasta drożdżowego, które wypełnia się farszem z ryby – np. wędzonym dorszem (można też spróbować z wędzonym tuńczykiem) i smaży się w głębokim tłuszczu. Tradycyjnie, na południu Włoch, w Apulii to danie przygotowuje się w Wigilię i podaje się na obiad – zanim zasiądzie się do wieczerzy. Najczęściej wygląda to tam jak z naszymi naleśnikami, które zjada się, gdy ledwo zejdą z patelni. Tak jest też z pettole, które smażone przez włoską mamę zjadane są jeszcze gorące – takie są najsmaczniejsze.

Przepis

Przedstawiam Wam dziś oryginalny przepis na pettole. Podał nam go Valerio, który wraz ze swoją żoną Kasią prowadził nasze bożonarodzeniowe warsztaty w tym roku (zdjęcia tu i tu) Tak gotuje się w jego domu podczas Świąt. Spróbujcie kiedyś zrobić je sami.

Do dzieła!

Składniki

  • 200 gr dorsza wędzonego lub tuńczyka z puszki w sosie własnym
  • 400 gr mąki
  • sól (pół łyżki)
  • 15 gr drożdży
  • letnia woda
  • olej słonecznikowy do smażenia

Wykonanie

W dużej misce umieść mąkę i sól oraz drożdże wcześniej rozpuszczone w mniejszej ilości ciepłej wody. Wymieszaj składniki, aż do konsystencji miękkiego i stosunkowo lepkiego ciasta. Mieszaj energicznie, aż ciasto będzie bardzo puszyste.

Przykryj pojemnik i pozwól, aby ciasto wyrosło w ciepłym miejscu przez około trzy godziny.

Dodaj do ciasta rozdrobioną rybę.

Następnie, za pomocą wilgotnej łyżki nabierz trochę ciasta o wielkości orzecha włoskiego delikatnie umieść w gorącym oleju. Ciasto będzie się dość mocno lepić Smaż, aż pettola stanie się złocista i chrupiąca. Przełóż na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar oleju. Podawaj gorące. Gotowe!

To danie może stać się inspiracją – swobodnie poeksperymentuj z różnymi farszami. Możesz też nie dodawać żadnego farszu i podać pettole na słodko – posypane cukrem pudrem lub słodkim syropem klonowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *