Wigilia w Apulii pachnie drożdżowymi pączkami faszerowanymi dorszem, czyli pettole con baccala’. Jak większość prostych potraw, są pyszne i warto ich kiedyś spróbować w swojej kuchni.

Tradycja
Pettole con baccala’ do kuleczki z ciasta drożdżowego, które wypełnia się farszem z ryby – np. wędzonym dorszem (można też spróbować z wędzonym tuńczykiem) i smaży się w głębokim tłuszczu. Tradycyjnie, na południu Włoch, w Apulii to danie przygotowuje się w Wigilię i podaje się na obiad – zanim zasiądzie się do wieczerzy. Najczęściej wygląda to tam jak z naszymi naleśnikami, które zjada się, gdy ledwo zejdą z patelni. Tak jest też z pettole, które smażone przez włoską mamę zjadane są jeszcze gorące – takie są najsmaczniejsze.
Przepis
Przedstawiam Wam dziś oryginalny przepis na pettole. Podał nam go Valerio, który wraz ze swoją żoną Kasią prowadził nasze bożonarodzeniowe warsztaty w tym roku (zdjęcia tu i tu) Tak gotuje się w jego domu podczas Świąt. Spróbujcie kiedyś zrobić je sami.
Do dzieła!
Składniki
- 200 gr dorsza wędzonego lub tuńczyka z puszki w sosie własnym
- 400 gr mąki
- sól (pół łyżki)
- 15 gr drożdży
- letnia woda
- olej słonecznikowy do smażenia
Wykonanie
W dużej misce umieść mąkę i sól oraz drożdże wcześniej rozpuszczone w mniejszej ilości ciepłej wody. Wymieszaj składniki, aż do konsystencji miękkiego i stosunkowo lepkiego ciasta. Mieszaj energicznie, aż ciasto będzie bardzo puszyste.
Przykryj pojemnik i pozwól, aby ciasto wyrosło w ciepłym miejscu przez około trzy godziny.
Dodaj do ciasta rozdrobioną rybę.
Następnie, za pomocą wilgotnej łyżki nabierz trochę ciasta o wielkości orzecha włoskiego delikatnie umieść w gorącym oleju. Ciasto będzie się dość mocno lepić Smaż, aż pettola stanie się złocista i chrupiąca. Przełóż na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar oleju. Podawaj gorące. Gotowe!
To danie może stać się inspiracją – swobodnie poeksperymentuj z różnymi farszami. Możesz też nie dodawać żadnego farszu i podać pettole na słodko – posypane cukrem pudrem lub słodkim syropem klonowym.