Jeden z klasyków włoskich słodkości – mocno chrupiące, lekko słodkie ciasteczka cantucci. Pochodzą z Toskanii i tak jak większość włoskich przysmaków, są bardzo proste w wykonaniu. Może to dobry pomysł na coś słodkiego do gorzkiej kawy, herbaty lub wina? Na weekend i na co dzień. Sprawdź przepis na cantucci!

Podwójnie pieczone cantucci
Cantucci to podwójnie pieczone ciasteczka pochodzące z Toskanii. Dlaczego aż dwukrotnie lądują w piekarniku? Bo właśnie to sprawia, że są one chrupiące i niezwykle kruche.
Zawierają dużo grubo siekanych migdałów i najczęściej mają cytrynowy lub pomarańczowy aromat.
Można je przechowywać nawet kilka tygodni. Wystarczy, że szczelnie je zamkniesz w metalowej puszce.
Tradycyjnie podawane są ze słodkim winem deserowym Vin Santo, które bardzo przypomina w smaku polskie miody pitne. Doskonale pasują też do mlecznego cappucino, jeśli chcemy uniknąć alkoholu. Znane są także jako biscotti di Prato (jeśli jesteśmy w okolicy toskańskiego Prato), cantuccini (jeśli są mniejsze niż tradycyjne) lub po prostu biscotti.
Przepis pochodzi od mojej ulubionej Tessy Capponi-Borawskiej, popularyzatorki włoskiej kuchni w Polsce. Wykonanie jest bardzo proste!
Przepis na cantucci
Potrzebujesz:
3 jajka
180 g cukru
450 g mąki pszennej SPRINT
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g migdałów bez skórki
Opcjonalnie:
Skórka i sok z 1/2 cytryny
W głębokiej misce ubijaj jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny oraz grubo posiekane migdały. Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie wyłóż masę na stolnicę i wyrabiaj chwilę. Następnie podziel ciasto na 4 części i z każdego utwórz gruby wałek. Każdy z nich delikatnie spłaszcz i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut. Następnie wyciągnij blachę (nie wyłączaj piekarnika), chwilę przestudź i pokrój wałeczki na 1-1,5 cm kromeczki. Ułóż przecięciem do góry i ponownie piecz, aż do zarumienienia (ok. 10 minut).
Jedz, maczając w kawie, herbacie lub winie.
Mam nadzieję, że ten przepis na cantucci znajdzie się w Twoim notesie kuchennym!
Smacznego!
Wypróbuj przepis na inne pyszne włoskie ciasteczka: Baci di dama – “Pocałunki kobiety”.
