Panna cotta to jeden z najpopularniejszych włoskich deserów. Delikatny, lekki, odpowiednio słodki. To idealne zwieńczenie nawet bardzo obfitego obiadu. Najczęściej podawany z sosem malinowym. Dzisiaj poznacie jego zimową wersję – z musem gruszkowym oraz sosem cytrynowym. i jeszcze jednym, zaskakującym składnikiem…

Panna cotta z sosem malinowym to klasyk. Niektórym może się nawet wydawać, że ten deser nie występuje w innej postaci. To nieprawda! Chcę się podzielić z Wami przepisem na zimową wersję deseru panna cotta z dodatkiem kremowego serka Robiola oraz z musem gruszowym. Całość zwieńczy kwaskowo-słodki sos cytrynowy. Polecam to wyjątkowe połączenie!
Panna cotta z serkiem robiola
Składniki na 2 porcje:
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 gr serka Robiola (ser z obszaru Valtellina w północnych Włoszech zrobiony z 3 rodzajów mleka -owcze, kozie, krowie)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pół laski wanilii
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku (jeśli nie masz czasu na czekanie dodaj łyżeczkę więcej zastygnie do 2h).
Przygotowanie:
Doprowadzić śmietankę i cukier do wrzenia, nie gotuj.
Dodaj żelatynę, ser i ekstrakt waniliowy/ziarenka wanilii. Wymieszaj do pełnego rozprowadzenia żelatyny i sera.
Wlać do 2-3 szklanek mając pewność, że jest miejsce na górze, by później dołożyć mus z gruszki.

Mus gruszkowy
Składniki:
- 1 gruszka
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka miodu (najlepiej sprawdza się z kwiatów akacji)
Przygotowanie:
Gruszkę obierz ze skórki, nie wyrzucając jej!
Pokrój w ćwiartki włóż do odpowiedniej wielkości garnka, dodaj miód i sok z cytryny – gotuj do miękkości gruszek (ok 20 min.).
Gruszki odcedź i zblenduj na mus – odstaw do wystygnięcia.
Sos cytrynowy
- Skórka pozostała z gruszki
- Skórka z 1 cytryny
- Skórka z 1 pomarańczy
- 2 łyżki cukru
- 350 ml wody
3 rodzaje skórek (gruszka, pomarańcza, cytryna) włóż do garnka, wsyp cukier i zalej wodą.
Gotuj na małym ogniu do zredukowania wody na konsystencję sosu.
Panna cotte po zastygnięciu polej 3 łyżkami musu z gruszki oraz sosem z cytryny – możesz również udekorować listkiem mięty.
Autorem przepisu jest Karolina Lenart, która uczyła jego wykonania na warsztatach Bosko-Włosko w lutym 2017 r.
Zapraszamy do naszego sklepu internetowego!
