Peperonata – przepis na lato

Peperonata to bardzo smaczna, letnia przystawka, idealna jako dodatek do delikatnych mięs lub ryb. Papryka jest kochana na całym półwyspie apenińskim, a sposób przygotowania tego dania delikatnie różni się w zależności od regionu. Idealna jest do ciepłej bruschetty, doskonała również jako dodatek do makaronu!

Kuchnia włoska pełna smaku

Peperonata jest wspaniałym sposobem na wykorzystanie pachnących, dorodnych papryk, które pod koniec lata piętrzą się na wszelkich bazarkach i targach. Jeśli skusiły Cię tak skutecznie, że obecnie masz w spiżarce sporą ich ilość i nie wiesz co z nią zrobić – ten przepis jest dla Ciebie. Wystarczy kilka składników, trochę czasu i gotowe!

Składaniki

  • 1 kg papryki słodkiej: czerwona, zielona i żółta
  • 400 g cebuli czerwonej
  • 400 g passaty pomidorowej, np. tej
  • 40 g oliwy z oliwek extra vergine, np. tej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie

Zacznij od umycia i osuszenia papryk. Usuń pestki i białą błonę. Następnie pokrój paprykę w paski.
Obierz i pokrój cebule w piórka.

Wlej oliwę z oliwek do dużego rondla i zacznij podgrzewać. Następnie wrzuć obrane, ale całe ząbki czosnku. Dodaj cebulę. Duś warzywa na średnim ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Gdy warzywa zmiękną dodaj pokrojoną paprykę. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj i przykryj pokrywką.

Gotuj przez kolejne 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie papryka zmięknie. Usuń ząbki czosnku, wlej przecier pomidorowy, zamieszaj i gotuj z pokrywką przez kolejne 15 minut.

Peperonata jest gotowa! Możesz przechowywać ją przez 2-3 dni w lodówce. Mrożenie nie jest zalecane.

TIP: Nie tylko peperonata jest świetnym pomysłem na wykorzystanie dojrzałych, letnich warzyw. Wypróbuj także przepis na najsławniejszy gulasz warzywny z Sycylii – caponata alla siciliana. Poezja! Tylko nie pomiń żadnego składnika 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *