Ocet balsamiczny – na dobre zdrowie!

Naturalne właściwości i wartości odżywcze octu balsamicznego od wieków doceniane są we Włoszech, skąd pochodzi, ale nie tylko. Tylko kilka kropli wystarczy, by prosta potrawa zyskała wyjątkowy smak. Liczy się tylko prawdziwy, wytwarzany zgodnie z tradycją, produkt. Każdy, kto spróbował dobrego octu, nigdy nie sięgnie po przemysłowy substytut

Ocet balsamiczny na zdrowie!

Ocet balsamiczny był niegdyś skutecznym sposobem na przezwyciężenie różnych dolegliwości i chorób. Wykorzystywano go w przemyśle farmaceutycznym – stanowił min. składnik maści odkażających. Poza tym, hamował rozwój pleśni i drożdżaków, które atakowały ludzki organizm w postaci infekcji i chorób skóry. Ocet balsamiczny pomagał także zdrowej skórze poprawić swój wygląd i kondycję. Czy to jego jedyne właściwości? Oczywiście nie – to tylko początek listy jego możliwości!

Skąd bierze się jego medyczna “supermoc”?

Badania wykazały, że w składzie octu balsamicznego znajduje się wiele polifenoli, które mają silne działanie przeciwutleniające i niwelujące aktywność wolnych rodników. Co więcej, regularne spożywanie nawet niedużych ilości octu, zmniejsza stres metaboliczny i spowalnia procesy starzenia się organizmu.

Jesteście ciekawi jak przedstawia się tabela wartości odżywczych prawdziwego octu balsamicznego z Modeny?

Ocet balsamiczny z Modeny – wartość odżywcza w 100 ml/łyżce stołowej (15 ml)
Wartość energetyczna – 100/15 kcal
Białko ogółem – 0 g
Tłuszcz – 0 g 
Węglowodany – 20/3 g (w tym cukry proste 20/3 g)

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Wynikiem czasochłonnego procesu dojrzewania, jest uzyskanie idealnego octu balsamicznego, który charakteryzuje się następującą zawartością:
– 20–70% niesfermentowanych cukrów,
– do 12% glicerolu odpowiadającego za gęstą konsystencję TBV,
– 8% kwasu octowego,
– 4% kwasu winowego, jabłkowego i innych nielotnych kwasów,
– 1% etanolu.

Ocet balsamiczny - fot. www.balsamicocavalli.it
Ocet balsamiczny
fot. www.balsamicocavalli.it

Na lepsze trawienie

W przeszłości, ocet balsamiczny stosowano jako środek na dolegliwości żołądkowe, a także… jako odtrutka w trakcie epidemii dżumy. Obecnie możemy przypisać mu dziesiątki zdrowotnych właściwości, chociaż wiele z nich nie zostało dotąd potwierdzonych naukowo. Mądrość ludowa ma jednak swoje argumenty, poparte licznymi przykładami poprawy zdrowia.

Ocet balsamiczny z pewnością wspomoże nasze trawienie. Właśnie w okolicach Modeny, pije się go w małej ilości przed i po posiłku, co poprawia trawienie. To sposób dobry jednak dla osób, które nie cierpią z powodu wrażliwego żołądka. Pozostałym, radzimy się wstrzymać, ponieważ może on podrażnić śluzówkę.

Ocet balsamiczny z gruszkami.

Właściwości przeciwbakteryjne

Za działanie bakteriobójcze odpowiedzialny jest, zawarty w occie balsamicznym, kwas octowy, który ma potwierdzone działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Ocet balsamiczny był także zwykle stosowany do czyszczenia powierzchni i ich odkażania, leczenia grzybicy paznokci, wszy, brodawek i infekcji ucha.

Reguluje poziom cholesterolu

Japońscy naukowcy dowiedli, że zawarte w occie balsamicznym polifenole obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów. Ponadto hamują utlenianie cholesterolu LDL, co zmniejsza ryzyko miażdżycy.

Obniża ciśnienie krwi

Z kolei badacze z Arizony zbadali i dowiedli, że skoro ocet balsamiczny zapobiega miażdżycy naczyń, to także może pomóc w unormowaniu poziomu ciśnienia krwi. Regularne spożycie octu balsamicznego zmniejsza skurczowe ciśnienie krwi nawet o 20 mmHg. Badania przeprowadzono na szczurach, nie ma więc 100% pewności, czy podobny efekt istnieje w przypadku ludzi. Ale wiara ponoć czyni cuda…

Reguluje poziom cukru we krwi

Ocet balsamiczny zmniejsza również stężenie glukozy we krwi i zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Wielu lekarzy i dietetyków zaleca jego regularne spożywanie osobom ze stanem przedcukrzycowym, cukrzycą, insulinoopornością i z wszelkimi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. To właśnie działanie hipoglikemiczne octu należy do jego najlepiej udokumentowanych właściwości. Odpowiada za to kwas octowy. Warto wiedzieć, że nie tylko ocet balsamiczny, ale każdy rodzaj octu oraz żywność nim konserwowana, wpływa pozytywnie na regulację gospodarki węglowodanowej, co potwierdzono w wielu badaniach.

Ocet balsamiczny na odchudzanie

Ocet balsamiczny skutecznie zwiększa tempo przemiany materii. Dzięki niemu wydziela się więcej soków żołądkowych, co wspomaga i reguluje trawienie. Znane są również właściwości octu wspomagające rozkładanie tłuszczu i działanie pektyn oraz fitozwiązków wpływających na różne procesy zachodzące w organizmie oraz właściwości detoksykujące. Trzeba jednak pamiętać, że nie można przyjmować octu balsamicznego bez ograniczeń, bo można sobie podrażnić śluzówkę żołądka i doprowadzić do powstania wrzodów.

Zastosowanie w kosmetyce

Ocet balsamiczny także w kosmetyce znajduje świetne zastosowanie. W połączeniu z oliwą z oliwek sprawdzi się jako maseczka o działaniu oczyszczająco-natłuszczającym. Mikstura nałożona na twarz oczyści pory z bakterii i zanieczyszczeń, a skóra pozostanie gładka, z mniejszą skłonnością do powstawania zaskórników i pryszczy. Dodatek dobrej jakości oliwy z oliwek pomoże także delikatne natłuścić skórę i zapobiegnie jej wysuszaniu. Ocet poprawia też kondycję włosów, zmniejszając ich wypadanie.

Sprawdź jak powstaje ocet balsamiczny – opisaliśmy to w tym artykule oraz jak wykorzystywać go w kuchni (20 sposobów!)

Octy balsamiczny z rodzinnej wytwórni Cavalli dostępne są w naszym sklepie internetowym.

Ocet balsamiczny Cavalli


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *