20 sposobów na wykorzystanie octu balsamicznego

Ocet balsamiczny to produkt, wbrew pozorom, niezwykle wszechstronny i uniwersalny. Mimo to, nadal najczęściej stosowany jest po prostu do sałatek i warzyw. A możliwości jest tak wiele! Oto 20 sposób na jego wykorzystanie.

Ocet balsamiczny to superprodukt kuchni włoskiej. Bez niego trudno byłoby się obyć m.in. rodowitym Włochom, którzy chętnie polewają nim np, truskawki i owoce leśne, ale także sery, warzywa i mięsa. Sprawdź, jak się go wytwarza.

20 pomysłów na wykorzystanie octu balsamicznego w kuchni, to lista która mam nadzieję, że zainspiruje Cię do kulinarnych eksperymentów. Ciekawa jestem ilu z nich jeszcze nigdy nie spróbowałeś! A jeśli znasz jakieś świetne połączenia, o których tu nie opisałąm, to śmiało pisz w komentarzu.

  1. Dojrzałe gruszki – pokrojone w cienkie plastry, skropione octem balsamicznym (im dojrzalszy ocet tym lepiej w tym wypadku),
  2. Truskawki – pokrojone w cienkie plasterki, polane octem balsamicznym lub redukcją balsamiczną (czyli octem balsamicznym zredukowanym z syropem klonowym). Całość posypana siekanymi pistacjami (w tej roli dobrze sprawdzi się też melon, dojrzała brzoskwinia i owoce jagodowe),
  3. Deska serów,
  4. Deska wędlin – dwa klasyki – ser i wędliny! Nigdy się na nim nie zawiedziesz.
  5. Sałatka Caprese – dojrzałe pomidory, dobra mozzarella, oliwa z oliwek i kropka nad i – ocet balsamiczny
  6. Polędwica wołowa w sosie balsamicznym – ocet klasycznie idzie w parze z różnego rodzaju mięsami. Wydobywa ich smak, podkreśla i nadaje charakteru. Ponad to, powoduje, że mięso staje się kruche i rozpływa się w ustach,
  7. Grillowany kurczak z sosem balsamicznym,
  8. Owoce morza i ryby,
  9. Lody waniliowe z sosem balsamicznym – niesamowite połączenie. Nie bój się łączyć octu balsamicznego z deserami! 
  10. Sernik z octem balsamicznym – polej octem kiedyś np. sernik, najlepiej taki bez żadnych dodatków.
  11. Pieczone buraczki z octem balsamicznym – a do tego np. pokruszony ser kozi, pecorino, parmezan…
  12. Grillowane figi, które pyszne są same w sobie, ale z dodatkiem octu tworzą duet idealny,
  13. Marynata do grillowanych i pieczonych mięs – zamarynuj mięso z dodatkiem oliwy, czosnku i ziół. Siła tkwi w prostocie.
  14. Wątróbka drobiowa – np. z masłem i parmezanem – skropiona balsamico, to coś więcej niż wątróbka.
  15. Zupy krem (np. dyniowa) – zawiesiste zupy idealnie nadają się, by skropić je krótko przed podaniem, gęstym octem balsamicznym.
  16. Risotto – kremowe risotta, również są świetnie jeśli doprawisz na sam koniec octem balsamicznym,
  17. Dodatek do majonezu – to nieczęste połączenie, ale spróbuj kiedyś tak wykorzystać swój ocet,
  18. Jajecznica z wątróbką, parmezanem i octem balsamicznym – przepis znajdziesz niedługo na naszym blogu (pochodzi ze strony producenta octów balsamicznych Cavalli)
  19. Peperonata – ocet świetnie podkreśla smak pieczonych papryk,
  20. Dodatek do karmelizowanej cebuli – to pomysł Francuzów, którzy pod koniec smażenia, dodają odrobinę gęstego octu balsamicznego

Do czegokolwiek nie użyjecie octu balsamicznego, zwracajcie uwagę na jego skład. Tylko dobry ocet poprawi smak Waszego dania, a nie zniszczy go silnym, octowym posmakiem. 

Bądźcie czujni, gdy w składzie znajdziecie karmel, cukier pod każdą postacią, ocet winny, gumę guar lub konserwanty. Lista składników powinna zawierać tylko jedną pozycję: gotowany moszcz winogron.

Tutaj szukaj tradycyjnych octów balsamicznych, z manufaktury z 300-letnią tradycją wytwarzania tego wyjątkowego produktu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *