BLOG

Najbliższe warsztaty kulinarne Bosko-Włosko

Jak najlepiej poznać kuchnię włoską? Oczywiście na naszych warsztatach kulinarnych, które prowadzą szefowie kuchni, smakosze, miłośnicy włoskiego gotowania! Sprawdź nasze aktualne warsztaty! Dowiedz się więcej! Napisz lub zadzwoń: warsztaty@bosko-wlosko.pl, tel. …

Ocet balsamiczny – na dobre zdrowie!

Naturalne właściwości i wartości odżywcze octu balsamicznego od wieków doceniane są we Włoszech, skąd pochodzi, ale nie tylko. Tylko kilka kropli wystarczy, by prosta potrawa zyskała wyjątkowy smak. Liczy się …

Wiosna w gaju oliwnym Tenute Fierro

Na jakość rzemieślniczej oliwy z oliwek, takiej jak np. Tenute Fierro, włoski rolnik pracuje przez większą część w roku. Chociaż do zbiorów jeszcze daleko, to właśnie wiosną wykonuje się zabiegi, …

Oliwa z oliwek Tenute Fierro – oliwa z gór!

Historia rolnictwa od wieków polegała na poszukiwaniu innowacji w tradycyjnych metodach wytwarzania, uprawy lub hodowli. Odwieczne pytanie to, jak najlepiej wykorzystać zmiany gospodarcze i klimatyczne, by zachować zdrowy balans między …

fot. www.bocusedoreuropeoff2018.it

Baci di dama – słodkie pocałunki

Dzisiaj przepis na słodkie „pocałunki”! Baci di dama, czyli „pocałunki kobiety”, to nieduże ciasteczka, które oczywiście swoim wyglądem mają przypominać usta pełne słodyczy… koniecznie wypróbujcie przepis z naszych walentynkowych warsztatów! …

Grano dei morti

Grano dei Morti – ziarno umarłych

Grano dei morti, czyli „ziarno umarłych”, to deser, który jest specjalnością prowincji Foggia, leżącej w regionie Apulia. Jest szczególnie związany z dniem 2 listopada i zgodnie z tradycją ma upamiętniać …

Pasticciotto leccese

Pasticciotto leccese – przepis na ciasto z Lecce

Pasticciotto leccese to typowy deser z obszaru prowincji Lecce w regionie Apulia. narodził się w miejscowości Galatina. Jest wizytówką lokalnej produkcji deserów! Poznajcie oryginalny przepis babci Marinelli, którego uczyliśmy na …