BLOG

Oliwa z oliwek Tenute Fierro – oliwa z gór!

Historia rolnictwa od wieków polegała na poszukiwaniu innowacji w tradycyjnych metodach wytwarzania, uprawy lub hodowli. Odwieczne pytanie to, jak najlepiej wykorzystać zmiany gospodarcze i klimatyczne, by zachować zdrowy balans między …

fot. www.bocusedoreuropeoff2018.it

Baci di dama – słodkie pocałunki

Dzisiaj przepis na słodkie „pocałunki”! Baci di dama, czyli „pocałunki kobiety”, to nieduże ciasteczka, które oczywiście swoim wyglądem mają przypominać usta pełne słodyczy… koniecznie wypróbujcie przepis z naszych walentynkowych warsztatów! …

Grano dei morti

Grano dei Morti – ziarno umarłych

Grano dei morti, czyli „ziarno umarłych”, to deser, który jest specjalnością prowincji Foggia, leżącej w regionie Apulia. Jest szczególnie związany z dniem 2 listopada i zgodnie z tradycją ma upamiętniać …

Pasticciotto leccese

Pasticciotto leccese – przepis na ciasto z Lecce

Pasticciotto leccese to typowy deser z obszaru prowincji Lecce w regionie Apulia. narodził się w miejscowości Galatina. Jest wizytówką lokalnej produkcji deserów! Poznajcie oryginalny przepis babci Marinelli, którego uczyliśmy na …

Risotto z gorgonzolą i szczypiorkiem

Risotto ze szczypiorkiem i gorgonzolą

Risotto to jedno z tych włoskich dań, które w większości bardzo lubimy jeść, ale stosunkowo często unikamy ich samodzielnego przygotowania. Przekonanie, że to trudne danie, które powinno się jadać tylko …

Semifreddo pomarańczowe z bezą włoską (prostekolory.com)

Semifreddo z pomarańczą i bezą włoską

Semifreddo z pomarańczą i bezą włoską to deser, który świetnie sprawdzi się jako słodkie lecz lekkie zakończenie letnich kolacji. Semifreddo – czyli dosłownie: „na wpół zmrożony”. Delikatny, przyjemnie orzeźwiający, a …