Do włoskiego makaronu przylgnęła łatka wroga szczupłej sylwetki – niezdrowego i tuczącego produktu. Tymczasem sam makaron sobie na to zupełnie nie zasłużył – na tą opinię zapracowaliśmy wyłącznie my – nie do końca wprawni kucharze…
W kuchni włoskiej makaron i dania z makaronu znane są jako “primi piatti”, czyli “pierwsze dania”. W tej grupie występują również dania z risotto, gnocchi, polentą. Są podstawową pozycją w menu każdego Włocha. I wydawałoby się, że to zwyczaj daleki od dietetycznych zasad, jednak Włosi, według badań sporządzonych przez związek rolników Coldiretti, który przeanalizował dane urzędów statystycznych z Włoch i innych państw, są najszczuplejszym narodem Europy! Na marginesie: w tym samym badaniu najsłabiej wypadli Brytyjczycy…. Wiemy już z czyich nawyków żywieniowych nie powinniśmy na pewno brać przykładu?
Wracając do makaronu… Często powtarzanym, w kontekście kuchni włoskie,j wyrażeniem jest “al dente” (“na ząb”, synonim słowa “niedogotowany”). Słowo-klucz, które wpływa na smak, jakość i… indeks glikemiczny. Makaron ugotowany al dente jest dużo zdrowszy od rozgotowanych klusek, ponieważ ma niższy indeks glikemiczny (IG). To sprawia, że po zjedzeniu dania wyrzut insuliny do krwiobiegu jest niższy, a my nie stajemy się tak szybko znowu głodni. Indeks IG znacząco różni się w przypadku makaronu al dente i rozgotowanego. Jest to odpowiednio 34 i 58. Różnica staje się jeszcze większa, gdy porównamy w tym zestawieniu IG makaronu z mąki pszennej zwykłej (miękkiej). Wynosi on aż ok 70 IG!
Stanowczo warto zaopatrzyć się dobry włoski makaron z pszenicy durum lub zrobić go sobie samemu z włoskiej mąki grano duro!
Sztuka gotowania makaronu
Jak przygotować makaron al dente? Przede wszystkim trzeba go cały czas pilnować i próbować – wystarczy, że przez kilka minut zajmiemy się czymś innym, a makaron w tym czasie rozgotuje się. Trzeba pamiętać, że czas gotowania orientacyjnie zawsze powinien być 2-3 minuty krótszy niż na opakowaniu. Musimy wziąć poprawkę na to, że gorący makaron jeszcze dojdzie w również gorącym sosie.
Odpowiednia ilość wody potrzebna do gotowania makaronu to 1 litr na 100 g produktu. Ugotowane penne, spaghetti czy fusilli powinny stawiać lekki opór zębom i nie mogą się rozpadać! Gdy gotowy makaron przełamiemy, powinniśmy zobaczyć w środku białawy punkt.
Pszenica durum
W Polsce najczęściej przygotowuje się makaron z pszenicy miękkiej (grano tenero). Jednak zdrowszy i mniej kaloryczny jest właśnie makaron ukochany przez Włochów, czyli taki, który wytwarza się z pszenicy twardej (wł. semola di grano duro). Mąka z pszenicy durum zawiera więcej fosforu, potasu, żelaza, miedzi, manganu, cynku, a także witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6) oraz kwasu foliowego niż mąka z pszenicy miękkiej. Durum zawiera także luteinę, która chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i wspomaga wzrok.
Czy włoska pasta tak naprawdę tuczy, czy nie, jest kwestą sporną. Wszystko zależy od naszego podejścia: jeśli makaron będzie pływał w tłustym sosie, pełnym tłustego mięsa, a w dodatku będziemy jeść go codziennie – to tak, na pewno zagra na niekorzyść naszej sylwetki. Natomiast jeśli będzie jedzony w mniejszych porcjach, niekoniecznie każdego dnia i z dodatkiem dużej ilości świeżych warzyw i chudego, dobrej jakości mięsa, myślę, że można go jeść bez wyrzutów sumienia. Pamiętajmy, że sam makaron to nie tylko produkt węglowodanowy, ale także – gdy wytwarzany jest z wartościowej mąki – źródło witamin, minerałów i innych cennych substancji.
Włoskie makarony z najlepszej jakości pszenicy durum dostępne są na naszym sklepie on-line.