Pizza – kochamy ją wszyscy, prawda? Z okazji Dnia Dziecka, podczas specjalnych warsztatów kulinarnych, w kuchni poszaleć mógł każdy: dzieci i dorośli! Radosne łączenie smaków – taka właśnie jest kuchnia włoska. Szczególnie radośnie robi się, gdy myślimy o pizzy – daniu ponad podziałami, wiekiem, a nawet preferencjami smakowymi. W tym przypadku każdy znajdzie coś dla siebie. A jeśli nie, to jest to troszkę podejrzane… 😉
We wtorek 31 maja zorganizowaliśmy, wspólnie z krakowską restauracją Ti Amo Ti, wyjątkowe warsztaty kulinarne z wypiekania pizzy neapolitańskiej. Poprowadził je utalentowany, młody pizzaiolo Roberto Scarpino, którego umiejętności potwierdza certyfikat włoskiego stowarzyszenia Assocazione Pizzaiuoli Napoletani. Możliwość podpatrywania pracy prawdziwego pizzaiolo z Neapolu, tu w Polsce, w Katowicach, to nadal duża rzadkość. Ta ciekawostka przełożyła się na ogromne zainteresowanie spotkaniem. Tym większa to radość i satysfakcja, ponieważ popularyzowanie prawdziwej włoskiej kultury, właśnie poprzez sztukę kulinarną, jest najważniejszym celem działalności Bosko-Włosko!
Warsztaty zorganizowaliśmy w studiu kulinarnym Pole do Popisu w Katowicach, dysponującym wygodną i dobrze wyposażoną kuchnią. W Polu do Popisu po raz pierwszy gościliśmy już wcześniej, z warsztatami “Obalamy mity kuchni włoskiej”, prowadzonymi przez Cesare Candido.
Warsztaty dobrej zabawy
Z okazji Dnia Dziecka, po raz pierwszy (i nie ostatni!), zaprosiliśmy do warsztatowej zabawy, także najmłodszych. Wprowadziło to jeszcze więcej uśmiechu, zabawy i radości ze wspólnego gotowania! Na pewno będziemy wracać do tego pomysłu.
Poza wspólnym gotowaniem i degustacją, spotkanie miało przyczynić się do popularyzowania fenomenu oryginalnej pizzy neapolitańskiej, ukazywać wyjątkowość tego, wpisanego na listę dziedzictwa kulturowego UNSECO, specjału oraz różnic pomiędzy nim a wieloma powszechnymi próbami jego naśladowania.
Przygotowywaliśmy cztery rodzaje pizzy: klasyczna Margherita, Mimosa, Italia oraz smażona Montanara. Przepis na ciasto, który ćwiczyliśmy na warsztatach, dotyczył pizzy neapolitańskiej wypiekanej w warunkach domowych, a nie restauracyjnych. Sztuka polegała na dostosowaniu czasu wyrastania ciasta, wyborze odpowiedniej mąki i ustawieniu właściwego czasu pieczenia w standardowych piekarnikach domowych, które nie osiągają wysokiej temperatury 485 st. C, lecz około 220-250 st. C. Modyfikacje te pozwalają cieszyć się wspaniałą pizzą w swoim domu!
Przyjemny czas, pełny spontanicznej atmosfery, włoskiej muzyki, a także zimnego prosecco (dla dorosłych) i lemoniady (dla dzieci), oraz w końcu – udanych wypieków, na które czekaliśmy z wielką ciekawością, trwał do późnego wieczora. Zbyt krótko! Mamy nadzieję spotykać się w podobnym gronie jeszcze podczas kolejnych warsztatów i wieczorów z włoską kulturą, którą my Polacy, tak kochamy!
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za wspaniałą zabawę i zaangażowanie.
Do zobaczenia! Saluti!
Zapraszamy także na zakupy do naszego sklepu internetowego.