Oliwa z oliwek – kropla nad “i” włoskich dań

Na oliwie nie powinno się oszczędzać. To jeden z tych produktów, którego cena najczęściej odzwierciedla jego jakość (o ile mamy do czynienia z uczciwym sprzedawcą). na co zwrócić uwagę podczas wybierania włoskiej oliwy z oliwek, czym się kierować i gdzie (nie)kupować? Oliwa z oliwek to skarb włoskiej kuchni – przeczytaj zanim kupisz kolejną butelkę!

Oliwa z oliwek. fot.: www.medicalnewstoday.com
Oliwa z oliwek. fot.: www.medicalnewstoday.com

Oliwa z oliwek jest dla Włochów tak ważna jak dla Polaków dobry chleb. Najczęściej, jeśli nie jesteśmy do tego zmuszeni, unikamy mrożonego pieczywa z marketu, chociaż kusi chrupiącą skórką i zapachem. Nie kupujemy bladego wiejskiego chleba w plastikowym worku, o terminie przydatności do spożycia min. 3 miesiące. Dobry chleb to dla nas synonim ważnego i zdrowego pożywienia. Każdy z nas ma na pewno swoją ulubioną, zaufaną piekarnię lub wspomnienie wypieków mamy lub babci.

We Włoszech jest podobnie – dobra oliwa z oliwek, tylko ze sprawdzonego źródła i z pierwszego tłoczenia, zawsze stoi na stole i jest stosowana prawie do wszystkiego. Dla Włochów to produkt codziennego użytku, jeden z filarów kuchni i diety. Włosi wiedzą jak wybierać najlepszą oliwą, a co o tym wiemy my? Jakie są nasze polskie realia?

Z dużych koncernów czy od lokalnych producentów?

Olive-Oil-Olives-4Kuchnia włoska słynie ze wspaniałej oliwy. To nieocenione źródło zdrowia i smaku. Najlepsza oliwa z oliwek jest ta z pierwszego tłoczenia. Musi pochodzić od sprawdzonego dostawcy i posiadać określone parametry – inaczej jest tylko zwykłym tłuszczem roślinnym. Nikogo może nie zabije, ale nie przyniesie też wielu korzyści, za które tak ja kochamy!

Producenci „marketowych” oliw często podają na opakowaniu, że oliwki z których są tłoczone pochodzą „z krajów Unii Europejskiej”. Dla nas to komunikat, że oliwa z oliwek jest niewiadomego pochodzenia i prawdopodobnie także wątpliwej jakości. Etykieta najczęściej też nie informuje o dacie rozlewania do butelek, podając jedynie datę przydatności do spożycia. Oliwa z oliwek zatrzymuje swoje wyjątkowe właściwości do ok. 2 lat więc informacja ta ma kluczowe znaczenie.

Podczas zbiorów, oliwki trzeba jak najszybciej przetworzyć – inaczej psują się i tracą swoje najcenniejsze właściwości. Wskaźnikiem, który określa jakość oliwy jest kwasowość. Przyjmuje się, że oliwy, których stopień kwasowości nie przekracza 0,3% traktowane są jako te wyższej jakości. Miano „extravergine” stosuje się tylko wtedy, gdy kwasowość nie przekracza 0,8%.

Aby oliwa zachowała swoje cenne substancje, musi być przechowywania w butelkach z ciemnego szkła. Większe pojemności często są rozlewane do metalowych pojemników. Oliwa może być przechowywana w lodówce, ale wystarczy jej miejsce w kuchennej szafce, z dala od promieni słonecznych.

Oliwa z oliwek Tenute Fierro
Oliwa z oliwek Tenute Fierro

Oliwy dużych koncernów wytarzane na masową skalę są „anonimowe” i zatracają swoją wspaniałą moc! Warto dotrzeć do lokalnych producentów, posiadających własne gaje oliwne i kontrolowany proces produkcji. Takie rodzinne gospodarstwa udało nam się znaleźć min. w regionie Molise i Toskanii, skąd sprowadzamy doskonałej jakości oliwy o kwasowości 0,01-0,23%, aromatyzowane i naturalne. – Stamtąd sprowadzamy również inne tradycyjne produkty kuchni włoskiej. Mimo, że ich cena nie jest konkurencyjna w stosunku do produktów dużych koncernów, to ich smak podbił już serce i podniebienie niejednego smakosza kuchni włoskiej.

One thought on “Oliwa z oliwek – kropla nad “i” włoskich dań

  1. Pingback: Co i jak jedzą Włosi? - Bosko-Włosko

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *