Na hasło “wątróbka” odzywa się tyle samo zwolenników, co jej przeciwników. Wygląda na to, że nikt nie przechodzi wobec niej obojętnie, lecz reakcje są najczęściej skrajne – od zachwytu, po odrazę. Zapraszam dziś wszystkich smakoszy wątróbki do sprawdzenia dwóch przepisów, w których stworzy ona świetny duet z… octem balsamicznym!
Z niektórymi produktami już tak jest – albo się je kocha, albo nienawidzi. I nie ma nic pomiędzy 😉 Ja dziś namawiam nie tylko do polubienia wątróbki, ale też do połączenia jej z niezwykłym składnikiem – octem balsamicznym. To co? Spróbujesz któregoś przepisu?
Jajecznica z wątróbką
Składniki:
- 8 jajek,
- 200 g wątróbki drobiowej,
- masło,
- sól,
- 1 łyżka octu balsamicznego Nando Cavalli.
Przygotowanie:
Wątróbkę umyj, oczyść i wysusz. Zacznij przygotowanie od pocięcia jej na kawałki i podduszenia na maśle. Następnie wyłącz palnik pod patelnią, dodaj łyżkę octu balsamicznego i wymieszaj. Przykryj wątróbkę pokrywką. Rozbij jajka do miski i dodaj szczyptę soli. Delikatnie ubij jajka. Przelej na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię i smaż, aż jajecznica się zetnie.
Przełóż na talerz a na wierzch połóż przygotowaną wątróbkę.
Sałatka z wątróbką
Składniki:
- 400 g wątróbki z kurczaka,
- 6 łyżek masła,
- ½ szklanki (100 g) liści szpinaku,
- ½ szklanki (100 g) sera Parmigiano-Reggiano,
- 1 łyżka octu balsamicznego Nando Cavalli.
Przygotowanie:
Oczyść wątróbki i duś na maśle, na małym ogniu. Pilnuj, by nie trwało to zbyt długo i wątróbka zachowała różowy kolor. Przełóż do osobnego naczynia i polej masłem, w którym dusiła się wątróbka, następnie ostudź.
Na talerz wyłóż oczyszczone liście szpinaku i ułóż na nich kawałki wątróbki, dodaj cienko pokrojony Parmenzan. Całość polej octem balsamicznym.
Podane propozycje pochodzą ze strony producenta octu balsamicznego Cavalli: balsamicocavalli.it