Tydzień kulinarny w Toskanii 2017 – wyjątkowe warsztaty kuchni włoskiej

“Spokojne, wiejskie życie” w Toskanii. Kto nie marzy, by odpocząć tak chociaż przez jeden tydzień, osiem leniwych dni, prawie 200 niespiesznych godzin…? Kto nie ma ochoty dać nura w świat sztuki, kulinarnego oczarowania i spokoju, z dala od swoich codziennych spraw? Przygotowaliśmy wyjątkową propozycję spędzienia kulinarnego tygodnia w Toskanii, już w najbliższym sezonie 2017 roku!

Villa Fiori
Villa Fiori

Miejsce – Toskania, Lukka

Tydzień kulinarny w Toskanii z Bosko-Włosko to propozycja wyjątkowych warsztatów z kuchni włoskiej, rozbudowanych o pobyt w malowniczej Villi Fiori, usytuowanej w samym sercu regionu, niedaleko miasta Lukka.

Villa Fiori

Villa Fiori
Villa Fiori

Villa Fiori to wymarzony dom do wakacyjnego pobytu we Włoszech, w regionie Toskania. Jest własnością projektanta mody i właściciela firmy zajmującego się branżą fashion. Ponieważ właściciele kochają się bawić i spędzać czas razem, dom został pięknie rozplanowany z myślą o wspólnym biesiadowaniu, gotowaniu i odpoczynku. Był to ich dom rodzinny przez 9 szczęśliwych lat. Obecnie o dom dbają i zarządzają Karolina i Dawid Lenart, którzy przyjmują już od wielu lat gości min. ze Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii.

Dom z własnym basenem i uroczym ogrodem położony jest na pięknym wzgórzu zwanym Cappella, zaledwie 8 km na północny-zachód od miasta Lukka, z którego rozciąga się wspaniały widok na dolinę, gaje oliwne, gospodarstwa rolne i winnice. W bliskiej okolicy znajduje się właśnie Lukka (15 minut), Garfagnana (30 minut), Piza (45 minut), Florencja (75 minut), Cinque Terre (90 minut) i wiele, wiele więcej atrakcji.

Sama willa jest utrzymana w tradycyjnym, toskańskim stylu. Poza basenem i ogrodem, posiada wysokie pomieszczenie z kominkiem i dużym stołem do biesiadowania, taras do wypoczynku i wiele innych, uroczych zakątków.

Prowadzenie i opieka

Cały pobyt przeprowadzany będzie w języku polskim. Na miejscu zaopiekują się Państwem Karolina i Dawid Lenart, którzy we Włoszech mieszkają już od wielu lat, a samą willę i okolicę znają jak własną kieszeń. Toskania nie ma przed nimi tajemnic!

Toskania, Villa Fiori
Toskania, Villa Fiori

Karolina Lenart jest szefową kuchni i będzie dla Państwa także gotowała posiłki oraz prowadziła warsztaty kulinarne. Karolina specjalizuje się w kuchni śródziemnomorskiej i toskańskiej. Zdobywała doświadczenie u najlepszych szefów kuchni z Włoch, USA, Kanady i Australii. Warsztaty odbędą się w pięknej Villi Fiori, położonej wśród zielonych wzgórz miasta Lukka. Gotować będziemy w dwóch komfortowych kuchniach. Jedna z nich, Al fresco ma widok na panoramę miasta.

Czas i koszt

Termin pierwszego wyjazdu na tydzień kulinarny to 1-8 września 2017 r. Wyjazd dochodzi do skutku, gdy zbierze się min. 10 os. (maksymalnie 14 osób  – zakładamy bardzo kameralne grono uczestników). Zapisy zbierane są do końca lipca 2017 r.

Koszt wyjazdu to 1 250 EUR brutto.

Cena zawiera

  • transfer z i na lotnisko w Pizie, Toskania,
  • zakwaterowanie w Villi Fiori, pokoje 2-osobowe z łazienkami, standard “rustic house”
  • późna kolacja powitalna z lampką prosecco,
  • 7 śniadań kontynentalnych w formie bufetu, przygotowanych przez szafową kuchni Karolinę
  • 3  obiady, w tym jednen w winnicy Colle Verde,
  • 6 kolacji w Villi Fiori w tym wieczór z pizzą,
  • 4 lekcje gotowania z szefową kuchni Karoliną (uczestnicy otrzymają wydruki ze wszystkimi przepisami z kursu),
  • degustacja wina w winnicy Fabrica San Martino z Giuseppe – Pieve Santo Stefano,
  • degustacja wina i obiad w winnicy Colle Verde -Terre di Matraia,
  • zwiedzanie miasta Lukka z naszym przewodnikiem Dawidem,
  • opieka  rezydenta.

Cena NIE będzie zawierała

  • przelotu samolotem lub przejazdu samochodem/autokarem (transport na miejsce we własnym zakresie; orientacyjny koszt przelotu z Krakowa do Pizy to koszt ok 300-800 zł),
  • ubezpieczenia podróżnego,
  • obiadu podczas zwiedzania miasta Lukka.

    Ogród Villi Fiori
    Ogród Villi Fiori

Program ramowy

1 dzień – poniedziałek

  • transfer z lotniska w Pizie do Villi Fiori
  • zakwaterowanie w pokojach
  • późna kolacja w formie szwedzkiego stołu z lokalnym winem

2 dzień – wtorek

  • 9:00 śniadanie
  • czas na aklimatyzację, relaks i poznanie miejsca pobytu
  • 14:00 lunch w formie bufetu przygotowane przez Szefową Karolinę
  • 19:00 festiwal pizzy z Edoardo, z prawdziwego kamiennego pieca opalanego drewnem oliwkowym wraz z lokalnym winem

3 dzień – środa

  • 9:00 śniadanie
  • 11:00 pierwsza lekcja gotowania (pasta, gnocchi, sosy)
  • 19:00 lekka kolacja w formie bufetu wraz z lokalnym winem

4 dzień – czwartek

  • 8:30 śniadanie
  • 9:30 wycieczka do miasta Lukka wraz z przewodnikiem, czas wolny od 11:30 do 15:30 (obiad we własnym zakresie), następnie odbiór z miasta
  • po zwiedzeniu miasta – wizyta w winnicy Giuseppe, degustacja wina
  • 19:30 trzydaniowa kolacja przygotowana przez Szefową Karolinę, wraz z lokalnym winem
Toskania, panorama
Toskania, panorama

5 dzień – piątek

  • 9:00 śniadanie
  • 11:00 druga lekcja gotowania (dania główne i dodatki do dań)
  • 19:00 kolacja w formie bufetu z lokalnym winem

6 dzień – sobota

  • 9:00 śniadanie
  • 11:00 wyjazdowy obiad z degustacją wina, powrót ok. 15:00
  • czas wolny na relaks np. nad basenem
  • trzecia lekcja gotowania (typowe przystawki z Lukki)
  • 19:00 trzydaniowa kolacja przygotowana przez Szefową Karolinę, wraz z lokalnym winem

7 dzień – niedziela

  • 9:00 śniadanie
  • 11:00 czwarta lekcja gotowania (desery, które będą serwowane na kolację)
  • 19:00 kolacja w formie bufetu z lokalnym winem oraz czterema deserami przygotowanymi przez studentów

8 dzień – poniedziałek

  • 9:00 śniadanie
  • 12:30 finałowy obiad przygotowany przez szefa kuchni, pożegnalna lampka prosecco
  • 15:00 zakończenie tygodnia kulinarnego i odjazd

A teraz mała namiastka. Uruchom wyobraźnię…

Basen Villi Fiori
Basen Villi Fiori
Villa Fiori, basen z leżakami
Villa Fiori, basen z leżakami

… i oczami wyobraźni zobacz siebie budzącego się w Villi Fiori w przepięknej Toskanii. Na śniadanie pijesz filiżankę cappuccino z kawy wypalanej w lokalnej palarni i delektujesz się świeżo upieczoną bułeczką domowej roboty z dżemem figowym. Po śniadaniu niespiesznie udajesz się na słoneczny  taras. Przed Tobą widok na łagodne wzgórza. Toskania w pełnej okazałości… Potem stajesz w białym fartuchu wokół starego stołu i zanurzasz dłonie w cieście na makaron pod czujnym okiem Szefowej kuchni. Degustujesz, głęboko oddychasz, chłoniesz spokój i harmonię tego wspaniałego miejsca… A wszystko to w otoczeniu natury, ciszy i czystego piękna. Prócz nauki gotowania, program przewiduje degustacje wina w lokalnych winnicach oraz zwiedzanie miasta Lukka. Nie zabraknie również czasu na relaks, odpoczynek na tarasie lub w ogrodzie czy kąpiel w basenie.
Brzmi niewiarygodnie? Być może tak. 
Aby się przekonać, że to nie sen i bajka, wyrusz z nami w kulinarną podróż!

Kuchnia Villi Fiori
Kuchnia Villi Fiori

Dodatkowych informacji udzielamy pod numerem telefonu: 506 80 90 22 lu adresem e-mail: marta.raj@bosko-wlosko.pl (Marta Raj). 

Już 11 lutego 2017 r., Szefowa Karolina poprowadzi warsztaty kulinarne pod nazwą “Toskania: romantycznie i pysznie”, w studiu Pole do popisu w Katowicach. Zapisy trwają. Organizatorem warsztatów jest Bosko-Włosko. Więcej informacji tutaj.

Salon, Villa Fiori
Salon, Villa Fiori
Przykładowe danie przygotowane podczas warsztatów
Przykładowe danie przygotowane podczas warsztatów
Villa Fiori, przykładowy pokój
Villa Fiori, przykładowy pokój
Villa Fiori, przykładowy pokój
Villa Fiori, przykładowy pokój

 

Villa Fiori, przykładowy pokój
Villa Fiori, przykładowy pokój

 

4 thoughts on “Tydzień kulinarny w Toskanii 2017 – wyjątkowe warsztaty kuchni włoskiej

    • Bosko-Włosko Post authorReply

      🙂 Oj tak, włoskie potrawy je się też OCZAMI! Ale z dobrymi, oryginalnymi produktami wiele smaków możemy odtworzyć sami w domu 🙂 Smacznego! Dajcie znać, gdzie znaleźliście dobrą, włoską metę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *