“Spokojne, wiejskie życie” w Toskanii. Kto nie marzy, by odpocząć tak chociaż przez jeden tydzień, osiem leniwych dni, prawie 200 niespiesznych godzin…? Kto nie ma ochoty dać nura w świat sztuki, kulinarnego oczarowania i spokoju, z dala od swoich codziennych spraw? Przygotowaliśmy wyjątkową propozycję spędzienia kulinarnego tygodnia w Toskanii, już w najbliższym sezonie 2017 roku!
Miejsce – Toskania, Lukka
Tydzień kulinarny w Toskanii z Bosko-Włosko to propozycja wyjątkowych warsztatów z kuchni włoskiej, rozbudowanych o pobyt w malowniczej Villi Fiori, usytuowanej w samym sercu regionu, niedaleko miasta Lukka.
Villa Fiori
Villa Fiori to wymarzony dom do wakacyjnego pobytu we Włoszech, w regionie Toskania. Jest własnością projektanta mody i właściciela firmy zajmującego się branżą fashion. Ponieważ właściciele kochają się bawić i spędzać czas razem, dom został pięknie rozplanowany z myślą o wspólnym biesiadowaniu, gotowaniu i odpoczynku. Był to ich dom rodzinny przez 9 szczęśliwych lat. Obecnie o dom dbają i zarządzają Karolina i Dawid Lenart, którzy przyjmują już od wielu lat gości min. ze Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii.
Dom z własnym basenem i uroczym ogrodem położony jest na pięknym wzgórzu zwanym Cappella, zaledwie 8 km na północny-zachód od miasta Lukka, z którego rozciąga się wspaniały widok na dolinę, gaje oliwne, gospodarstwa rolne i winnice. W bliskiej okolicy znajduje się właśnie Lukka (15 minut), Garfagnana (30 minut), Piza (45 minut), Florencja (75 minut), Cinque Terre (90 minut) i wiele, wiele więcej atrakcji.
Sama willa jest utrzymana w tradycyjnym, toskańskim stylu. Poza basenem i ogrodem, posiada wysokie pomieszczenie z kominkiem i dużym stołem do biesiadowania, taras do wypoczynku i wiele innych, uroczych zakątków.
Prowadzenie i opieka
Cały pobyt przeprowadzany będzie w języku polskim. Na miejscu zaopiekują się Państwem Karolina i Dawid Lenart, którzy we Włoszech mieszkają już od wielu lat, a samą willę i okolicę znają jak własną kieszeń. Toskania nie ma przed nimi tajemnic!
Karolina Lenart jest szefową kuchni i będzie dla Państwa także gotowała posiłki oraz prowadziła warsztaty kulinarne. Karolina specjalizuje się w kuchni śródziemnomorskiej i toskańskiej. Zdobywała doświadczenie u najlepszych szefów kuchni z Włoch, USA, Kanady i Australii. Warsztaty odbędą się w pięknej Villi Fiori, położonej wśród zielonych wzgórz miasta Lukka. Gotować będziemy w dwóch komfortowych kuchniach. Jedna z nich, Al fresco ma widok na panoramę miasta.
Czas i koszt
Termin pierwszego wyjazdu na tydzień kulinarny to 1-8 września 2017 r. Wyjazd dochodzi do skutku, gdy zbierze się min. 10 os. (maksymalnie 14 osób – zakładamy bardzo kameralne grono uczestników). Zapisy zbierane są do końca lipca 2017 r.
Koszt wyjazdu to 1 250 EUR brutto.
Cena zawiera
- transfer z i na lotnisko w Pizie, Toskania,
- zakwaterowanie w Villi Fiori, pokoje 2-osobowe z łazienkami, standard “rustic house”
- późna kolacja powitalna z lampką prosecco,
- 7 śniadań kontynentalnych w formie bufetu, przygotowanych przez szafową kuchni Karolinę
- 3 obiady, w tym jednen w winnicy Colle Verde,
- 6 kolacji w Villi Fiori w tym wieczór z pizzą,
- 4 lekcje gotowania z szefową kuchni Karoliną (uczestnicy otrzymają wydruki ze wszystkimi przepisami z kursu),
- degustacja wina w winnicy Fabrica San Martino z Giuseppe – Pieve Santo Stefano,
- degustacja wina i obiad w winnicy Colle Verde -Terre di Matraia,
- zwiedzanie miasta Lukka z naszym przewodnikiem Dawidem,
- opieka rezydenta.
Cena NIE będzie zawierała
- przelotu samolotem lub przejazdu samochodem/autokarem (transport na miejsce we własnym zakresie; orientacyjny koszt przelotu z Krakowa do Pizy to koszt ok 300-800 zł),
- ubezpieczenia podróżnego,
- obiadu podczas zwiedzania miasta Lukka.
Program ramowy
1 dzień – poniedziałek
- transfer z lotniska w Pizie do Villi Fiori
- zakwaterowanie w pokojach
- późna kolacja w formie szwedzkiego stołu z lokalnym winem
2 dzień – wtorek
- 9:00 śniadanie
- czas na aklimatyzację, relaks i poznanie miejsca pobytu
- 14:00 lunch w formie bufetu przygotowane przez Szefową Karolinę
- 19:00 festiwal pizzy z Edoardo, z prawdziwego kamiennego pieca opalanego drewnem oliwkowym wraz z lokalnym winem
3 dzień – środa
- 9:00 śniadanie
- 11:00 pierwsza lekcja gotowania (pasta, gnocchi, sosy)
- 19:00 lekka kolacja w formie bufetu wraz z lokalnym winem
4 dzień – czwartek
- 8:30 śniadanie
- 9:30 wycieczka do miasta Lukka wraz z przewodnikiem, czas wolny od 11:30 do 15:30 (obiad we własnym zakresie), następnie odbiór z miasta
- po zwiedzeniu miasta – wizyta w winnicy Giuseppe, degustacja wina
- 19:30 trzydaniowa kolacja przygotowana przez Szefową Karolinę, wraz z lokalnym winem
5 dzień – piątek
- 9:00 śniadanie
- 11:00 druga lekcja gotowania (dania główne i dodatki do dań)
- 19:00 kolacja w formie bufetu z lokalnym winem
6 dzień – sobota
- 9:00 śniadanie
- 11:00 wyjazdowy obiad z degustacją wina, powrót ok. 15:00
- czas wolny na relaks np. nad basenem
- trzecia lekcja gotowania (typowe przystawki z Lukki)
- 19:00 trzydaniowa kolacja przygotowana przez Szefową Karolinę, wraz z lokalnym winem
7 dzień – niedziela
- 9:00 śniadanie
- 11:00 czwarta lekcja gotowania (desery, które będą serwowane na kolację)
- 19:00 kolacja w formie bufetu z lokalnym winem oraz czterema deserami przygotowanymi przez studentów
8 dzień – poniedziałek
- 9:00 śniadanie
- 12:30 finałowy obiad przygotowany przez szefa kuchni, pożegnalna lampka prosecco
- 15:00 zakończenie tygodnia kulinarnego i odjazd
A teraz mała namiastka. Uruchom wyobraźnię…
… i oczami wyobraźni zobacz siebie budzącego się w Villi Fiori w przepięknej Toskanii. Na śniadanie pijesz filiżankę cappuccino z kawy wypalanej w lokalnej palarni i delektujesz się świeżo upieczoną bułeczką domowej roboty z dżemem figowym. Po śniadaniu niespiesznie udajesz się na słoneczny taras. Przed Tobą widok na łagodne wzgórza. Toskania w pełnej okazałości… Potem stajesz w białym fartuchu wokół starego stołu i zanurzasz dłonie w cieście na makaron pod czujnym okiem Szefowej kuchni. Degustujesz, głęboko oddychasz, chłoniesz spokój i harmonię tego wspaniałego miejsca… A wszystko to w otoczeniu natury, ciszy i czystego piękna. Prócz nauki gotowania, program przewiduje degustacje wina w lokalnych winnicach oraz zwiedzanie miasta Lukka. Nie zabraknie również czasu na relaks, odpoczynek na tarasie lub w ogrodzie czy kąpiel w basenie.
Brzmi niewiarygodnie? Być może tak.
Aby się przekonać, że to nie sen i bajka, wyrusz z nami w kulinarną podróż!
Dodatkowych informacji udzielamy pod numerem telefonu: 506 80 90 22 lu adresem e-mail: marta.raj@bosko-wlosko.pl (Marta Raj).
Już 11 lutego 2017 r., Szefowa Karolina poprowadzi warsztaty kulinarne pod nazwą “Toskania: romantycznie i pysznie”, w studiu Pole do popisu w Katowicach. Zapisy trwają. Organizatorem warsztatów jest Bosko-Włosko. Więcej informacji tutaj.
Super wpis, aż przypominają mi się ostatnie wakacje, będę zaglądać tu częściej pozdrawiam! 🙂
Miło mi, że znalazłaś tu coś ciekawego! Czy Twoje ostatnie wakacje były właśnie w podobnym stylu?
Kuchnia włoska jest zdecydowanie naszą ulubioną. Przez te zdjęcia cieknie nam ślinka – chyba czas ruszyć na miasto w poszukiwaniu dobrej pasty 🙂
🙂 Oj tak, włoskie potrawy je się też OCZAMI! Ale z dobrymi, oryginalnymi produktami wiele smaków możemy odtworzyć sami w domu 🙂 Smacznego! Dajcie znać, gdzie znaleźliście dobrą, włoską metę 🙂