Włoski street food, którego powinieneś spróbować

Królestwo wspaniałej kuchni, także tej ulicznej. Jak to jest, że czego Włosi nie dotkną, a dotyczy jedzenia i gotowania, zamienia się w wyjątkowe doświadczenie? wizualna i smakowa ucztę! Street food po włosku – zobaczcie jak to się robi na południu!

Rynek miasta, który aż roi się od wozów przerobionych, z większą lub mniejszą inwencją i wyobraźnią, na restauracje na kółkach. Ten widok już od dłuższego czasu nikogo nie dziwi. Ciągle jednak przyciąga i wzbudza niemałe zainteresowanie, gdy pojawiają się w pobliżu. Food trucki, bo to o nich mowa, cieszą się od kilku lat ogromną popularnością. Tak jak i street food – uliczne jedzenie, proste, ale też jednocześnie bardzo różnorodne. I nie przeszkadza fakt, że jedzenie tam kupowane z reguły jest kilkukrotnie droższe niż w „normalnej” restauracji, a wielkość porcji raczej zawiedzie każdego, kto chciałby zaspokoić wilczy apetyt. Fenomen ulicznego jedzenia. Niezobowiązująca forma, która ma swoich fanów na całym świecie. Także we Włoszech.

Włoski street food

17 klasycznych dań włoskiej kuchni ulicznej:

  • Arancini – smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Pochodzenie: Sycylia.
  • Olive all’Ascolana – nadziewane i smażone oliwki. Pochodzenie: Marche.
  • Porchetta Romana – wolnopieczona, nadziewana wieprzowina.
  • Cuoppo Napoletano – smażone owoce morza.
  • Lampredotto – żołądek wołowy, gotowany w bulionie z warzywami. Podany na bułce z sosem.
  • Pani ca meusa – gotowana cielęca śledziona i płuca. Podawane na kanapce. Smakuje podobno lepiej niż się wydaje… Pochodzenie: Sycylia.
  • Pizza al taglio – Pochodzenie: Rzym.
  • Sgagliozze – Pochodzenie: Apulia.
  • Folpetti – Pochodzenie: Wenecja.
  • Trapizzino – Pochodzenie: Rzym.
  • Panelle – Pochodzenie: Sycylia.
  • Polpette – Pochodzenie: Wenecja.
  • Sicilian gelato – lody sycylijskie. Pochodzenie: Sycylia.
  • Zeppole – Pochodzenie: Neapol.
  • Sfogliatella riccia – Pochodzenie: Kampania.
  • Crema fritta – Pochodzenie: Veneto.
  • Cannoli – rurka nadziewana ricottą. Pochodzenie: Sycylia.

Zobaczcie, jak wyglądały food trucki podczas czerwcowego zlotu w Asyżu. Naszym zdaniem są po prostu urocze i bardzo stylowe!

Street food po włosku - zlot food trucków w Asyżu, 2016 r.
Street food po włosku – zlot food trucków w Asyżu, 2016 r.
Street food po włosku - zlot food trucków w Asyżu, 2016 r.
Street food po włosku – zlot food trucków w Asyżu, 2016 r.
Street food po włosku - zlot food trucków w Asyżu, 2016 r.
Street food po włosku – zlot food trucków w Asyżu, 2016 r.

5

Fot. Włoski przez Skype

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *