Salvia fritta – szybkie chipsy z szałwii

Niebawem wiosna obudzi roślinność do pełnego działania. Będziemy sadzić zioła na balkonach, w ogrodach i na kuchennych parapetach. Jeśli postaracie się w tym roku o dobrej jakości szałwię, już niedługo będziecie mogli spróbować fantastycznego sposobu na wykorzystanie jej do przygotowania wspaniałych chipsów. A mogą być one nie tylko oryginalnym dodatkiem do zup-kremów ale także samodzielną, pyszną przekąską.

Fot: www.gustoblog.it
Fot: www.gustoblog.it

Poniższy przepis pokazała nam podczas lutowych warsztatów z kuchni Toskanii, szefowa Karolina Lenart. Tutaj zobaczycie, co jeszcze wtedy ugotowaliśmy!

Warsztaty Bosko-Włosko
Warsztaty Bosko-Włosko

Składniki na 2 porcje:

  • 10 dużych, świeżych liści szałwii
  • 150 ml jasnego piwa w temperaturze pokojowej
  • mąka typ 00, np. taka, oryginalna, włoska mąka TENUTE FIERRO
  • olej słonecznikowy lub arachidowy do smażenia

Przygotowanie:

Przygotuj patelnię – zalej ją olejem do smażenia na wysokość 4-5 cm.

Do miski wlej piwo i używając widelca dodawaj mąkę do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.

Patelnię z olejem wstaw na palnik, poczekaj aż osiągnie wysoką temperaturę – nie czekaj, aż olej zacznie dymić! Możesz sprawdzić temperaturę wkładając na próbę jeden liść – ma wypłynąć od razu!

Liście szałwii zanurzaj w cieście używając ogonka – nie ubrudzisz rąk! Liść ma być w całości pokryty panierką.

Smaż z dwóch stron po ok 1-2 min., do uzyskania złocistego koloru.

Chipsy z szałwii podawaj jeszcze cieple, oprószone solą. Możesz je podać z zupą-kremem lub z pieczonym mięsem.

A oto, krótka instrukcja zaczerpnięta ze strony www.misya.info:

www.misya.info
www.misya.info

 

Zapraszamy do naszego sklepu internetowego!

6 thoughts on “Salvia fritta – szybkie chipsy z szałwii

  1. Mynio Reply

    Wow! Ale przepis. Nigdy nie spotkałam się z takim przysmakiem. Przygotowanie wydaje się niesamowicie proste a przekąska tak niesamowita, że chyba spróbuję. Wygląda apetycznie, szczególnie, że ostatecznie to chipsy 🙂

  2. Magda Reply

    Nigdy wcześniej czegoś takiego nie widziałam. Szałwia? Chipsy? Może to być dobry – spróbuję na najbliższe domowe party.

    • Bosko-Włosko Post authorReply

      Klaudia, a jakie to jest (nietypowo) pyszne! Niby takie listki… Szałwia jest w ogóle w Polsce zdecydowanie za rzadko wykorzystywana!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *