Ricotta jest miękkim, niedojrzewającym serem, produkowanym we Włoszech z serwatki, która pozostaje w procesie produkcji serów podpuszczkowych. Uzyskuje się ją z mleka krowiego, owczego lub koziego.
Ricotta nie posiada w swoim składzie głównego serowego białka – kazeiny, więc tak na prawdę serem nie jest. Nie przeszkadza to, by była bardzo smacznym i zdrowym dodatkiem do wielu dań. Dziś chcę Was namówić na przygotowanie letniej sałatki z kozią ricottą.
Propozycja na tę sałatkę szczególnie sprawdza się latem – wtedy szukamy pomysłów na “zagospodarowanie” truskawek, na które sezon jest zawsze za krótki! Sprawdzi się tutaj szczególnie kozia ricotta, która jest łatwo dostępna na lokalnych ekobazarach, ale jeśli takich akurat brak – zwykła ricotta też doskonale zdaje egzamin.
Składniki:
/1 porcja/
- kilka plastrów koziej ricotty
- 5 truskawek
- 1/4 awokado
- łyżka orzeszków piniowych – podprażonych na suchej patelni
- sos balsamiczny
- oliwa z oliwek extravergine, np. malinowa
Truskawki i awokado pokrój w plasterki i ułóż na plastrach ricotty. Posyp podprażonymi orzeszkami piniowymi. Na koniec polej sosem balsamicznym i oliwą. Podawaj z dobrym pieczywem, np. świeżą ciabatą lub chlebem toskańskim jako przystawkę lub lekką przekąskę.
MR