Oliwa z oliwek Tenute Fierro – oliwa z gór!

Historia rolnictwa od wieków polegała na poszukiwaniu innowacji w tradycyjnych metodach wytwarzania, uprawy lub hodowli. Odwieczne pytanie to, jak najlepiej wykorzystać zmiany gospodarcze i klimatyczne, by zachować zdrowy balans między tradycją, a nowoczesnością. Przeczytaj, jaki sposób znalazł Pasqualino Fierro, właściciel Tenute Fierro – gospodarstwa produkującego m.in. oliwę z oliwek… w górach!


Pierwszym przedsiębiorcą rolnym z regionu Molise, który spróbował szczęścia z oliwą górską, jest Pasqualino Fierro. Rozpoczął on swoją działalność w 1994 r., w miejscowości Fossalto, położonym na wysokości 700 m n.p.m. W tym artykule przeczytasz więcej o Molise oraz gospodarstwie Tenute Fierro.

„Kiedy zaczynałem, wszyscy mówili, że zwariowałem! Teraz pytają mnie o radę.” – mówi Pasqualino.

Misja

Misją Tenute Fierro stało się więc stworzenie „ekstremalnej” uprawy drzew oliwnych na dużych wysokościach, przy jednoczesnym zachowaniu hydrogeologicznej równowagi terytorium, na którym funkcjonuje. Lecz jaki jest powód tego wyboru? Przecież łatwiej jest prowadzić uprawę w bardziej sprzyjających warunkach.
Otóż, jak to zwykle w życiu bywa, o szczególne właściwości oliwy, trzeba się mocniej postarać i włożyć więcej energii w uprawę. W zamian jednak otrzymać można nieosiągalną w innych warunkach jakość oleju, co możliwe jest tylko w przypadku roślin wystawionych na ekstremalne, górskie warunki.

Fot. Tenute Fierro

Taki mają klimat

Warunki klimatyczne, które panują na wysokości 700 m n.p.m., ze względu na swoją surowość, częściowo same niwelują szkodniki atakujące uprawy. To oznacza, że można znacząco ograniczyć wspomaganie się opryskami, które często mają negatywny wpływ na owocujące drzewka. Ponad to, rośliny rosną w przewiewnych miejscach, dzięki czemu nie gromadzi się na nich wilgoć, która w rezultacie potrafi spowodować duże zniszczenia w uprawach.

Poza kanonem

W głównym kanonie, nieczęsto wspomina się, że górska oliwa z oliwek zasługuje na uwagę w swojej kategorii. Zwłaszcza ta uzyskiwana z obszarów leżących już na granicy możliwości wydawania przez drzewka oliwne owoców. W rzeczywistości, taka oliwa jest produktem o pełnym smaku, z bardzo wysokim ładunkiem polifenoli, lekko pikantnym i mocnym we właściwym momencie. Ma ponad to również aromaty migdałów, karczochów i pomidorów, które świetnie wzbogacają smak.

Wspaniały świat oliwy z oliwek jest bogatszy o produkt, którego jak dotąd pozbawiono go z powodu irracjonalnej homogenizacji produkcji.

Tutaj możesz kupić górską oliwę z oliwek Tenute Fierro.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *