Oliwa z oliwek extra virgin to jeden najczęściej podrabianych produktów w Unii Europejskiej – Tak mówi raport przedstawiony w zeszłym roku w Parlamencie Europejskim. Dlaczego?
We Włoszech, oliwa z oliwek jest produktem właściwie pierwszej potrzeby, tak jak w Polsce chleb albo ziemniaki.
Jak się nie dać “nabić w butelkę” i co trzeba wiedzieć?
Oto krótki przewodnik.
Oliwa z oliwek extra virgin (to pisownia angielska. Po włosku – extravergine). Warto zapamiętać poprawną pisownię i wymowę)) to, według rozporządzeń unijnych, oliwa spełniająca pewne określone kryteria, min. chemiczne:
- Przede wszystkim, powinna być wytworzona z owoców zerwanych prosto z drzewa najwyżej 24 godziny wcześniej.
- Nie może być poddana oczyszczaniu ani przetwarzaniu.
- Nie może wykazywać żadnych defektów organoleptycznych.
Co możne znaleźć na półkach polskich supermarketów? Najczęściej, na etykietach czytamy:
- “Oliwa z oliwek” – to pojęcie tak pojemne jak powiedzieć, że prostokątny kawałek pieczywa to “chleb”. Taki opis wskazuje jedynie, że w butelce jest olej z oliwek, a nie np. z pestek winogron. Świetnie – czy o to nam chodzi? Nie.
- “Oliwa z oliwek ekstra z pierwszego tłoczenia” – chwyt marketingowy, który słowem “ekstra” próbuje nam zamydlić oczy.
- “Oliwa rafinowana z oliwek i z pierwszego tłoczenia” – czy ktoś tu nie przedobrzył z opisem produktu?
Na początek – na co zwrócić uwagę, kupując oliwę z oliwek extra virgin:
Etykieta. Przepisy unijne wymuszają umieszczenie w opisie formuły: „najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych”. Należy też szukać informacji o kraju producenta i kraju pochodzenia oliwy. To pozwoli to uniknąć kupowania mieszanek pochodzących z różnych części świata.
Data przydatności do spożycia. Oliwę z oliwek extra virgin można przechowywać do ok. 18 miesięcy od daty produkcji. Z upływem czasu oliwa z oliwek traci swoje wyjątkowe wartości odżywcze. Zdarza się, że można znaleźć informację o roku zbiorów.
Cena. Wyprodukowanie oliwy z oliwek extra virgin jest czasochłonne, pracochłonne – po prostu kosztowne. Do każdego produktu o wyjątkowo niskiej cenie powinniśmy podejść z rezerwą.
Stempel. Chroniona nazwa pochodzenia (PDO) i chronione oznaczenie geograficzne (PGI) – oliwy posiadające takie unijne oznaczenia są poddawane dodatkowej weryfikacji autentyczności.
Opakowanie. Oliwa z oliwek extra virgin powinna być bezwzględnie przechowywana w ciemnych opakowaniach, z dala od źródła ciepła.
I wreszcie… – dlaczego warto kupować włoską oliwę z oliwek extra virgin u lokalnego producenta lub ze sprawdzonego źródła:
- Oliwa pochodzi z oliwek zebranych w regionie, w którym ją kupujesz. Nie jest zwożona dużymi transportami z odległych regionów Włoch lub nawet z innych krajów. Wystarczy, że oliwa zostanie zabutelkowana we Włoszech i już na jej etykiecie prawdopodobnie znajdzie się napis “Made in Italy” – tak jest najczęściej w przypadku oliw, które znajdziesz w markecie. Kupując u lokalnego producenta, często na własne oczy możesz nawet zobacz gaj oliwny, z którego pochodzą oliwki.
- Oliwa ma najczęściej bardzo niską kwasowość – ponieważ jest tłoczona w krótkim czasie po zebraniu. Nie musiała być transportowana przez pół Europy i magazynowana przez wiele dni. Została od razu wytłoczona, a więc oliwki nie zdążyły się nadpsuć.
- Wiesz kiedy została wyprodukowana. Ta informacja zawsze znajduje się na butelkach oliwy dobrych, lokalnych producentów. Od tego momentu masz około rok do półtora na wykorzystanie jej pełnych walorów. W przypadku oliw z marketu otrzymujesz jedynie informację o dacie ważności, co rzadko oznacza, że została wyprodukowana stosunkowo niedawno.
- “Made in Italy” z Hiszpanii – co to oznacza? Unijne prawo dopuszcza, aby taki napis widniał na oliwach, które zostały jedynie zabutelkowane, a nie wyprodukowane w danym kraju, np. we Włoszech. To najczęstszy sposób wprowadzania konsumentów w błąd – w 2012 r. włoskie media donosiły, że nawet dwie trzecie oliwy sprzedawanej z trójkolorową flagą tak naprawdę pochodzi z Półwyspu Iberyjskiego.
- Pasja i dbałość o szczegóły – jedno jest pewne – Włosi kochają tylko dobrą oliwę i nie zadowolą się byle czym. Jeśli spotkasz uczciwego producenta, możesz być pewien, że sprzeda Ci najlepszą oliwę, bo to jego duma i chluba.
Zapraszamy do naszego sklepu internetowego po najlepsze oliwy z oliwek extravergine od lokalnych producentów.
Dziękuję za taki wyczerpujący artykuł. Jestem wielką fanka oliwy. Przywożę ją z Włoch, Grecji i Turcji i zastanawiałam się wielokrotnie, z jakiego powodu jedne są idealne, inne… “takie sobie”. Dla mnie właśnie kwasowość jest bardzo istotna.
Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu 😉 Często piękna butelka skrywa bardzo słabą oliwę… A innym razem jest zupełnie odwrotnie !
Dziękuję za informacje! Już wiem, na co zwracać uwagę 🙂
Zawsze wybieraj najlepszą oliwę! 🙂 Reszta jest niestety zwykłym tłuszczem roślinnym w ładnej butelce.
Bardzo przydatny wpis. W koncu bede wiedziala na co zwracac uwage.
Ja na sycylii kupiłam ostatnio tak pyszną oliwę, że płakałam jak się kończyła. Z certyfikatem ekologicznym, bardzo bogata w smaku.
OD teraz będę wiedziała na co zwracać uwagę przy zakupie. Dziękuję za informacje 🙂
Generalnie oliwę powinno się spożywać/kupować tam, gdzie jest ona produkowana. Natomiast w Polsce lepiej jest po prostu kupować naszą “oliwę północy”, czyli olej rzepakowy. Ma on dokładnie te same właściwości, a jest produktem dostosowanym do naszej strefy klimatycznej i niepodrabianym. Oczywiście dobra oliwa jest cudowna, ale kupuję ją na Bałkanach, a w sklepach w Polsce omijam ją szerokim łukiem.
To teoretycznie dotyczy chyba wszystkich produktów 🙂 Ale w dzisiejszym świecie, pełnym wspaniałych produktów na wyciągnięcie ręki, trudno się ograniczać 🙂
Oliwa bałkańska ma swoich sympatyków, natomiast włoska zdecydowania bardziej przemawia do moich kubeczków smakowych.
Dzięki za ten wpis zawsze chciałam wiedzieć coś więcej o tych oliwach z oliwek i na co zwracać uwagę przy wyborze 🙂
Cieszę się, że tekst wniósł coś nowego i przydatnego 🙂 Warto nie dać się zmanipulować!