Gnocchi con salsa boscaiola – włoskie kluseczki gnocchi z sosem grzybowym

Gnocchi to rodzaj włoskich kluseczek, składających się z mąki, ziemniaków i w zależności od regionu, także innych dodatków (np. sera, puree warzywnych). Można podawać je z sosami typowymi dla makaronów – np. pomidorowym, grzybowym, czy z pesto. Poznajcie przepis na gnocchi ziemniaczane z sosem grzybowym.

gnocchi z sosem grzybowym/photo by proste kolory (prostekolory.com)
gnocchi z sosem grzybowym/photo by proste kolory (prostekolory.com)

Składniki na 2 porcje gnocchi:

  • 300 g ziemniaków
  • 100 g mąki 00, np. tej
  • 1 małe jajko
  • łyżeczka soli

Do robienia gnocchi warto wybrać starsze ziemniaki, które zawierają mniej wody.

Wybierajmy ziemniaki tej samej wielkości, co gwarantuje, że będą ugotowane w tym samym czasie.

Przygotowanie

Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie w mundurkach, do miękkości. Następnie obieramy je i przepuszczamy przez praskę lub trzemy na tarce o grubych oczkach. Umieszczamy w misce.

Do ziemniaków dodajemy przesianą mąkę, wbijamy jajko i ugniatamy ciasto, gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe.

Wyrabiamy ciasto dość szybko, przeciwnie do makaronu – im szybciej tym lepiej.

Formujemy wałeczki o średnicy około 2 cm, które następnie kroimy na centymetrowe kawałki.

Przygotowanie gnocchi
Przygotowanie gnocchi/ photo by proste kolory (prostekolory.com)

Używając widelca bądź specjalnego przyrządu do gnocchi robimy w kluseczkach rowki, aby sos mógł je oblepić.

Kluseczki wymagają uważnego gotowania – do dużego garnka z gotującą się, osoloną wodą wrzucamy po parę gnocchi (tak, aby się nie posklejały) a kiedy po 2-3 minutach wypłyną na powierzchnię, trzeba je wyłowić i położyć na podgrzanym talerzu, zanim polejemy je sosem.

Salsa boscaiola / sos grzybowy 

Składniki:

  • 30 g suszonych prawdziwków – namoczonych w małej ilości wody przez 15 min.
  • ½ małej cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść rozmarynu i tymianku
  • 1 papryczka peperoncino, np. taka
  • gałka muszkatołowa – szczypta
  • 1 ½ łyżki masła
  • 1 ½ łyżki oliwy, np. tej
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Namoczone wcześniej grzyby odsącz – zostawiając połowę wody, pokrój w 1 cm paski.
Na patelnię wrzuć masło i oliwę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę , czosnek przeciśnięty przez praskę, bądź po prostu pokrojony  w cienkie listeczki.
Dodaj zioła i peperoncino (mogą być pozostawione w całości bądź drobno posiekane).
Teraz czas na grzyby – smaż je ok 4 min.
Podlej sos winem – pozostaw odkryty na ok 2 min., tak aby alkohol zdążył odparować i dolej wodę z moczenia grzybów.
Przykryj i duś kolejne 8 min. na małym ogniu.
Czas na przyprawy: gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku.

Na koniec dodaj ugotowane gnocchi na patelnię z sosem i wymieszaj, delikatnie podrzucając (delikatnie!).

Podawaj oprószone tartym serem pecornino lub parmezanem.

Autorem przepisu jest Karolina Lenart, która prowadziła nasze warsztaty kulinarne z kuchni Toskanii w lutym 2017 r.

Przygotowanie gnocchi / photo by Dawid Lenart
Przygotowanie gnocchi / photo by Dawid Lenart
Przygotowanie gnocchi / photo by Dawid Lenart
Przygotowanie gnocchi / photo by Dawid Lenart
Przygotowanie gnocchi / archiwum własne
Przygotowanie gnocchi / archiwum własne

2 thoughts on “Gnocchi con salsa boscaiola – włoskie kluseczki gnocchi z sosem grzybowym

    • Bosko-Włosko Post authorReply

      Większość przepisów kuchni włoskiej jest w zasadzie bardziej efektowna niż pracochłonna. I za to ją tak kocham! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *