Na jakość rzemieślniczej oliwy z oliwek, takiej jak np. Tenute Fierro, włoski rolnik pracuje przez większą część w roku. Chociaż do zbiorów jeszcze daleko, to właśnie wiosną wykonuje się zabiegi, które mają wpływ na “samopoczucie” drzewek oliwnych, które za kilka miesięcy wydadzą dojrzałe oliwki, przeznaczone do tłoczenia.
Odpowiednia pielęgnacja trawnika w gaju oliwnym ma wielki wpływ na kondycję drzew. Doświadczony rolnik wie, kiedy i w jaki sposób kosić trawę i dbać o porządek na terenie swojej uprawy oliwek. Wszystko ma swoje znaczenie – pora, sposób, częstotliwość. Pozornie błahe zaniedbania mogą mieć kiepskie efekty, które będą miały wpływ na zbiory.
Czemu więc służą te zabiegi? Powodów jest kilka, a poniżej przeczytacie najważniejsze:
- zmniejszają erozję gleby, która w przeciwnym razie zostałaby zmyta podczas ulewnego deszczu,
- pomagają absorbować korzeniom wodę, która nie przechodzi do głębszych partii gleby. Dzięki temu płytko osadzone korzenie drzew oliwnych, są w stanie pobierać wodę,
- pomagają w odpowiednim nawożeniu materiałami organicznymi, które dzięki temu dłużej utrzymują się w wyższych partiach gleby, czyli tam, gdzie są korzenie. Naturalne nawozy, w przeciwieństwie do chemicznych, długo uwalniają substancje i odżywiają rośliny,
- pomagają zachować naturalną równowagę między szkodnikami a ich naturalnymi wrogami – a to ogranicza problemy pasożytnicze,
- już kilka centymetrów suchej trawy, stwarza naturalną ochronę przed promieniami słonecznymi. Dzięki temu gleba jest o kilka stopni chłodniejsza od otoczenia, a płytko usadowione korzenie są dzięki temu chronione,
- zachowują porządek w gaju oliwnym i zmniejszają ryzyko pożaru.
O korzenie drzew dbają też dżdżownice i inne robaki, które również pracowicie spulchniają glebę, pozwalając korzeniom oddychać.
Link do e-sklepu z oliwą z oliwek z gaju, który widzicie na zdjęciach: e-sklep Bosko-Włosko.
Więcej o regionie Molise przeczytasz w tym artykule.