Nie wszyscy znają nazwę pinzimonio, a jest to tak samo jak prosta, tak pyszna i zdrowa przekąska w iście włoskim stylu!
co się kryje pod tą nazwą i jak szybko przygotować własne pinzimonio?
Zobaczysz, że na Twoich przyjęciach będzie górować nad paluszkami, orzeszkami, chipsami.
- Pinzimonio – przekąska we włoskim stylu
Czym jest pinzimonio?
Zdrowa przekąska na przyjęcia z przyjaciółmi, którą bezkarnie możesz chrupać przez cały wieczór – te słowa mogą wydawać się oksymoronem, potrawą, która nie istnieje, a jeżeli jednak istnieje, to nie może być smaczna. Zwykle takie przekąski kojarzone są przecież z górą węglowodanów, soli i tłuszczu. Tym razem jest inaczej, bo…
…pinzimonio to po prostu świeże warzywa pokrojone w słupki, podane z nieskomplikowanym dipem na bazie oliwy z oliwek. Co więc w tym takiego nadzwyczajnego? Odpowiedź nie zaskoczy żadnego smakosza kuchni włoskiej, ponieważ zasada “minimum składników – maksimum jakości” gra w tym przypadku pierwsze skrzypce. Zaskoczony może być za to każdy, kto nie spodziewał się niczego szczególnego po talerzu warzyw z oliwą do maczania. A tu nagle trudno się od tego talerza oderwać…

Jak przygotować pinzimonio?
Przeczytajcie, jak przygotować swoje pierwsze pinzimonio, a potem już sami eksperymentujcie, zmieniajcie warzywa i składniki dipu. Pamiętajcie tylko o jednym – warzywa muszą być maksymalnie świeże (niestety ten przepis nie sprawdzi się jako sposób na “wyczyszczenie” lodówki z zalegających od 2 tygodni warzyw), a oliwa z oliwek musi być najlepsza, na jaką możesz sobie pozwolić. Nie muszę chyba dodawać, że oliwa z supermarketu to niestety nie do końca jest to i warto zainwestować w coś, co ma prawdziwy smak, tłoczonych na zimno oliwek, zebranych do 24 godzin wcześniej.
Przepis:
Obieramy i kroimy w słupki świeże warzywa:
- koper włoski,
- marchewka,
- seler naciowy,
- ogórek,
- papryka czerwona,
- cykoria,
- rzodkiewka.
Mieszamy podstawowe składniki dipu:
- oliwa z oliwek (np. rzemieślnicza oliwa z pierwszego tłoczenia Tenute Fierro),
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz.
Do dipu dodać można też ocet balsamiczny lub inny ulubiony, suszone zioła, świeże zioła, czosnek, kolorowy pieprz.
We włoskich sklepach można kupić zastawy do podawania pinzimonio. Składają się one z porcelany i terakoty: duży okrągły półmisek i małe miseczki, by goście mogli komponować w nich sos wedle uznania. Podczas spotkania każdy bierze z półmiska kawałki warzyw, a następnie macza je we własnoręcznie zmieszanym sosie.
Polecamy!
