Focaccia Pugliese – domowe pieczywo chlebowe

Przypomnij sobie najmilsze chwile spędzone we Włoszech i przygotuj w domowym zaciszu pyszną, puszystą Focaccia Pugliese.

Focaccia pugliese

Focaccia Pugliese pochodzi z południa Włoch – z Apulii. To bardzo prosta potrawa, która na pewno poprawi Ci nastrój – być może z dobrego, na jeszcze lepszy.

Każdy region Włoch może pochwalić się inną wersją tego dania: z solą, ziołami, z suszonymi pomidorami lub oliwkami. To rodzaj pieczywa, który najczęściej jest stosowany jako przekąska lub dodatek do innych potraw. W wersji „Pugliese” jest puszysta, miękka, przypomina gruby spód do pizzy bez sosu, z niewielką ilością aromatycznych dodatków: pomidorków koktajlowych , oregano lub tymianku.

Przygotowywaliśmy to danie na jednych z pierwszych warsztatów z chefem Edoardo Mallozzim. Oryginalna mąka do tego przepisu dostępna jest w naszym sklepie on-line.

Oryginalny przepis – Focaccia Pugliese

Składniki


• 500 gr włoskiej mieszanki mąki (najlepiej SPRINT)
• 7-10 gr świeżych drożdży
• 300 ml zimnego mleka
• 50 gr oliwy z oliwek extravegine
• masło
• 150 gr ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
• 2 łyżeczki cukru
• 10 gr soli
• pomidorki koktajlowe
• oregano lub rozmaryn

Wykonanie


Mąkę energicznie wymieszaj z drożdżami, aby ją napowietrzyć. Dodaj mleko, oliwę – wymieszaj, a następnie dodaj puree z ziemniaków, sól, cukier i szybko wszystko razem wrób, lecz nie zbyt długo, aby nie ogrzewać za bardzo ciasta. Jeśli ciasto będzie tego potrzebowało, można dodać jeszcze trochę oliwy lub mleka. Uformuj kulę, włóż ją do miski i przykryj folią spożywczą. Wstaw na noc do lodówki, do wyrośnięcia (min. 6-8 h).
Blachę wysmaruj masłem (nie oliwą, ponieważ ona spowoduje, że ciasto od spodu się ugotuje, a nie upiecze) i wyłóż ją ciastem. Z wierzchu pokrop oliwą i ułóż połówki pomidorków koktajlowych, posyp oregano lub rozmarynem. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 35 minut na lekko złoty kolor. Po wyciągnięciu z piekarnika pokrój na kwadraty.
SMACZNEGO!

Spróbuj przygotować ją samodzielnie! Będziesz zachwycony wyciągając z pieca gorącą, pachnącą włoską trattorią własną focaccię! Możesz ją podać w towarzystwie oliwy z oliwek, wymieszanej z octem balsamicznym.

Formowanie focacci

Potrafisz zrobić focaccię? Na pewno poradzisz sobie też z pizzą. Sprawdź nasz przepis na domową pizzę neapolitańską.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *