Cannoli siciliani – rozkosz dla podniebienia z Sycylii

Cannoli siciliani to deser, który może przypominać “naszą” rurkę z kremem. Jest to jednak zdecydowanie coś więcej – to esencja Sycylii i deser, który zawojował świat i niejedno podniebienie! Przeczytaj, jak krok po kroku, przygotować całą górę swoich pysznych cannoli.

Cannoli siciliani
Cannoli siciliani

Duma Sycylii

Sycylijskie cannoli siciliani są dumą tej wspaniałej wyspy. Wraz z pierożkami cassatelle, nugatami torrone, cassatą, ciasteczkami migdałowymi czy granitą … należą do najbardziej lubianych deserów na świecie. Na Sycylii raczej zbudujemy masę, niż rzeźbę 😉

Cannoli najczęściej podawane są jako desery, którymi można delektować się w ich oryginalnym wydaniu. Smażone na głębokim tłuszczu rurki ze specjalnego ciasta, wypełnione są pyszną ricottą z dodatkami czekolady, pistacji lub owoców kandyzowanych. Przyciągają uwagę w piętrząc się w cukierniach sycylijskich miast lub podczas wydarzeń plenerowych, sprzedawane są jako słodki street food. Najsmaczniejsze są jeśli wypełnia się je słodkim nadzieniem zaraz przed podaniem. Kruchutka rurka łamie się pod zębami, a nadzienie rozpływa się w ustach!

Sekrety

Jak wszystkie regionalne przepisy kulinarne, także w przypadku sycylijskich cannoli istnieją sekrety i wersje, które różnią się w zależności od miasta lub rodziny. Są tacy, którzy decydują się na dodanie marsali do ciasta, tak jak my w przepisie poniżej. Inni zamiast tego używają aromatu z kawą lub cynamonem. Jednak krem ​​ricotta prawie zawsze jest wzbogacony kawałkami czekolady, a gotowe cannoli są często przyozdobione posiekanymi pistacjami, kawałkami czekolady lub kandyzowanymi owocami. Krótko mówiąc, jesteśmy rozpieszczani wyborem, a więc możemy się cieszyć tym pysznym deserem tak jak mamy ochotę. Podstawowa zasada jest jedna: cannoli muszą być wypełnione nadzieniem po brzegi!

Upieczone rurki
Upieczone rurki

Przepis na cannoli siciliani

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 30 g masła
  • 100 ml octu winnego białego
  • 60 ml wina marsala
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 500 g ricotty
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • 50 g czekolady deserowej

Do smażenia:

  • Olej rzepakowy do smażenia 1.5 litra
  • Metalowe rurki, specjalnie do cannoli (do kupienia w internecie)

Wykonanie:

Ciasto:

Suche składniki na ciasto połącz, następnie dodaj składniki mokre, zagnieć ciasto i odstaw na 60 min.

Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 mm i wytnij okrągłą formą o średnicy 10-12 cm.

Wycięte ciasto zawijaj na metalową formę niezbyt ściśle i smaż w głębokim tłuszczu w temp. 120 stopni (jeśli zbyt mocno owiniemy ciasto wokół rurki, po upieczeniu będzie trudno je ściągnąć. Może się przy okazji uszkodzić.)

Następnie ściągnij ciasto z foremki i dosmaż je w oleju.

Po wystudzeniu wypełnij kremem z ricotty i posyp cukrem pudrem

Krem:

Ricottę odsącz, przetrzyj przez sito, dodaj cukier, posiekaną czekoladę, aromat waniliowy, całość wymieszaj i przełóż do rękawa cukierniczego.

Nadziewaj kremem rurki, następnie oprósz je cukrem pudrem, a końcówki z kremem obsyp pokruszonymi pistacjami lub kandyzowaną skórką pomarańczową.

Pierwszy raz upieczone rurki podczas warsztatów
Pierwszy rurki podczas warsztatów

W artykule pisaliśmy o włoskim street foodzie. Na naszym blogu znajdziesz więcej tekstów o tej tematyce:

  • Przepis na arancini – popularne danie street food we Włoszech
  • Przepis na piadina romagnola – inne street food’owe danie
  • O włoskim street foodzie – najpopularniejsze potrawy i zdjęcie foodtrucków (piękne…!)

Zapraszamy do komentowania!
Potrzebujesz dobrych, włoskich produktów? Odwiedź nasz e-sklep.

3 thoughts on “Cannoli siciliani – rozkosz dla podniebienia z Sycylii

  1. Pingback: Struffoli napoletani - słodkości Boże Narodzenie i karnawał - Bosko-Włosko

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *