Włoska pizza bez tajemnic – warsztaty z Ti Amo Ti

Pizza – kochamy ją wszyscy, prawda? Z okazji Dnia Dziecka, podczas specjalnych warsztatów, w kuchni poszaleć mógł każdy: dzieci i dorośli! Radosne łączenie smaków – taka właśnie jest kuchnia włoska! Szczególnie radośnie robi się, gdy myślimy o pizzy – daniu ponad podziałami, wiekiem, a nawet preferencjami smakowymi. W tym przypadku każdy znajdzie coś dla siebie. A jeśli nie, to jest to wysoce podejrzane… 😉

We wtorek 31 maja zorganizowaliśmy, wspólnie z krakowską restauracją Ti Amo Ti, wyjątkowe warsztaty z wypiekania pizzy neapolitańskiej. Poprowadził je utalentowany, młody pizzaiolo Roberto Scarpino, którego umiejętności potwierdza certyfikat włoskiego stowarzyszenia Assocazione Pizzaiuoli Napoletani. Możliwość podpatrywania pracy prawdziwego pizzaiolo z Neapolu, tu w Polsce, w Katowicach, to nadal duża rzadkość. Ta ciekawostka przełożyła się na ogromne zainteresowanie spotkaniem. Tym większa to radość i satysfakcja, ponieważ popularyzowanie prawdziwej włoskiej kultury, właśnie poprzez sztukę kulinarną, jest najważniejszym celem działalności Bosko-Włosko!


      TAT


Warsztaty zorganizowaliśmy w studiu kulinarnym Pole do Popisu w Katowicach, dysponującym wygodną i dobrze wyposażoną kuchnią, która jest w stanie sprostać nawet najbardziej szalonym pomysłom kulinarnym. W Polu do Popisu po raz pierwszy gościliśmy wcześniej, z warsztatami „Obalamy mity kuchni włoskiej”, prowadzonymi przez Cesare Candido.

P1110420

P1110405

P1110404

Warsztaty dobrej zabawy

Z okazji Dnia Dziecka, po raz pierwszy (i nie ostatni!), zaprosiliśmy do warsztatowej zabawy, także najmłodszych. Wprowadziło to jeszcze więcej uśmiechu, zabawy i radości ze wspólnego gotowania! Na pewno będziemy wracać do tego pomysłu.

Spotkanie, poza wspólnym gotowaniem i degustacją, miało przyczynić się do popularyzowania fenomenu oryginalnej pizzy neapolitańskiej, ukazywać wyjątkowość tego, wpisanego na listę dziedzictwa kulturowego UNSECO, specjału oraz różnic pomiędzy nim a wieloma powszechnymi próbami jego naśladowania.

Przygotowywaliśmy cztery rodzaje pizzy: klasyczna Margherita, Mimosa, Italia oraz smażona Montanara. Przepis na ciasto, który ćwiczyliśmy na warsztatach dotyczył pizzy neapolitańskiej wypiekanej w warunkach domowych, a nie restauracyjnych: sztuka polegała na dostosowaniu czasu wyrastania ciasta, wyborze odpowiedniej mąki i ustawieniu właściwego czasu pieczenia w standardowych piekarnikach domowych, które nie osiągają wysokiej temperatury 485 st. C, lecz około 220-250 st. C. Modyfikacje te pozwalają cieszyć się wspaniałą pizzą w swoim domu!

P1110507

P1110538 P1110451

P1110558

P1110537

P1110417

P1110484

Przyjemny czas, pełny spontanicznej atmosfery, włoskiej muzyki, a także zimnego prosecco (dla dorosłych) i lemoniady (dla dzieci), oraz w końcu – udanych wypieków, na które czekaliśmy z wielką ciekawością, trwał do późnego wieczora. Za krótko! 🙂 Mamy nadzieję spotykać się w podobnym gronie jeszcze podczas kolejnych warsztatów i wieczorów z włoską kulturą, którą my Polacy, tak kochamy!

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za wspaniałą zabawę i zaangażowanie.

Do zobaczenia! Saluti!

P1110609

Zapraszamy także na zakupy do naszego sklepu internetowego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *