Włoska moka – sposób na najlepszą kawę

Podobno Włosi mają po kilka kawiarek w swoich domach, każda w innym rozmiarze. I okazuje się, że nie jest to żadna fanaberia, a konieczność! Dlaczego? Przeczytacie o tym w poniższym tekście. Włoski sposób parzenia kawy to styl życia, religia i filozofia jednocześnie.

Cappuccino proszę!

pexels-photo-47419

Kawiarka. Kafetierka. Ekspres dzbankowy. Moka.

Moka – tak Włosi nazywają ten prosty sprzęt do parzenia kawy. Najlepszej kawy! Włosi, którzy wypijają tego naparu naprawdę dużo, żyją nim, podporządkowują swój dzień, traktują jak oczywistą filozofię życia, nie mogą się mylić. Do niedawna było mi w zasadzie obojętne jaką kawę piję – z ekspresu ciśnieniowego, przelewowego, rozpuszczalną. Jedynie kawy “z gruntem” nigdy nie potrafiłam przełknąć. Do czasu, aż odkryłam ekspres typu moka. Pokochałam go od drugiego wejrzenia! Dlaczego nie od pierwszego? Pierwsze podejście było niewypałem, którego efektem było okropne w smaku “coś”. Kolejnym razem poszło lepiej i każda kolejna kawa z kawiarki to już po prostu przyjemność, na co czekam każdego ranka! Kawiarka to genialne urządzenie. Szybkie. Tanie. Proste. Idealne!

Wielkość ma znaczenie

Polakom może się to wydać dość dziwne, ale faktem jest, że wielkość używanej kawiarki należy dobrać do ilości kaw, które mamy zamiar zaparzyć. Nie używajmy dużej kawiarki do parzenia tylko jednej kawy i odwrotnie. Dlaczego? Do kawiarki, z której mamy uzyskać np. dwie filiżanki naparu wsypujemy właśnie dwie porcje kawy. Objętość zbiornika na wodę oraz sitko są odpowiedniej wielkości, dzięki czemu wytwarzające się wewnątrz ciśnienie daje taki smak kawy jak należy. Warto zaufać tej zasadzie.

Zaparzacze typu moka występują w rozmiarach na 1, 2, 3, 4, 5 i 6 filiżanek po 50 ml – czyli takich jak na espresso. Musicie pamiętać, że w kawiarce oznaczonej numerem „1” nie uda się przygotować dwóch dobrych espresso, czyli ok. 100 ml naparu. Podobnie w dużym zaparzaczu z numerem „8” nie przygotujecie 3 filiżanek. Powinno się dobierać taką kafetierę, jaką ilość kawy chcemy wypić. Ponoć Włosi mają po kilka kafetier w swoich domach w różnych rozmiarach – teraz wiadomo, że to nie fanaberia…

Zanim zaczniesz parzyć kawę w kawiarce, sprawdź czy wiesz, że…

  • cały proces parzenia kawy trwa ok. 3 minuty,
  • moka składa się z trzech głównych części: zbiornik na wodę – na dole, sitko w środku, zbiornik na ekstrakt – na górze,
  • wodę wlewamy tylko do wysokości zaworka!
  • kawa powinna być zmielona na średnim poziomie. Umieszczając ją na sitku, nie ubijamy jej,
  • po rozlaniu kawy do filiżanek kawiarkę należy opłukać wodą, aby ją ostudzić i dopiero wówczas rozkręcić. Ciśnienie w dolnym zbiorniku nawet po zaparzeniu kawy może nadal być spore,
  • kawiarki nie należy myć detergentami – wystarczy sama woda. Nie należy jej myć w zmywarce!

Pierwszy ekspres dzbankowy, czyli moka, został wyprodukowany w 1933 roku przez Alfonso Bialetti pod Mediolanem. Był wykonany ze stopu aluminium i miał klasyczny, kanciasty kształt. Do dziś kawiarki cieszą się wielką popularnością. Są także świetnym pomysłem na prezent dla każdego kawosza.

W naszym sklepie internetowym dostępne są wyśmienite, włoskie kawy, które nadadzą się także do zaparzania “małej czarnej” tym sposobem. Tutaj sprawdź dostępne kawiarki Bialetti!

Kawiarka Bialetti
Kawiarka Bialetti

3 thoughts on “Włoska moka – sposób na najlepszą kawę

  1. Kinga Reply

    Świetny tekst! Czegoś takiego szukałam. Moim zdaniem kawa z moki jest najsmaczniejsza. Jestem jej absolutnym smakoszem 🙂 Ważne tylko by moka była wykonana ze stali nierdzewnej a nie z aluminium, które jak wiemy jest szkodliwe dla naszego zdrowia 🙂
    Pozdrawiam serdecznie.

    • Bosko-Włosko Post authorReply

      Ja też uwielbiam kawę z moki! Piję ją dopiero od kilku miesięcy i musiałam się jej “nauczyć”, żeby mi smakowała. Ale było warto. Uważam, że to najłatwiejszy i najsmaczniejszy sposób na przygotowanie kawy! 🙂 Nawet mój mąż – kompletny nie-kawosz się przekonał… Uwaga na temat aluminium – zgadzam się w 100%. Szkoda, że najpopularniejsze są głównie takie :/
      Marta

  2. Marcin Reply

    Przydałoby się więcej szczegółów odnośnie parzenia. Istotne jest jeszcze aby sitko było suche przy zasypywaniu kawą, jeżeli kawa nasiąknie zimną wodą zanim zagotuje się woda w zbiorniku zmieni smak na bardziej kwaśny. Wielkość płomienia a więc szybkość wytwarzania naparu, również ma znaczenie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *