Wątróbka i ocet balsamiczny – połączenie dla smakoszy (ale nie tylko!).

Na hasło „wątróbka” odzywa się tyle samo zwolenników, co jej przeciwników. Wygląda na to, że nikt nie przechodzi wobec niej obojętnie, lecz reakcje są najczęściej skrajne – od zachwytu, po odrazę. Zapraszam dziś wszystkich smakoszy wątróbki do sprawdzenia dwóch przepisów, w których stworzy ona świetny duet z… octem balsamicznym!

Z niektórymi produktami już tak jest – albo się je kocha, albo nienawidzi. I nie ma nic pomiędzy 😉 Ja dziś namawiam nie tylko do polubienia wątróbki, ale też do połączenia jej z niezwykłym składnikiem – octem balsamicznym. To co? Spróbujesz któregoś przepisu?

Jajecznica z wątróbką

Składniki:

Przygotowanie:

Wątróbkę umyj, oczyść i wysusz. Zacznij przygotowanie od pocięcia jej na kawałki i podduszenia na maśle. Następnie wyłącz palnik pod patelnią, dodaj łyżkę octu balsamicznego i wymieszaj. Przykryj wątróbkę pokrywką. Rozbij jajka do miski i dodaj szczyptę soli. Delikatnie ubij jajka. Przelej na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię i smaż, aż jajecznica się zetnie.

Przełóż na talerz a na wierzch połóż przygotowaną wątróbkę.

Sałatka z wątróbką

Składniki:

  • 400 g wątróbki z kurczaka,
  • 6 łyżek masła,
  • ½ szklanki (100 g) liści szpinaku,
  • ½ szklanki (100 g) sera Parmigiano-Reggiano,
  • 1 łyżka octu balsamicznego Nando Cavalli.

Przygotowanie:

Oczyść wątróbki i duś na maśle, na małym ogniu. Pilnuj, by nie trwało to zbyt długo i wątróbka zachowała różowy kolor. Przełóż do osobnego naczynia i polej masłem, w którym dusiła się wątróbka, następnie ostudź.

Na talerz wyłóż oczyszczone liście szpinaku i ułóż na nich kawałki wątróbki, dodaj cienko pokrojony Parmenzan. Całość polej octem balsamicznym.

Podane propozycje pochodzą ze strony producenta octu balsamicznego Cavalli: balsamicocavalli.it

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *