Najbliższe warsztaty kulinarne Bosko-Włosko

,Jak najlepiej poznać kuchnię włoską? Oczywiście na naszych warsztatach kulinarnych, które prowadzą szefowie kuchni, smakosze, miłośnicy włoskiego gotowania!

Sprawdź nasze aktualne warsztaty!

photo by proste kolory (prostekolory.com)

Dowiedz się więcej! Napisz lub zadzwoń: warsztaty@bosko-wlosko.pl, tel. 506 80 90 22


Najbliższe warsztaty:


„Appetito per l’Italia” –

warsztaty kuchni włoskiej

24 stycznia (czwartek) 18:00-21:00

Kochasz włoską pizzę? Chcesz dowiedzieć się jak przygotować ją w domu? Chcesz poznać mniej znane gnudi albo scabeggio?
Jeśli Twoja odpowiedź to „TAK”, to już 24 stycznia, zapraszamy na kolejne, pyszne warsztaty kuchni włoskiej.
👉 PROWADZĄCY
Poprowadzi je dla Was Tomasz Sienicki, szef kuchni, znawca jakości i smaku, szkoleniowiec, autor bloga Kulinarny splin, miłośnik kuchni południa Europy i uczestnik jednej z edycji programu TOP CHEF. Współpracował z Marcinem Czubakiem przy projekcie Staromiejska 13, uczestniczył w powstaniu tyskiej restauracji La Fontana znanej z pierwszej na Śląsku pizzy neapolitańskiej. Obecnie szef kuchni w Bistro Mojego Brata w Zawierciu.👉 MENU
Całkiem nowe menu, które przygotował szef Tomasz, łączy w sobie wszystkim znaną włoskiej pizzę oraz dwa mniej znane, ale przepyszne i ciekawe dania: gnudi i scabeggio.

1. PIZZA – domowa pizza – od zagniecenia ciasta, po upieczenie. Dowiecie się jak się za nią zabrać w domowych warunkach.
2. GNUDI – kluski z ricotty i parmezanu z ostrym sosem na bazie pomidorów, peperoncino i kalabryjskiej spianaty.
3. SCABEGGIO – czyli smażone i marynowane w occie i cytrynie kawałki ryb.

Jeśli jeszcze wystarczy Wam siły, to przygotujemy jeszcze deser w postaci paluchów z ciasta na pizzę z… nutellą! …czy może być lepiej?

Jeśli już nie możecie się doczekać tych włoskich szaleństw kulinarnych, pod okiem doświadczonego szefa kuchni więc ruszajcie do zapisów!

👉 INFORMACJE I ZAPISY
DATA: 24 stycznia 2019 r., godz. 18:00-21:00
MIEJSCE: ul. Batorego 3a, Katowice (studio kulinarne „Pole do popisu”)
CENA: 180 zł/os.
ZAPISY: napisz na adres warsztaty@bosko-wlosko.pl (informacje: tel. 506 80 90 22); Ilość miejsc jest ograniczona i decyduje kolejność zgłoszeń. Minimalna liczba uczestników to 12 osób. Zapisy trwają do 18 stycznia.
REGULAMIN warsztatów znajduje się w Notatkach na naszym profilu FB.


„Włochy w kieliszku i na talerzu” –

degustacja win i przekąsek włoskich

23 lutego (sobota) 19:00-21:00

Jeżeli wino i jedzenie to dla Ciebie połączenie idealne, nie może Cię zabraknąć podczas naszego kolejnego, włoskiego spotkania!

Zapraszamy na wieczór z degustacją win włoskich, którym towarzyszyć specjalnie dobrane, włoskie przekąski. 

W naszym menu znajdą się:

👉 WINA
1. Chardonnay / Sauvignon – sycylijski kupaż, lekki, orzeźwiający, cytrusowy – idealny do lekkich przekąsem i jako wspomnienie lata, delikatnie półwytrawny.
2. Trebbiano d’Abruzzo – szczep charakterystyczny dla Abruzji, który zachwyca delikatnymi kwiatami i mieszanką egzotycznych owoców.
3. Chardonnay – Dolomity, świeże, cytrusowo – brzoskwiniowe, przyjemny, delikatny i owocowy zapach – przeważają dojrzałe jabłka. Harmonijne, lekko aromatyczne.
4. Nero di Troia – wino z puglijskiej winnicy założonej w 1948 roku, które spędziło 10 miesięcy w kadziach ze stali nierdzewnej. Srebrny medal w Internatinal Wine Challenge i brązowy w Decanter World Wine Awards.
5. Montepulciano d’Abruzzo – klasyczne Montepulciano z Abruzji z aromatem dojrzałych czerwonych owoców, lukrecji i pikantnych przypraw. Pełne, miękkie, soczyste.
👉 PRZYSTAWKI
1. Foccacia z rozmarynem i solą morską z wyborem oliw.
2. Mini bruschetty z tatarem ze świeżego i suszonego pomidora z cebulą i czosnkiem oraz z bakłażan .
3. Kalmary baby, faszerowane risotto cytrynowym.
4. Domowy makaron z owocami morza.
5. Carpaccio wołowe z parmezanem, rukolą, kaparami, pieprzem.
👉 INFORMACJE I ZAPISY
DATA: 23 lutego 2019 r, godz. 19:00-21:00
MIEJSCE: Pepita Tapas & Wine Bar, ul. Gliwicka, Katowice
CENA: 129 zł/os.
ZAPISY: warsztaty@bosko-wlosko.pl, tel. 506 80 90 22; Ilość miejsc jest ograniczona i decyduje kolejność zgłoszeń. Minimalna liczba uczestników to 12 osób. Zapisy trwają do 20 lutego 2019 r.

Do tej pory odbyły się następujące warsztaty i pokazy kulinarne:

  • 4 grudnia 2018 r.: Warsztaty „Buon Appetito!”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 2 października 2018 r. : Warsztaty „Obiad jak u włoskiej babci”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 30 września 2018 r.: Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Valerio Cusmai
  • 12 września 2018 r.: Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 22 maja 2017 r. : Warsztaty „Primavera Italiana”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 26 marca 2018 r.: Warsztaty „Buona pizza – dla dzieci”, prowadzenie: Michał Byrczek
  • 19 marca 2018 r.: Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 16 lutego 2018 r. : Warsztaty „Kolacja Romea i Julii”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 24 stycznia 2018 r.: Warsztaty „Buona pizza”, prowadzenie: Carlo Bognolo i Patryk Krysta
  • 23 stycznia 2018 r.: Warsztaty „Buona pizza”, prowadzenie: Carlo Bognolo i Patryk Krysta
  • 18 listopada 2017 r. : Warsztaty „L’autunno Italiano”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 30-31 listopada 2017 r. : Warsztaty zamknięte „Dwudniowe warsztaty kuchni włoskiej dla branży”, prowadzenie: Bartek Kieżun
  • 21 października 2017 r. : Warsztaty „Bambini in cucina”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 30 września 2017 r. : Warsztaty „Przedłużamy lato – bakłażany i cukinie w kuchni włoskiej”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 12 września 2017 r.:  Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 14 czerwca 2017 r.:  Warsztaty zamknięte, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 5 czerwca 2017 r.:  Warsztaty dla dzieci „Bambini in cucina”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 13 maja 2017 r.: Pokaz kulinarny dla BioBazaru „Kuchnia południa Włoch według Kasi i Valerio”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 9 kwietnia 2017 r.:  Warsztaty dla dzieci „Bambini in cucina”, prowadzenie: Marta Raj
  • 20 marca 2017 r. : Warsztaty „Primavera Italiana”, prowadzenie: Tomasz Sienicki
  • 11 lutego 2017 r.: Warsztaty „Toskania: romantycznie i pysznie”, prowadzenie: Karolina Lenart
  • 16 lutego 2017 r.: Warsztaty „Toskania: romantycznie i pysznie”, prowadzenie: Karolina Lenart
  • 26 stycznia 2017 r.: Warsztaty „Sycylisjki street food i kuchnia domowa”, prowadzenie: Adriana Vinciguerra i Luigi
  • 20 grudnia 2016 r.: Warsztaty „Boże Narodzenie w Apulii”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 10 grudnia 2016 r.:Warsztaty „Boże Narodzenie w Apulii”, prowadzenie: Katarzyna Zaniat i Valerio Cusmai
  • 31 maja 2016 r.: Warsztaty „Kocham pizzę!”, prowadzenie: pizzaiolo Roberto Scarpino
  • 14 maja 2016 r.: Warsztaty „Obalamy mity kuchni włoskiej”, prowadzenie: Chef Cesare Candido
  • 13 lutego 2016 r.: Warsztaty „Włochy od kuchni”, prowadzenie: Chef Edoarado Mallozzi
  • 5 stycznia 2016 r.: Pokaz kulinarny„Prawdziwa kuchnia włoska”,  prowadzenie: Chef Edoardo Mallozzi

 

One thought on “Najbliższe warsztaty kulinarne Bosko-Włosko

  1. Gosia Reply

    Byłam na warsztatach z Bożego Narodzenia w Apulii! Było super!!! Atmosfera wspaniała, przyjazna i pyszne jedzonko. Polecam jeśli ktoś lubi się trochę pobawić przy „garach”!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *