Spaghetti alla carbonara – oryginalny przepis

Spaghetti alla carbonara to nie tylko jedno z bardziej popularnych dań kuchni włoskiej, ale i potrawa, która doczekała się wielu mitów w kwestii jej wykonania. Świat fanów włoskiej pasty dzieli się na tych, którzy dodają tu śmietany oraz na tych, którzy za żadne skarby tego nie zrobią. To tak zasadniczo, bo innego rodzaju różnic jest dużo więcej. Zapraszam do naszej kuchni po prawdziwy przepis na spaghetii alla carbonara.

Spaghetti alla carbonara
Spaghetti alla carbonara

Przepis na prawdziwe spaghetti alla carbonara przekazał nam ubiegłorocznych warsztatach w Katowicach sam Cesare Candido – ogromny popularyzator kuchni włoskiej w Polsce i świetny szkoleniowiec. News o warsztatach  możecie sobie przeczytać tutaj.

Poniższy przepis, przy odrobinie uwagi i najlepszych składnikach, pozwoli przygotować idealną carbonarę. Delikatny, kremowy sos z jajek otoczy każdą nitkę sprężystego makaronu, a chrupkie guanciale doda wyjątkowego smaku! W sytuacji, gdy nie ma dostępu do oryginalnego wieprzowego podgardla, radzę użyć dobrej pancetty lub wędzonego boczku.

Warsztaty "Obalamy mity kuchni włoskiej" dla Bosko-Włosko
Warsztaty „Obalamy mity kuchni włoskiej” dla Bosko-Włosko

Składniki na 1 porcję:

  • makaron spaghetti – 100 gr, np. ten
  • guanciale (podgardle wieprzowe) – 50 gr
  • ser Pecorino Romano – 50 gr
  • 2 całe jajka
  • sól
  • czarny pieprz

Wykonanie:

Przygotować wszystkie składniki: jajka wbić do miski i roztrzepać rózgą, lekko posolić. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Trochę sera dodać do jajek. W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie makaron, powinien być al dente.

Guanciale pokroić na paseczki i podsmażyć na suchej patelni – odstawić patelnię z ognia. Do guanciale dodać ugotowany makaron – połączyć. Następnie dodać jajka i energicznie mieszać na gorącej patelni do czasu lekkiego ścięcia się jajek. Wyłożyć na talerz i posypać resztą sera, posypać świeżomielonym czarnym pieprzem. To wszystko! Podawać od razu po przygotowaniu.

Cesare Candido, warsztaty "Obalamy mity kuchni włoskiej" dla Bosko-Włosko
Cesare Candido, warsztaty „Obalamy mity kuchni włoskiej” dla Bosko-Włosko
Podsmażamy guanciale.
Podsmażamy guanciale.
Gotujemy makaron.
Gotujemy makaron.
Serwujemy!
Serwujemy!

 

Zapraszamy do naszego sklepu internetowego!

5 thoughts on “Spaghetti alla carbonara – oryginalny przepis

  1. Danka Reply

    Wygląda smakowicie, szkoda że jestem na oczyszczaniu, ale jak się skończy udręka to sobie zafunduję.

    • Bosko-Włosko Post authorReply

      Powinny być w sklepach z włoskimi delikatesami. W polskim mięsnym można pytać też o policzek wieprzowy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *