Semifreddo z pomarańczą i bezą włoską

Semifreddo z pomarańczą i bezą włoską to deser, który świetnie sprawdzi się jako słodkie lecz lekkie zakończenie letnich kolacji. Semifreddo – czyli dosłownie: „na wpół zmrożony”. Delikatny, przyjemnie orzeźwiający, a przy tym elegancki i zaskakująco prosty! Spróbujcie, bo warto poświęcić mu chwilę uwagi.

Semifreddo pomarańczowe z bezą włoską (prostekolory.com)
Semifreddo pomarańczowe z bezą włoską (prostekolory.com)

Deser przygotować należy w dwóch etapach:

Semifreddo / składniki na 2 porcje:

  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 130 gram cukru
  • 250 ml śmietany 30%
  • 500 gram pomarańczy
  • 2 cytryny

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajko, dodajemy dwa żółtka i cukier.

Ubijamy na puszystą masę na parze, a następnie dalej ubijając studzimy. Blendujemy pomarańcze i dodajemy sok z cytryn. Śmietanę ubijamy. Następnie zblendowane pomarańcze raz z ubitą śmietaną mieszamy z masą jajeczną. Gotową masę przekładamy do naczyń i mrozimy.

Beza włoska / składniki na 2 porcje:

  • 4 białka
  • 250 gram cukru
  • 125 ml wody

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy cukier, gotujemy do temp. 120 stopni.

W międzyczasie ubijamy białka na niezbyt sztywną pianę i dodajemy powoli syrop cukrowy, cały czas mieszając, aż do wystygnięcia. Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego. Po udekorowaniu potrawy opalamy palnikiem.

 

Sprawdź inne włoskie desery!

Semifreddo pomarańczowe z bezą włoską (prostekolory.com)
Semifreddo pomarańczowe z bezą włoską (prostekolory.com)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *