Piadina Romagnola – przepis na włoski street food

Piadina Romagnola to podawany najczęściej na ciepło cienki placek z pszennej mąki z nadzieniem, pochodzący z prowincji Emilia-Romania w północnych Włoszech. To także dowód na to, że nawet street food we Włoszech ma się bardzo dobrze a placki piadiny sprzedawane np. z budki food trucka, to ciekawa część kulinarnych przygód.

Piadina Romagnola, Fot. www.kuchnia.it
Piadina Romagnola, Fot. www.kuchnia.it

Meksykańska tortilla, polski podpłomyk, włoska piadina romagnola! Poznajcie włoski odpowiednik bardzo popularnych placków, których przygotowanie jest proste, nie zajmuje zbyt wiele czasu, nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, a efekt jest jak zawsze pyszny!

Piadina jest daniem, którym zajadali się już Etruskowie. Podobnie jak pizza, piadina była jednym z posiłków, które szczególnie dużą popularnością cieszyły się wśród ludzi ubogich, którzy nie mogli sobie pozwolić na wykwintne dnia, a jedynie na to, co urodziła ziemia.

Piadina Romagnola to klasyk włoskiego ulicznego jedzenia! Najczęściej sprzedawane są z budek, które nazywane są piadineriami. Wystarczy wypełnić je ulubionymi dodatkami, np.:

  • rukolą, szynką długo dojrzewającą, pomidorkami koktajlowymi i wiórkami parmezanu,
  • mixem sałat ze szpinakiem, tuńczykiem w sosie własnym, pomidorami,
  • serkiem kremowym, pomidorami suszonymi i roszponką,
  • sosem pomidorowym, włoską mortadelą, mozzarellą i kaparami,
  • rukola, ser brie, salami,
  • pancetta, grana padano, pieczarki, pomidory
  • prosciutto crudo, brie,
  • nutella lub konfitura.
Przepis na Piadina Romagnola
  • 1/2 kg włoskiej mąki pszennej, np. tej 
  • 6 g soli
  • 3 g sody
  • odrobina wina lub piwa
  • 75 g dobrej oliwy (lub masła)
  • 200 g mleka
Sposób przygotowania

Ciasto na piadinę wyrobić z podanych składników i uformować kulę. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Owinąć je folią i włożyć na 1h do lodówki. Wyjąć, podzielić na małe porcje, uformować kuleczki. Przykryć folią i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte porcje ciasta rozwałkować na omączonym blacie na cienkie placki o średnicy małego talerza. Piec na dobrze rozgrzanej, suchej patelni, aż pojawią się bąble. Następnie odwrócić i dopiec z drugiej strony.

Wybierz swoje ulubione dodatki i zajadaj się pyszną piadiną (jak Etruskowie 😉 )!

2 thoughts on “Piadina Romagnola – przepis na włoski street food

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *