Panna cotta alle pere e limone – panna cotta z gruszkami i cytrynami

Panna cotta to jeden z najpopularniejszych włoskich deserów. Delikatny, lekki, odpowiednio słodki. To idealne zwieńczenie nawet bardzo obfitego obiadu. Najczęściej podawany z sosem malinowym. Dzisiaj poznacie jego zimową wersję – z musem gruszkowym oraz sosem cytrynowym. i jeszcze jednym, zaskakującym składnikiem…

Sos do panny cotty w przygotowaniu
Sos do panny cotty w przygotowaniu

Panna cotta z sosem malinowym to klasyk. Niektórym może się nawet wydawać, że ten deser nie występuje w innej postaci. To nieprawda! Chcę się podzielić z Wami przepisem na zimową wersję deseru panna cotta z dodatkiem kremowego serka Robiola oraz z musem gruszowym. Całość zwieńczy kwaskowo-słodki sos cytrynowy. Polecam to wyjątkowe połączenie!

Panna cotta z serkiem robiola

Składniki na 2 porcje:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 gr serka Robiola (ser z obszaru Valtellina w północnych Włoszech zrobiony z 3 rodzajów mleka -owcze, kozie, krowie)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pół laski wanilii
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku (jeśli nie masz czasu na czekanie dodaj łyżeczkę więcej zastygnie do 2h).

Przygotowanie:

Doprowadzić śmietankę i cukier do wrzenia, nie gotuj.

Dodaj żelatynę, ser i ekstrakt waniliowy/ziarenka wanilii. Wymieszaj do pełnego rozprowadzenia żelatyny i sera.

Wlać do 2-3 szklanek mając pewność, że jest miejsce na górze, by później dołożyć mus z gruszki.

Panna cotta / photo by proste kolory (prostekolory.com)
Panna cotta / photo by proste kolory (prostekolory.com)

Mus gruszkowy

Składniki:

  • 1 gruszka
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka miodu (najlepiej sprawdza się z kwiatów akacji)

Przygotowanie:

Gruszkę obierz ze skórki, nie wyrzucając jej!

Pokrój w ćwiartki włóż do odpowiedniej wielkości garnka, dodaj miód i sok z cytryny – gotuj do miękkości gruszek (ok 20 min.).

Gruszki odcedź i zblenduj na mus – odstaw do wystygnięcia.

Sos cytrynowy

  • Skórka pozostała z gruszki
  • Skórka z 1 cytryny
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • 350 ml wody

3 rodzaje skórek (gruszka, pomarańcza, cytryna) włóż do garnka, wsyp cukier i zalej wodą.

Gotuj na małym ogniu do zredukowania wody na konsystencję sosu.

Panna cotte po zastygnięciu polej 3 łyżkami musu z gruszki oraz sosem z cytryny – możesz również udekorować listkiem mięty.

Autorem przepisu jest Karolina Lenart, która uczyła jego wykonania na warsztatach Bosko-Włosko w lutym 2017 r.

Zapraszamy do naszego sklepu internetowego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *