Panini al latte – przepis na mleczne bułeczki

Prosty przepis na te cudowne, maleńkie bułeczki na mleku, Panini al Latte, podał mi pewien włoski szef kuchni. Od razu podbiły serca (i żołądki) wszystkich domowników. Wracam do nich najczęściej, gdy nastaje jesień i zima. Wtedy taki włoski „comfort food” skutecznie pomaga przepędzić sezonową „depresję”!

Spróbujcie ich kiedyś!

bułeczki panini al latte
Bułeczki panini al latte, fot.: Włoskikucharz.pl

Zapach pieczonych bułeczek o poranku przypomina mi często dom rodziców lub dziadków. Aby „tradycji stało się zadość” zachęcam do kultywowania takich „oldschoolowych” zwyczajów! W świecie, w którym piekarnie są na każdym kroku, a świeże pieczywo można kupić o każdej porze dnia i nocy, nic nie pobije smaku własnoręcznie przygotowanego pieczywa, choćby nie było idealnego kształtu a jego przygotowanie zajmowało więcej czasu niż wycieczka do sklepu. Bułeczki mają moc 🙂

Bułeczki te są przepyszną propozycją na śniadanie lub podwieczorek. Najlepszym dodatkiem są dobrej jakości konfitury lub powidła. Chociaż, takie jeszcze ciepłe, chyba najbardziej mi smakują z samym masłem. Można je także podać z kremowym serkiem lub żółtym serem. Dobrze znoszą zamrażanie, mogą więc czekać „w pogotowiu”, aż przyjdzie Ci na nie ochota!

Przepis na włoskie bułeczki mleczne – Panini al Latte

  • 1/2 kg włoskiej mąki pszennej, np. tej
  • 50 g cukru
  • 10 g świeżych drożdży
  • 10 g soli
  • 60 g roztopionego masła
  • 350-400 ml mleka
  • jajko
Włoskie bułeczki mleczne Panini al Latte
Włoskie bułeczki mleczne Panini al Latte

Ciepłe mleko (pamiętajmy, by nie było zbyt gorące, bo może to „zabić” drożdże) wymieszaj z połową cukru, drożdżami i odstaw do aktywacji na kilka minut. W międzyczasie wymieszaj mąkę, sól, stopione masło i resztę cukru. Dodaj drożdże z mlekiem. Wyrabiaj do uzyskania elastycznego ciasta. Następnie uformuj kulę, włóż ją do dużej miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Kiedy ciasto jest już gotowe, podziel je na niewielkie kawałki (po ok 30 g) i uformuj kuleczki.

Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kuleczkę posmaruj letnim mlekiem. Odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C (lub 200°C z termoobiegiem) przez 15-18 minut, aż do uzyskania złotego koloru.

Mąka wykorzystana w tym przepisie dostępna jest na www.sklep.bosko-wlosko.pl .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *