Letnia pasta z cukinią, krewetkami i miętą

 

Do tego lekkiego dania na bazie cukinii i krewetek będziesz często wracać, szczególnie latem. Z kolei zimą zatęsknisz za jego lekkim i orzeźwiającym smakiem, którego nadaje mu soczysta cytryna. Sprawdź jak połączyć proste smaki tego dania, by efekt chciało się powtarzać jak najczęściej.

Cukinia i cytryny – podstawa dania.

Pasta z cukinią, krewetkami i miętą to następna propozycja dania z południa Włoch, którego wykonanie po pierwsze nie zabierze zbyt dużo czasu, a po drugie prawie na pewno nie będzie wymagało dodatkowej podróży po okolicznych delikatesach, w celu skompletowania listy składników. Większość z nich masz na pewno w codziennym użytku swojej letniej kuchni. Jedyny „rarytas” stanowią krewetki, od których jakości zależy efekt końcowy dania: przeciętny – jeżeli krewetki będą niedostatecznej jakości lub pozytywnie zaskakujący – jeśli postarasz się o najlepsze krewetki, jakie są dostępne w Twojej okolicy.

Jeżeli masz wcześniej przygotowane składniki, to całe danie nie zajmie Ci więcej niż czas gotowania makaronu!

To co, do dzieła! Sprawdź przepis na lekką i bardzo smaczną, letnią kompozycję smaków włoskiej pasty.

Składniki na 2 osoby

  • 250 g makaronu trofie, penne lub innego krótkiego, np. tego lub tego
  • ½ cukinii
  • pomidorki koktajlowe
  • 300 gr krewetek
  • sól
  • kilka łyżek białego wina
  • ząbek czosnku
  • kilka łyżek olio extra vergine d’oliva – polecamy tą oliwę
  • starta skórka z cytryny
  • kilka listków świeżej mięty
Podsmażanie składników dania. Pasta z cukinią, krewetkami i miętą.

Wykonanie

Cukinię kroimy w cienkie plasterki – ćwiartki.
Umieszczamy w miseczce i dodajemy szczyptę soli.
W międzyczasie na patelnię wlewamy nitkę oleju i dodajemy czosnek pocięty w drobną kostkę.
Podgrzewamy na małym ogniu.
Dodajemy cukinię.
Krewetki płuczemy.
Kiedy cukinie zmiękną, dodajemy krewetki i pokrojone w ćwiartki pomidorki.
Dodajemy kilka kropel białego wina. Dusimy na małym ogniu.
W międzyczasie gotujemy makaron.
Odcedzamy i dodajemy do patelni z cukinią i krewetkami. Dodajemy posiekaną miętę i skórkę starta z cytryny, po czym wszystko mieszamy.
Zdobimy odrobiną mięty i skórki z cytryny.

Smacznych eksperymentów w kuchni!

Pasta już gotowa!
Pasta z cukinią, krewetkami i miętą już gotowa!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *